Klub detektivů (Albi)

Počet hráčů: 4-8
Věk: podle krabice od 8 let, zvládnou i mladší, ale podmínkou je umět číst/psát
Doba hry: 30 minut
Cena: od 670 Kč
Příprava: 2 minuty

Na český trh uvedlo Albi


Kdo by se nechtěl stát členem Klubu detektivů? Ale co když se tady, přímo ve vašem středu, ukrývá někdo podezřelý?

Jak se to hraje

Ke hře potřebujete alespoň 4 hráče (ale víc je lepší), a je dost podstatné, aby všichni uměli číst a psát. Ústředním bodem hry jsou krásně vyvedené karty, které obsahují vždy mnoho motivů – třeba jako u hry Dixit. V každém kole se stane jeden z hráčů informátorem – vybere ze svých karet dvě a určí nějaký prvek, který tyto karty spojuje. Tuto nápovědu pak napíše do bločků všem spoluhráčům kromě jednoho. Například při hře 5 hráčů je tedy vždy jeden informátor, 3 hráči nápovědu vědí a jeden hraje na slepo. Další fází je vykládání karet, kdy všichni postupně vyloží dvě karty, odpovídající nápovědě (pokud ji ví), pokud nápovědu nedostali musí prostě blafovat a doufat, že se na něj nepřijde. V třetí fázi hry pak informátor prozradí nápovědu a všichni hráči postupně zdůvodní, proč vybrali dané karty (hráč bez nápovědy opět blafuje a vymýšlí si, co mu síly stačí). Na konci kola (po případné diskuzi mezi hráči) pak všichni tipují, kdo byl onen nevědoucí a za případné dobré tipy (či to, že se mi povedlo utajit, že nevím) se přidělují body.

Jak se nám to hraje

Přiznám, že s podobnými tipy her nemáme moc zkušeností, i proto mě lákalo si konečně jednu “popisovací” hru zkusit. A klukům se dost zalíbila. 

Velmi záhy jsme zjistili, že poznat nevědoucího nebude úplně jednoduché, protože zejména v části popisu karet dokážou hráči hodně zmást ostatní. Často někdo nápovědu ví, ale nemá úplně vhodnou kartu či není schopen zdůvodnit, proč vybral co vybral. Naopak hráč bez nápovědy se kolikrát trefí naprosto přesně a ještě se z toho dokáže tak vykecat tak, že mu to ostatní sežerou i s navijákem. Hra skvěle rozvíjí to, jak kluci dokážou karty popsat, nutí je hledat skryté detaily a různá neočekávaná spojení témat. I to, že musí umět nápovědu vymyslet, je pro ně zajímavá výzva. Trochu nevýhodou může být, že hra je až od 4 hráčů a všichni musí umět číst, my to řešíme tak, že k přečtení nápovědy našemu nečtenáři využíváme třeba babičku, která hrát nechce. Hru jsem hrála i s nečtenáři na deskoherním kroužku, kde jsem sama sebe jmenovala nehrajícím kapitánem, a dětem nápovědy tajně četla či psala.

Takže – pokud rádi trochu blafujete a ještě si navíc chcete procvičit fantazii a popis obrázků, Klub detektivů určitě vyzkoušejte!


Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře