Logorelo (Loris Games)

Počet hráčů: 2-5
Věk: podle krabice od 4 let, odpovídá, mladší děti asi L, R, Ř netrénují
Doba hry: 10 minut
Cena: od 150 Kč
Příprava: 1 minuta
Originální česká hra, vydali Loris Games

Kdo má za sebou nebo právě prožívá s dítětem logopedii ví, že to bohužel většinou není bezbolestné. Teda – nebolí to sice fyzicky, ale donutit potomka cvičit může být oříšek. Logorelo je hra, která má ambici s cvičením pomoci.

Jak se to hraje
Logorelo obsahuje vlastně šest her v jedné. Obsahuje totiž 3 samostatné sady karet – pro procvičení písmen L, R a Ř. Na každé kartě je vždy 6 obrázků, každý obsahující procvičovanou hlásku. K nim nabízí krabička pravidla na dvě hry. Jednak Logorelo – pro to dostane každý z hráčů několik karet. Při vynášení karty řekne jeden z předmětů, které karta obsahuje – další hráč pak musí vynést kartu s tímto předmětem, v případě že nemá, dobere si kartu z dobíracího balíčku do ruky. Vítězí ten, kdo se jako první zbaví všech karet.
Druhou možností je pak hra Logomemo – což je vlastně klasická kimovka. Kartu ukážete hráči na 5 vteřin a on se snaží si obrázky zapamatovat. Pak kartu zakryjete a on vyjmenuje, co ví. Pokud si zapamatoval vše kartu získává, kdo jako první získá 3 karty vyhrává celou hru.

Jak se nám to hraje
Na úvod přiznám, že hru jsme získali na vyzkoušení až v době, kdy jednička i dvojka měli logopedii úspěšně za sebou. Nicméně jsme ji rádi zkusili, protože nás podobné projekty zajímají z herního hlediska. Protože pokud by hra sama o sobě nebyla zábavná či nefungovala, děti velmi rychle prohlédnou a zjistí, že je to vlastně jen další cvičení, do kterého je budete muset nutit.
U Logorela si myslím, že je herní princip zvolen velmi dobře, protože hra se ukazuje i mírně taktická. Zvlášť ve hře dvou hráčů musíte totiž svoje karty řadit tak, abyste sami sobě nahrávali (tzn. požadovaný předmět měli na své další kartě) – pokud si totiž soupeř bude kartu dobírat budete hned zase na řadě vy. A jakmile přemýšlíte nad taktikou tak vám vlastně tolik nedochází, kolik slovíček jste během hry vyslovili. Určitě nás z nabízených variant her zaujala víc.
Logomemo je pak prostě klasika kimovka, procvičí i krátkodobou paměť, ale jedno zahrání týdně je tak maximu, co moje děti baví.
Karty je určitě možné použít i jinými způsoby – třeba soutěžit, kdo jako první najde stejný obrázek na dvou z nich (většinou jich je víc), nebo naopak obrázek jiný, apod.
Co mě maličko – z herního pohledu – mrzí, je, že jednotlivé sady karet nemají propojovací prvek – tzn. že nemůžete hrát s dvěmi či třemi písmeny naráz. Ve chvíli, kdy dítě už jednodušší hlásku umí, by pro něj hra určitě byla atraktivnější a hráčsky zajímavější.

Závěrem – pokud bojujete s výslovností svých dětí přeju vám hlavně pevné nervy. A držím palec, ať Logorelo to nepříjemné období trochu prosvětlí a zkrátí.

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře