Fotosyntéza (Dino)

Počet hráčů: 2-4
Věk: podle krabice od 8 let, odpovídá
Doba hry: 30-45 minut
Cena: od 750 Kč
Příprava: 5 minut
Na český trh uvedlo Dino

Mít své místo na slunci je důležité. Jak moc, vám ukáže hra Fotosyntéza.


Jak se to hraje
Vaším cílem ve hře Fotosyntéza je vypěstovat a následně porazit strom. Kdo porazí nejvíce stromů a získá tak nejvíce bodů vyhraje.
Každé kolo se skládá ze dvou fází - nejprve fáze fotosyntézy a poté fáze budování, nákupů a růstu stromů.
Ve Fázi fotosyntézy získáváte body světla za všechny stromy, které máte osvětlené. Není to ale tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Stíní vám totiž nejen stromy soupeřů, ale i vlastní stromy. Čím je stromů na herním plánu víc a jsou větší, tím je složitější vymyslet to tak, aby Slunce osvítilo vaše stromy maximálně (nebo aspoň trochu). Navíc se Slunce kolem herního plánu pohybuje, takže to, že svítí teď, neznamená, že bude svítit i za chvíli.
Jakmile posbíráte body světla je na čase je utratit. Můžete si za ně pořídit nová semínka, malé stromky a můžete také investovat do růstu svých stromů. V neposlední řadě můžete váš největší strom skácet a získat za něj vítězné body. Tedy pokud uznáte, že už vám nepřinese tolik bodů světla, aby se vám vyplatilo si ho nechat.

Jak se nám to hraje
Fotosyntéza je od pohledu krásná hra, 3D stromy prostě zaujmou každého, komu ji ukážete. Co do pravidel je hra poměrně jednoduchá, i když začátečníky může mást (a mate) nutnost nejprve strom zakoupit z desky hráče a pak teprve jej za další poplatek umístit na herní desku. Po prvním zahrání jsem si ale říkala, že tohle snad dětem ani neukážu.
Ve Fotosyntéze si totiž jdete po krku, a to pěkně drsně. Ve dvou hráčích sice můžete hrát každý tak nějak na svém písečku, ale nedá vám to. Takže se snažíte svými stromy pořádně stínit protihráči a přitom chytat co nejvíce světla pro sebe. A jakmile se vám to začne dařit je protihráč v začarovaném kruhu - jeho stromy jsou ve stínu, nenasbírá tedy dost světla, nemůže sázet další stromy ani ty současné zvětšit, takže nenasbírá dost světla. 
Při hře 4 hráčů je pak na původní mýtině už dost těsno, stíní vám pořád někdo. A může se vám stát, že pokud si hru dobře nerozjedete, budete i několik tahů po sobě jen smutně koukat, jak to ostatním roste. Bodový rozdíl pak už do konce hry nejspíš nedoženete.
To ale neznamená, že je hra špatná. Funguje dobře, má jasné principy, jen je vhodnější opravdu spíše pro starší děti a dospělé. Navíc je na hře patrné, že ti, co mají nahráno, budou o řád lepší než ti, kteří hru vidí poprvé. Což může být pro spoustu hráčů demotivující. Pokud ale hrajete ve stabilní skupince a nevadí vám jít poměrně drsně do sebe bude vás Fotosyntéza bavit.

Fotosyntéza vám prostě a jednoduše ukáže, že pokud vás někdo dokonale zastíní, bude velmi těžké se z jeho stínu vymanit.


Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře