Kombo Afrika (Loris Games)

Počet hráčů: 2-4
Věk: podle krabice od 10 let, zvládnou určitě i osmiletí
Doba hry: 20-30 minut
Cena: od 250 Kč
Příprava: 1 minuta
Originální česká hra, vydalo Loris games

Když už někam na dovolenou, tak proč nevyrazit rovnou do Afriky? Nebo aspoň do ZOO...

Jak se to hraje
Kombo Afrika je hra, kde sbíráte body pomocí vytváření tzv. komb - neboli stád. Ve svém tahu máte k dispozici pět karet, které vykládáte na herní plochu. Vaším cílem je v tahu vytvořit právě jedno kombo - oblast alespoň 3 karet obsahujících stejné zvíře. Za to pak získáte body a karty otočíte tak, že zvířátka už nejsou vidět. Každá z karet ale má ale i speciální efekt, který můžete využít. Některé z nich vám přinesou body navíc (třeba za karty v ruce či otočení několika karet na herní ploše), některé z nich vám umožní karty na stole přemístit, otočit zpět zvířátkem nahoru. Využití efektů je dobrovolné, ale ve většině případů se vám to hodí. Vítězem se pak stává ten, kdo jako první dosáhne hranice 77 bodů.

Jak se nám to hraje
Kombo Afrika bych zařadila do skupiny malých kapesních karetek, které si můžete vzít všude s sebou. Potřebujete jen herní plochu o rozměru 5*5 karet (takže se vejde i na velký stolek ve vlaku) a místo na vtipně řešená počítadla. Jednička (8) pochopil princip hned a už v první partii byl rovnocenný soupeř. Pro dvojku (předškolák) je hra zatím složitá, ale počítám, že ji brzo okouká a bude se chtít přidat. 
Již během prvních partií si vytvoříte své oblíbené kombící mechanismy - jak je možné karty přesouvat, jak zaškodit soupeři tím, že jeho připravovanou akci překazíte.
Hra je poměrně rychlá (většinu partií zvládnete za 20-30 minut), možná malé mínus je pokud máte ve skupině hráče, kteří své tahy déle promýšlí - při hře 4 hráčů mi přijde, že pak poměrně dlouho čekáte na svůj tah (na to, jaký spád bych od hry čekala). Nicméně my většinou hrajeme ve dvou a tam tohle není problém). Jako bonus můžete u mladších školáků počítat i to, že si procvičí trochu násobilky a sčítání do stovky.
Hra nabízí i možnost pro hraní s mladšími hráči - pokud máte pocit, že váš potomek potřebuje náskok, dáte mu do začátku nějaké body. Já však nemám pocit, že je to třeba - pokud dítě pochopí princip, tak vás během pár partií bude porážet a bude rovnocenný soupeř.

Takže - šli takhle jednou surikata, krokodýl, žirafa, sup, gorila, had, papoušek a chameleon. Šli, šli, šli a když tam došli, zahráli si Kombo Afrika.


Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře