Fallout Shelter (ADC Blackfire)

Počet hráčů: 2-4
Věk: podle krabice od 14 let, zvládnou určitě mnohem mladší (řekla bych 8, zkušení hráči klidně od 6)
Doba hry: 30-60 minut
Cena: od 990 Kč
Příprava: 5 minut
Na český trh uvedl ADC Blackfire

Ze Země už je jen neobyvatelná pustina. Přežíváš v podzemním krytu a náhle se ti naskytne šance stát se jeho vůdcem. Jenže – nejsi sám. A funkci vůdce krytu získá ten, kdo učiní obyvatele nejšťastnějšími!


Jak se to hraje (ve zkratce)

Fallout Shelter z vás udělá šéfa týmu obyvatel podzemního krytu. V každém kole budete svoje pracovníky vysílat na jednotlivá místa v krytu. Tam mohou získat některou ze surovin, či ji dále zpracovat. Mohou také pomoci do krytu někomu z přeživších, a zvětší tak vaši zásobu pracovníků. Hra je v podstatě klasický worker placement – máte své pracovníky a ty vysílate tam, kam zrovna potřebujete. Některá pole vám také umožní pracovníka vytrénovat – takový pracovník pak donese dvakrát takovou odměnu. 

Cílem všech je pak získat co nejvíce vítězných bodů – smajlíků. Ty získáte především za budování nových místností krytu, ale také v některých speciálních místnostech (třeba baru :) ) či za zneškodnění příšery, která se do krytu dostala.


Jak se nám to hraje

Worker placement je jedna z mých oblíbených mechanik a to proto, že je velmi rychle jasná i nehráčům – panáček prostě někam jde, tam udělá danou akci, a něco donese zpět. Je tedy potřeba řetězit dané akce, zjišťovat priority (co nejdřív, co později). Ve hře vám zároveň přibývá počet pracovníků, takže vaše možnosti, co v daném kole udělat, jsou větší a větší. Téma je také jasné i menších dětem a každý si ve správě krytu může najít svoje místo. Někdo především buduje a využívá některých speciálních místností, někdo se vyzbrojí a pasuje se do role obránce před větřelci. Body navíc můžete na konci hry získat i za různé vybavení, takže rozhodně není v polovině hry jasné, kdo vede. 

V první partii jsem musela kluky trochu postrčit v tom směru, aby hlavně nezapomněli pořídit nějaké další pracovníky (protože mít větší tým se rozhodně vyplatí), v dalších hrách už byli vyváženými soupeři. Hra mi přijde maličko jednodušší ve dvou hráčích – kdy přeci jen má člověk větší výběr základních akcí. Ve 4 hráčích prostě často hrajete to, co na vás zbyde. Na druhou stranu ve 2 hráčích zase nedocílíte tolika speciálních místností, takže v pozdější fázi hry nemáte tolik různých akcí na výběr.  Každopádně v jakémkoliv počtu hráčů je hra dobře hratelná, mechanismus funguje a budete se prostě bavit. Hra se dá ve dvou odehrát za půl hodiny, ale můžete s ní strávit klidně I dvojnásobek – dost záleží, jestli prostě někdo ze skupiny bude budovat místnosti hlava nehlava, nebo jestli si budete tak trochu užívat získávání vybavení, zabíjení příšer a vůbec život v podzemí. Často se stává, že některý z našich domácích hráčů vlastně ani nejede na vítězné body, ale prostě si určí svůj vlastní cíl, k tomu směřuje a hru si užívá. A o to – z mého pohledu – jde.

Fallout Shelter je za mě moc povedená hra, kterou zvládnou i začátečníci, kteří nemají moc herních zkušeností. Jako bonus ji dostanete v kovové krabici, což určitě třeba u dárku udělá dojem.


Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 


Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře