Pandemic (ADC Blackfire)

Počet hráčů: 2-4 (kooperativní hra, teoreticky jde i v jednom) 
Věk: podle krabice od 10 let, s dospělým zvládnou i mladší, je dobré umět číst
Doba hry: 45-60 minut
Cena: od 630 Kč
Příprava: 10 minut
Na český trh uvedl ADC Blackfire

Katastrofy lákají lidi odjakživa. Pandemií lidstvo zažilo už mnoho a téma je to stále aktuální. V Pandemicu si vyzkoušíte, zda dokážete spolu se svými spoluhráči pandemii zabránit a zachránit svět.

Jak se to hraje
Pandemic je hra kooperativní – znamená to, že všichni hráči se společně snaží porazit hru. Konkrétně zabránit pandemii. Hra se odehrává na mapě světa, na které řádí 4 choroby. Každou reprezentuje jedna barva kostiček – nakažených obyvatel. Každý z hráčů je pak jedním členem týmu – k dispozici má standardní akce a také schopnost, která souvisí s jeho konkrétní rolí. Každý hráč má v ruce maximálně 7 karet, pomocí kterých může provádět některé akce – rychleji se pohybovat po mapě, budovat výzkumné stanice a hlavně vynalézt lék. Mimo to má k dispozici základní akce – třeba pohyb či léčení nemoci. Hráči se na tahu střídají a každý nejprve využije své 4 akce – tam se samozřejmě snaží, aby se nemoci po světe moc nerozšířily, a spolupracuje s kolegy na vývoji léku
Po 4 akcích hráč dobere karty do ruky a hlavně otáčí karty infekce – dochází k šíření chorob. Dokud máte v nakaženém městě jen 1 nebo 2 kostičky nemoci jste v klidu. Ve chvíli, kdy ovšem je již město plně nakaženo – jsou tam 3 kostičky nemoci – a máte tam přidat další nakažení jste v průšvihu – nemoc se totiž rozšíří do dalších měst (vnikne tzv ohnisko nákazy). Jednou za čas navíc dojde k epidemiikarty nákazy se zamíchají, a je tedy jasné, že budete infikovat i města, kde už nějaká nákaza je. Pokud chcete vyhrát je váš cíl jasný – najít všechny 4 léky dříve než dojde k nejhoršímu. Hra vyhraje ve chvíli, kdy vznikne daný počet ohnisek nákazy, dojdou vám kostičky jedné z nemocí či dojdou karty měst pro hráče. V tu chvíli jste svět nezachránili, lidstvo vymřelo (ale teda, můžete to zkusit znovu, že)

Jak se nám to hraje
Pandemic máme doma bratru 10 let. Je to vůbec první kooperativní hra, kterou jsme kdy měli, a je pravda pořádně ohraná. Téma je nosné a je realistické, mechanismy hry s ním velmi souzní. Tím, že se na mapě šíří rovnou 4 choroby, je nutné si dávat pořádně pozor – máte už objevené dva léky? Dobře, ale nemusí vám to pomoci, pokud se třetí nemoc rozšíří příliš. Ve hře je rozhodně potřeba využívat rolí postav a dobře plánovat. První hry můžete hrát s otevřenými kartami, později je dobré karty schovat. Ve hře je pak nutné dobře komunikovat, probírat strategie. Správná cesta k vítězství rozhodně není jen jedna. Hra má navíc možnost nastavit si obtížnost, a to podle počtu vložených karet epidemií. Jako malou nevýhodu hry považuji syndrom alfa hráče. To znamená, že se v partii najde někdo, kdo má tendenci hru řídit a ostatním vnucovat svoje názory. To je bohužel něco, čemu se spousta kooperativních her nevyhne. A je to spíš o hráčích, zda se dokáží trochu krotit.
Měla bych dodat něco ohledně hraní s dětmi. Pandemic jsme jedničkovi ukázali v létě mezi první a druhou třídou a hned po něm skočil. Chce tedy vždy hrát za konkrétní oblíbenou roli a hrajeme na nejnižší obtížnost, ale hra ho velmi baví. Zachránit svět je prostě něco. Dvojka (předškolák) je schopen se přidat, ale je spíš do počtu a v 90% případů chce prostě říct, co má dělat. Navíc je pro samostatné hraní dobré umět číst - bez toho se v mapě a kartách orientuje špatně.

Na závěr je třeba dodat, že Pandemic vyšel původně již v roce 2008 a základní hru nejprve distribuovalo Albi, později Mindok a teď jej převzal ADC Blackfire. Verze se od sebe liší jen kosmeticky (třeba odstínem kostiček a hezčími žetonky léků, srovnávám-li Albi a Blackfire verzi, podle fotek mezi Mindok a Blackfire verzí rozdíl není). Ke hře existuje i několik rozšíření, které má stále k dispozici Mindok. Ze hry vzešlo i několik her na podobné téma - třeba Legacy verze (kde se postupně mění pravidla a herní materiál), nebo Pandemic Rychlé nasazení (které se hraje v reálném čase)

Takže hurá za záchranou světa a pozor na rýmu a mor!

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře