Kingdomino a Queendomino (MindOk)

Kingdomino a Queendomino

Počet hráčů: 2-4
Věk: podle krabice od 8 let, reálně od 4 / 8
Cena: od 270 Kč a 520 Kč
Příprava: 3 / 5 minut
Doba hry: 15 minut / 30-45 minut
Na český trh uvedl Mindok

Pro tentokrát dvojrecenze, protože tyhle hry hodně souvisí. Je jedno, jestli chcete být král nebo královna? Vládnout území budete určitě, ale...

Kingdomino

Jste král a chcete mít svoje království. To by chtěl každý. V Kingdominu si jedno postavíte. V každém kole budete mít na výběr "dominové dílky" s různým terénem. Ty si budete postupně vybírat a přikládat ke svému království - přesně podle principu domina. Vždy tedy musíte přiložit dílek ke stejnému terénu alespoň jednou odpovídající polovinou, startovní dílek funguje jako žolík a je možné přiložit cokoliv. Dílky na sobě mají nejen různé terény ale také korunky - ty vám na konci hry zajistí body. Výběr dílků probíhá tak, že čím horší dílek jste si vybrali v minulém kole, tím větší výběr máte teď - hra vás tedy nikdy nenechá úplně propadnout. Body se přidělují až na konci celé hry, násobí se velikost území daného terénu krát počet korunek. Bodování na konci hry mám ráda, protože všichni dohrají s dobrým pocitem, že to postavili dobře. A sečtení bodů se často nejmenší ani nedočká, protože nějaké číslo ho nezajímá.

Kingdomino je fakt rychlovka - pokud nemáte mezi sebou někoho, kdo zdržuje, zabere vám partie tak 15, 20 minut. Princip hry je jednoduchý - dílky přikládáte k sobě jako v dominu a prostě se snažíte mít velké území s hodně korunkami. Hra je krásná výtvarně, kartičky obsahují různé vtípky (třeba lišky číhající na ovce).
Kingdomino byla nejspíš první sofistikovaná hra, kterou pochopil náš dvojka, v té době mu bylo 3,5 roku. Od té doby ho miluje, je to jedna z jeho prvních voleb, když si může vybrat, co hrát. I přes tu spoustu partií baví pořád i mě, není nudná, pokaždé dává jiné možnosti. Já bych ji s klidem doporučila pro děti od 4 let (pokud s nimi hraje dospělák). Navíc u nás hra měla velký přesah - jednička díky ní začal chápat dvouciferná čísla (která je potřeba znát pro rovnání dílků pro dané kolo) a svižně násobit :) Kingdomino je prostě super. O tom žádná.

Queendomino

aneb když se do toho míchají ženské. Queendomino přidává do hry několik dalších prvků. Nejdůležitější jsou městské dílky s prostorem na budov. Budovy nakupujete na trhu za peníze. Peníze vyděláváte pomocí rytířů, kteří obhospodařují vaše už postavené království. Takže posíláte rytíře, kupujete budovy, kartičky budov vám mohou přinést další rytíře, věže, díky kterým se k vám nastěhuje královna, můžete posílat draka ničit budovy na tržišti. Vše vám přinese body na konci hry - vlastnosti budov, peníze, zároveň i body za dílky království stejně jako v Kingdominu.
Na Queendomino jsme se hodně těšili, ale na rovinu přiznám, že hra byla trochu zklamáním. Kingdomino je fakt přímočaré, krásné, minimálně pro nás nový princip. Queendomino najednou bylo trošku překombinované a u dětí šlo  jediné - stavět budovy. Ideálně budovy, které samy o sobě přidávají body, tzn. mají konkrétní bodovou hodnotu. Všechno přemýšlení, které bylo v Kingdominu potřeba, najednou zmizelo. Všichni chtějí jen stavět města. Pokud jim někdo kartičku města sebere brečí, hází dílky a hra končí.
Myslím že se staršími dětmi (reálně opravdu od těch 8mi let) může být Queendomino zajímavé, ale hrála jsem ho i s dospělými a nepřijde mi jako zásadní hitovka. Hra se nedá předvídat, nemůžete počítat s tím, že vám daná budova přijde, na rozpracování nějaké strategie je hra krátká. Zařadila bych ji do kategorie Rodinné hry pro nenáročné hráče. Neurazí, není špatná, ale není to takové to Musím to mít a přes to nejede vlak.

Ještě ale nekončíme

Královská svatba

Pokud máte k dispozici obě hry, dává vám to nevídané možnosti.
Můžete hrát až v osmi lidech. A to je boží. V každém kole je na výběr velké množství karet, takže i přes počet hráčů můžete mít vymyšlenou strategii, můžete si vybírat dílky třeba od jednoho typu území. A rychlých her pro takovýto počet hráčů není mnoho. I v osmi budete hotoví tak za 40 minut, s přemýšlecími tipy na hodinu.
Můžete hrát až ve 4 lidech na větší území. To sice není pro malé hráče, pro které bude hra dlouhá, ale starším to opět dá možnost taktizovat, mít nějaký plán, ne jen operativně stavět co zrovna bylo na trhu.
Můžete hrát ve dvojicích (to jsme, přiznám se, zatím neměli možnost vyzkoušet)

Takže pokud to shrneme - Kingdomino je prostě boží, fakt. Naučíte ho předškoláky i babičky, všichni mají stejné šance a všechny baví. Queendomino samo o sobě nás úplně nezaujalo, ale spojení obou her dává skvělé taktické možnosti a je z toho opět výtečná hra. A cenově vlastně vyjdou obě krabice jako jedna větší deskovka, takže je to v pohodě.

(nezapomenu dodat, že na českém trhu je ještě rozšíření Kingdomino - Věk obrů. To přidává do hry škodící prvek - posíláte sousedům obry, kteří jim žerou korunky. To jsme zatím neměli možnost vyzkoušet)


Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 
Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře