Kolonie (ADC Blackfire)

Počet hráčů: 1-4

Věk: podle krabice od 14 let, při rodinném hraní zvládnou samostatně s rodiči děti od cca 8 let
Doba hry: 60-120 minut na misi
Cena: od 1900 Kč
Příprava: 15 minut
Na český trh uvedl ADC Blackfire

Jednoho krásného dne se hlodavci vzbudili do úplně nového světa. Zmizeli lidi. Z ničeho nic byli pryč. Ale co teď? Jak budou v tom novém světě žít dál?

Jak se to hraje
(hodně ve zkratce)
Kolonie je příběhová kooperativní hra, kde každý z hráčů hraje za jednoho inteligentního hlodavce. Na začátku každé partie si vyberete misi, kterou chcete plnit. Musíte se pak přes různé překážky (strany v knize příběhů) dostat do cíle mise a splnit daný úkol. Cestou se vám může podařit sbírat různé předměty, můžete najít nové vybavení, přidat do své skupiny další hlodavce
Samotná hra je pak řízena pomocí karet. Ty si doberete na začátku svého tahu a využíváte je pro pohyb po polích na dané straně příběhu, využíváte je pro hledání, boj. O výsledcích jednotlivých bojů a testů pak rozhoduje hod kostkou, ale použití vhodných karet dokáže náhodu minimalizovat. Na konci každé - ať už úspěšné nebo neúspěšné - mise se vracíte domů - na základnu do své Kolonie. Tam pak provádíte správu vašeho domova - můžete budovat další zařízení, aby se vám ve světe bez lidí bydlelo lépe. Cílem v základní hře je splnit jednotlivý úkol pro daného myšáka - vybudovat dané vybavení, splnit konkrétní počet misí apod.

Jak se nám to hraje
Jelikož je Kolonie příběhová hra stejně jako Plyšová hlídka neubráním se srovnávání těchto dvou titulů. Vezmu to tentokrát po jednotlivých bodech
Příběh. Post-apo nás (hlavně mámu) baví. Příběh se odkrývá postupně, má stejně jako u Plyšáků nelineární průběh. Navíc tady nepostupujete od jednoho konkrétního příběhu k dalšímu, vybíráte si misi. Její splnění vám často může přinést další možné mise, kam se můžete příště vydat. To vše s cílem vybudovat co nejlepší kolonii. V těch částech příběhu, které jsme prošli, jsme objevili snad jen jednu pasáž, kterou jsme našim dětem nechtěli číst a upravili, jinak nám příběh přišel v pohodě i pro malé hráče. Samozřejmě přes různá místa ve svém městě procházíte znovu, s jiným cílem. Ale vždy tam můžete potkat jiné postavy, najít jiné předměty, takže nám to nepřišlo nuda. Navíc později můžete získat dopravní prostředek a cestování po mapě tak urychlit a vyrazit rovnou za cílem mise.
Výběr postav.
Hra je super v tom, že sice hrajete jednu velkou kampaň, ale do každé mise si můžete zvolit libovolný počet postav. U nás velmi rychle došlo k tomu, že každý máme svého hrdinu, kterého si do hry bereme, ale nejsme nuceni hrát všichni. Takže si rodiče můžou večer dát partičku bez dětí, stejně tak si děti můžou dát partičku jen s jedním rodičem, když ten druhý potřebuje čas bez nich.
Vybavení postav. V Plyšové hlídce mi pravda docela vadilo, že příběhy jsou oddělené a vybavení, které jste získali, vracíte zpět. Jednak to za mě zdržuje přípravu hry (hledáte v balíku vybavení pro daný příběh), jednak tím pro mě hra ztrácí kus příběhu. V Kolonii je to prostě tak, že vybavení, které najdu, je již napořád ve vlastnictví Kolonie. Je pravda, že do příští mise se jej musíte vždy opravit (takže to není úplně zadarmo), ale nepřijdete to něj.
Samotný princip hry
. Zaprvé - pravidla jsou děs. Hodně trpělivosti, shlédnout videonávody a obrnit se do prvních pár partií. Jakmile to ale rozjedete je to snadné a zvládnutelné i pro děti od cca první třídy. Navíc je to koop, takže můžete radit dle libosti. Co se mi velmi líbí je možnost předávání si karet mezi hráči, což trochu omezí náhodu a to, že vám přijdou karty k ničemu. Tak je prostě rozdáte ostatním, kterým se pro jejich postavy hodí. Oproti Plyšové hlídce jste tady taky nuceni víc vybírat jednotlivé looty a hledat na všech možných místech na straně příběhu - nejde totiž jen o splnění dané mise, ale také o správu vaší kolonie. Když nepřinesete dost sýru nebo nenajdete dost šrotu, nebude to pro vaše přátele doma velké vítězství.

Celkově, pokud bych to měla shrnout. Pokud vám nevadí post-apo téma a drsný svět, kde nic není zadarmo, je Kolonie super. Nabízí příjemný rozvětvený příběh, možnost vybírat si ze spousty misí, přidávat a ubírat hráče. Pokud ji budete hrát se stále stejnou postavou přiroste vám tato k srdci. A to je to, co mě na Kolonii baví.

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře