Kingdomino: Věk obrů (MindOk)

Počet hráčů: 2-5 
Věk: podle krabice od 8 let, zvládnou cca šestiletí v pohodě
Doba hry: 15-25 minut
Cena: od 400 Kč
Příprava: 1 minuta
Na český trh uvedl MindOk

Kingdomino patří u nás doma už dlouho mezi klasiky, psali jsme o něm třeba tady https://deskovkyprotribratry.blogspot.com/2018/10/kingdomino-queendomino-mindok.html
Jak to ale vypadá, když z hor slezou obři a vtrhnou do vašeho království?

Jak se to hraje
Věk obrů je rozšíření pro základní hru Kingdomino, do hry přidává několik věcí:
- Možnost hrát až v pěti hráčích, kterou ocení ti, kteří si pořídili víc než standardní dvě děti
- Úkoly pro danou partii. Úkolů je k dispozici 17 a pro každou partii losujete dva. Ty vám pak řeknou, za co můžete dostat další body - třeba na konkrétní terén v rohu království, centralizovaný startovní dílek, nebo za to, že kolem startovního dílku máte kartičky určitého terénu.
- Obry. Pro hru s obry jsou ve hře dva tipy kartiček - jedny Obra do vašeho království přivedou, a druhé vám umožní mu vysvětlit, že lépe mu bude jinde. Ve chvíli, kdy si vyberete nebo na vás zbude kartička s Obrem tento přijde do vašeho království a zašlápne jednu, vámi vybranou, korunku. Obr však u vás nemusí zůstat - když se vám povede ukořistit kartičku se stopou pošlete ho k některému ze svých soupeřů. Ten jej pak musí umístit na dílek s korunkou a tudíž si ji zašlápnout. Korunky, na kterých na konci hry stojí obři, se nepočítají, a hráč tak přijde o část svých bodů
- Věž na uspořádání dílků. To je takový malý bonus, odkud dílky vytahujete a ve které je skladujete. Na jednu stranu není extra potřebná, na druhou stranu to děti o to víc baví.

Jak se nám to hraje
Kingdomino máme opravdu hodně nahrané, jednu dobu (od cca 4,5 do 5,5) to byla nejoblíběnější hra dvojky. Věk obrů jsem v té době zavrhla, protože jsem se bála, že ve hře bude působit jako škodící prvek. Teď musím uznat, že mé obavy byly celkem liché. Ano, obři vám škodí. Ale na druhou stranu obra umísťujete vy, takže ho často prostě umístíte na korunku, za kterou byste stejně měli jen minimum bodů. Co mě navíc na obrech velmi baví je interakce a možnost spolčování se mezi hráči. U nás velmi často dojde k tomu, že se děti domluví, a všichni obři končí v mém království. Takže hra je pro mě v tu danou chvíli mnohem větší výzva, kluci mají výhodu a ještě se dost nasmějeme (obři ke mně prý chtějí proto, že se o ně umím nejlíp starat...).
S jedničkou (8) taky často využíváme úkoly - ty samozřejmě můžete použít libovolně, ať už s obry, nebo bez nich, můžete hrát i obry bez úkolů. Úkol sám o sobě vás pak nutí hledat další možnosti, jak království postavit, dílky, které by vás jinak nezajímaly, najednou můžou přinést další body. Takže je hra opět o něco taktičtější. Nicméně bych řekla, že úkoly jsou opravdu až pro větší děti a dospělé, pro předškoláka je pak hra zbytečně složitá a stejně na ně moc nehraje.
Hra v pěti hráčích je příjemný bonus (trojka pomalu dorůstá) a věž je něco, co kluky extra baví (především právě odrůstající batole, které tím získává ve hře důležitou roli Tahač dílků z věže, takže se cítí zapojen)
Hra neobsahuje oficiální pravidla pro kombinaci Obrů + Queendomina, případně všech tří her, ale určitě by se dali obři přidat i k nim.

Závěrem - obrů netřeba se bát! Přidávají do Kingdomina další prvky, dělají hru více interaktivní a taktičtější. Akorát teda dost dupou... (prý mám napsat, že nejoblíbenější je Obr Koupač)

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 


Komentáře