Zachraňte příšerky (MindOk)

Počet hráčů: 2-5
Věk: podle krabice od 8 let, zvládnou cca šestiletí
Doba hry: 30-45 minut
Cena: od 500 Kč
Příprava: 3 minuty
Původní česká hra, na český trh uvedl MindOk

Už vás nebaví všechny ty souboje s draky, rytíři a příšerami? Že i o příšerky by se měl někdo postarat? Přesně o tom je hra Zachraňte příšerky,

Jak se to hraje
Na začátku hry dostane každý hráč na starost jednu příšerku. Ta je, pravda, poněkud zanedbaná, špinavá a celkově nešťastná. Cílem hráče je jí zvednout náladu, pořídit nějaký ten pelíšek a celkově ji pozvednout. A za to získat body. Samotné vylepšování příšerky provádíte tak, že si berete jeden z akčních žetonů - ten vám umožní zlepšit danou část příšerky (hlavu, tělo, nohy), či přidá příšerce vybavení. V neposlední řadě jsou v nabídce i žetony, které vám na konci hry přinesou další srdíčka-body. Podle toho, jak čerstvý dílek byl (jak dlouho byl na stole) platíte jeho cenu - posunete se po kruhové dráze. Při dobré strategii a výběru levnějších dílků se vám tak bude stávat, že budete hrát i dvakrát za sebou.
Jakmile dojdou akční žetonky spočítáte srdíčka - vítězné body. Ty jednak máte přímo na kartičkách, ale více bodů většinou získáte za celkové hodnocení příšerky (tzn. například za to, jak je na konci hry spokojená) a také za různé mezníky, získané v průběhu hry (např. za to, že vaše příšerka měla nejdřív čisté nohy či vyčištěné uši).

Jak se nám to hraje
Mám ráda mírně taktické hry, které poskytují hráčům možnost činit rozhodnutí v každém kole - takže už po přečtení pravidel jsem z Zachraňte příšerky byla nadšená. A kluci se po prvním zahrání k nadšení přidali. Hra je co do cílů jednoduchá - je jasné, co chcete, na stole přehledně vidíte, za co v dané partii dostanete body. Ale i tak není cesta k vítězství snadná a přímočará. Máme teď příšerce zlepšit hlavu, dostanu tak jeden z bonusů, ale zase se hodně posunu a je možné, že ostatní budou mít dva tahy po sobě?
Mám vsadit na čaroděje, kteří mi přinesou další body za bonusy? Ale je v mých silách získat právě ty bonusy? V úplně každém tahu tak musí hráči vyhodnotit, co je pro ně v tu danou chvíli nejlepší řešení. To však zároveň přináší v každém tahu ono uspokojení, že jsem si vybral správně. 
Hra navíc přináší i možnost hraní s menšími dětmi, kdy odeberete některé způsoby jak získat body. Hra je tak méně komplexní, nicméně skvělý pocit z ní budete mít i tak. Reálně hru i bez tohoto zjednodušení zvládne herně zkušený předškolák, jen mu nejspíš budete muset na konci pomoci s počítáním bodů.

Pokud tedy máte chuť se ve hře chvíli o někoho starat, pořiďte si příšerku, ona vám bude za vaši péči určitě vděčná.

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře