Queenz (Tlama Games)

Počet hráčů:
 2-4
Věk: podle krabice od 8 let, zvládnou i mírně mladší
Doba hry: 30 minut
Cena: od 790 Kč
Příprava: 5 minut
Na český trh přinesli Tlama games

Je jaro, všechno kvete, je čas vyrazit ven, natrhat nějaké květiny, případně posbírat trochu medu.

Jak se to hraje
Vaším cílem v Queenz je osázet 5 krásných květinových záhonů a získat za ně co nejvíce bodů. Kdykoliv přijdete na tah máte na výběr ze dvou možností - buď si vybrat květinu (květiny), nebo osázet záhon.
Květinu vybíráte z centrálního pole podle několika jednoduchých pravidel a ukládáte si ji na svoji přípravnou destičku. Ve chvíli, kdy máte destičku plnou (nebo alespoň z části) můžete ve svém tahu vybrat jeden z dostupných záhonů a osázet ho. Na záhon můžete umístit buď květiny, nebo jeden ze svých úlů.
Za květiny můžete získat body hned - a to vždy za vytvoření nebo zvětšení oblasti s danou barvou květiny. Úly vám nepřináší body hned, ale pouze na konci hry, a to za každou včelu v sousedství úlu. Ve hře je ještě bonus pro hráče, kterým se povede zabodovat záhony se všemi pěti barvami květin.

Jak se nám to hraje
Queenz jsem od pohledu zařadila do skupiny Krásná abstraktní hra a nespletla jsem se. Hra je co do pravidel i principu velmi jednoduchá, rychle ji vysvětlíte návštěvě a bez problémů ji zvládnou už předškoláci. Hra po vás chce trochu plánování a prostorovou představivost, ale na druhou stranu vám i bez velké strategie poskytne krásný herní zážitek. Možností, na co se můžete soustředit, je několik. Někdo se zaměří především na včely, někdo bude budovat co největší oblast jedné barvy a i opakovaně za ni získávat body. Další z možných strategií je získat co nejdříve všech pět barevných oblastí. V partii však musíte využít všechny různé strategie, většinou se vám nepodaří věnovat jen té jedné.
První partii jsem odehrála s naším jedničkou (8), dvojka (6) nás od poloviny sledoval a hned prohlásil, že to je i pro něj. A je.
Hra funguje super, a to ve všech počtech hráčů. Ve čtyřech musíte trochu počítat s tím, že je možné, že na vás nezbude záhon, který si plánujete, ale to je holt život.
Někdo by mohl namítnout, že komponenty v Queenz jsou až na úly a soudky jen kartonové. Ano, jsou, ale to se odráží do velmi příznivé ceny, která je minimálně o třetinu jinde, než hry s plastovými komponenty.

Takže co říct závěrem - Queenz je krásná, barevná, pravidlově jednoduchá, pobaví všechny od šesti až po partu dospělých. (a rozhodně ji musí mít všichni včelaři, to je bez debat)

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře