Chyť lva (Mindok)

Počet hráčů: 2

Věk: podle krabice od 5 let, odpovídá

Doba hry: 5-10 minut na případ

Cena: od 480 Kč

Příprava: 1 minuta

Na český trh uvedl Mindok

Zkoušeli jste s dětmi šachy? Dámu? Bylo to na ně dlouhé? A co japonské šachy se zvířátky?

Jak se to hraje


Chyť lva je vlastně úplně abstraktní hra. Každý z hráčů má na začátku hry 4 zvířátka - žirafu, slona, kuře a lva. Jeho cílem je buď chytit soupeřova lva, nebo svého dostat bezpečně na druhou stranu herního plánu. Herní plán je pouze o velikosti 3x4 pole, každé zvířátko má dáno, kam se může z daného pole pohnout. Pro usnadnění jsou směry na žetonu zvířátka namalované a zvířátka se hýbají jen o jedno pole, takže je to opravdu jednoduché. Hráči pohybují zvířátky po plánu, v případě, že vaše zvíře skočí na soupeřovo zajme ho - vy získáte daný herní kámen a můžete jej v příštích tazích nasadit na svoji stranu desky. Můžete tak mít i třeba dva slony či dvě žirafy. Hra končí ve chvíli, kdy buď zajmete lva (zajmout jej může kdokoliv, i kuře), nebo svým lvem dojdete na základní čáru soupeře.

Jak se nám to hraje

Vůbec jsem nečekala, že Chyť lva budeme hrát tolik. I proto, že mně osobně šachy moc nejdou, můj mozek prostě neumí přemýšlet tolik tahů dopředu. Umím se bránit, ovšem ne útočit. Chyť lva jsme začali hrát v podzimním lockdownu - když bylo jedno dítě na online škole, druhé si dalo jednu rychlou partii s mámou. Kluci pak často hru vytáhli ještě spolu a máma během pár dní zjistila, že pomalu nemá šanci. Hra je super v tom, že vás opravdu donutí promýšlet tahy dopředu. Nutí vás chystat drobné pasti, do kterých se váš soupeř chytí. Vy ho tak krok po kroku zbavíte jednoho dvou kamenů a pak už snadno dohoníte lva. Partie se většinou vejde do pěti minut a i to je velká výhoda - hru stihnete klidně ráno mezi snídaní a odchodem a když večer, po pohádce, děti pořád protestují, jeden lev se vždycky vejde

Co mě na hře těší je provedení - herní kameny jsou velké, dřevěné a tudíž se o ně nemusíte bát (protože v zápalu boje u nás zvířátka chytají lva dost s rozběhem.

Závěrem - pokud hledáte první čistě logickou hru, kterou si zahrajete s předškolákem, ale potěší i dva dospělé, rozhodně pořiďte Chyť lva.



Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 


Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky, buď je přejděte, nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře