Ve stínu pyramid (Board Bros)

Počet hráčů: 1-4
Věk: podle krabice od 12 let, odpovídá
Doba hry: 40 minut
Cena: od 420 Kč
Příprava: 3 minuty
Na český trh přinesli Board Bros

Život egyptských faraonů byl nejspíš trochu jednotvárný - většinu svých pozemských dní strávili tím, že se snažili dobře vybavit pro posmrtný život. Ve hře Ve stínu pyramid si ale vyzkoušíte, že mít dobře vybavenou hrobku není žádná sranda.

Jak se to hraje
Ve stínu pyramid je deckbuilding. To je vlastně hra, ve které si pomocí karet z ruky pořizujete další karty do svého balíčku, který se tak snažíte mít co nejvíce funkční pro vaši strategii. Na začátku hry máte v ruce jen 10 jednoduchých karet. Při jejich hraní můžete vždy využít buď jejich hodnotu (tzn. kapitál pro nákup dalších karet), nebo její schopnost. Schopnosti mají karty velmi různorodé, většinou vám pomáhají k bodovému zisku. Třetí možností, co s kartou udělat, je ji zapečetit - tzn. umístit do hrobky. V tu chvíli ji již sice nemůžete použít na tomto světě (rozuměj ve hře), ale zase vám přinese body na konci hry. Karty v hrobce jsou jediným způsobem zisku bodů na konci hry, u většiny z nich se bodují série - tzn. co nejvíce různých karet stejného druhu. Kdo má nejlepší hrobku vyhrál. 
V každém kole tedy máte v ruce pět karet a u každé z nich řešíte zda ji využít jako platidlo, zda spustit akci či zda tuto kartu zapečetit do hrobky (a zda už vůbec něco pečetit). A rozhodování samozřejmě není jednoduché - čím lepší efekt, tím je karta hodnotnější pro nákup další karty. Ale zároveń samozřejmě přinese nejvíce bodů na konci hry.

Jak se nám to hraje
Hned zkraje je třeba říct, že Ve stínu pyramid není dětská hra. S jedničkou (8) i dvojkou (6) hrajeme třeba Hero realms, ale Ve stínu pyramid je rozhodně nad jejich síly. O to je ale hráčsky zajímavější a je to větší výzva. Prakticky celou hru totiž balancujete na kraji propasti - mám si kartu s vysokým kapitálem či dobrým efektem nechat v ruce, nebo už je čas ji umístit do hrobky? Mám si koupit kartu, jejíž efekt se mi líbí, nebo kartu, která se mi do hrobky hodí a vynesla by mi dost bodů? V první části hry vám většinou přijde, že pečetit je ještě škoda, karty v balíčku se hodí pro dobrý nákup. Ale pak se hra přehoupne a máte pocit, že už jste měli mít alespoň půl hrobky zaplněné, zásadně vám v jednom kole dojdou karty, které chcete pečetit všechny. Nebo naopak pečetění přepálíte a najednou nemáte za co nakupovat, na drahé karty stěží dosáhnete a vidíte, jak vám soupeř uniká.
Během pandemie pánové z Board Bros přeložili i návod na sólovou hru, ve které se snažíte porazit soupeřícího faraona. Jak na sólovky moc nejsem tak tahle mě zaujala. I když samozřejmě - faraon má praxi, a není samozřejmé, že ho porazíte.

Zavěrem - Ve stínu pyramid je deckbuilding, ale poměrně pekelný deckbuilding. Pokud máte rádi hry, kde rozhodování je nejen v každém kole, ale prakticky u každé zahrané karty, určitě vám ji vřele doporučím

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře