Děti z Carcassonne (MindOk)

Počet hráčů: 2-4 
Věk: podle krabice od 4 let, ale zvládnou i o rok mladší
Doba hry: 10 minut
Cena: od 480 Kč
Příprava: 1 minuta

Carcassonne je rozhodně deskoherní klasika – budování opevněných měst, cest a luk myslím neminulo nikoho. Jaká je ale dětská verze Děti z Carcassonne? Vyplatí se ji pořídit?

Jak se to hraje
Pokud znáte Carcassonne budete u jeho dětské verze nejprve úplně zmatení. Grafika je totiž velmi podobná, ale princip hry je hodně jiný.
V Děti z Carcassonne si hráč, jakmile přijde na řadu, vezme jeden díl krajiny. Ten může přiložit kamkoliv – všechny dílky navazují na všechny. Na dílku jsou namalované barevné Děti. Jakmile dílek přiložíte tak, že se díky němu uzavře cesta, na namalované děti na uzavřené cestě umístí všichni hráči své barevné figurky. Vaším cílem je se zbavit všech svých osmi figurek – takže vlastně mít 8 svých dětí na uzavřených cestách.

Jak se nám to hraje
Děti z Carcassonne jsme poprvé zkoušeli s velkýma klukama v době, kdy jim bylo 4,5 a 7. Oba v té době už hráli klasické Carcassonne a Děti jim přišly nuda.
Teď jsme na ně natrefili s trojkou v deskoherním klubu v jeho 2,5 a dopadlo to tak, že jsme si hru museli půjčit domů. Z toho jasně plyne, že hra je určitě hratelná už před čtvrtým rokem, objektivně bych řekla tak od tří. A paradoxně to s mladším bráchou baví i velké. Ve hře nemusíte přemýšlet úplně prostorově – každý dílek pasuje kamkoliv. Na dílku hned vidíte, čí děti máte. Svoje se samozřejmě snažíte postavit na jednu cestu, případně ji hned uzavřít. Ostatní barevné děti pak umísťujete podle nálady – u nás většinou tak, že mamince a nejmladšímu se pomáhá, a jeho Děti se dávají na jednu cestu, kdežto velcí dva po sobě jdou a děti si pěkně rozmísťují daleko od sebe.
Hra každopádně nejmenší hráče učí spoustu věcí, které budou v dalšímu hraní potřebovat – počkat na svůj tah, přiložit dílek a promyslet, co se po jeho přiložení stane (uzavřu cestu – umístí se barevní panáčci podle barev). Právě to promyslet pro mně osobně hru odlišuje třeba od Člověče – tam totiž moc možností k rozhodování nemáte. V Děti z Carcassonne je pro každé umístění dílku několik možností, a vybírat kam s ním je to, co dělá hru zábavnou.
Je dobré i říct, že jak dílky, tak panáčci jsou přizpůsobeny dětem a tedy mnohem větší. Trochu matoucí pak může být přechod na dospělou verzi hry, která po nás chce něco úplně jiného – tam je asi dobré to dětem úplně nespojovat (a neříkat, že je to podobné, protože moc není)

Děti z Carcassonne bych doporučila dětem ve věku 3-5 let, které ještě nic moc nehrají. Natrénují na ní základy, provedení a možnost ve hře rozhodovat je nadchne. Naopak pokud máte už zkušeného hráčského matadora, který slaví páté narozeniny, nadělila bych mu už rovnou dospělé Carcassonne.




Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře