Věž čarodějnic (MindOk)

Počet hráčů: 2-4, ale nejlepší ve 3-4
Věk: podle krabice od 4 let, při hraní s rodičem klidně od 3 let
Doba hry: 10-15 minut
Cena: od 600 Kč
Příprava: 1 minuta

Co asi dělá parta malých čarodějů, když se potkají a nemají co na práci? Třeba závodí, kdo bude první na vrcholu Věže čarodějnic?

Jak se to hraje
Na začátku hry nachystáte herní plán, žetony hráčů, kostku a koště. Finta celé hry je v tom, že koště je magnet a žetony hráčů se k němu přicucnou – ovšem jen z jedné strany. Na začátku hry žetony zkontrolujete a umístíte na start tak, aby každá čarodějnice či čaroděj mohla lítat, tzn aby koště fungovalo. Každý hráč ve svém tahu pak hodí kostkou a udělá co po něm kostka chce – buď se může posunout o daný počet polí (1-3), nebo použít koště. Pokud koště funguje, doletí jeho čarodějnice na nejbližší pole označené koštětem.
Pokud koště nefunguje má smůlu. Pokud se posouváte o daný počet polí může být na kostce ještě symbol šipky – to znamená, že musíte otočit žeton JINÉHO hráče (ne svůj) na opačnou stranu – buď jeho čarodějnici poroucháte, a ona již neumí na koštěti létat, nebo mu ji naopak opravíte. Vítězí prostě ten, kdo jako první dostane svoji čarodějnici až na vrchol Věže.

Jak se nám to hraje
Věž čarodějnic pro nás není novinkou – kdysi dávno ji vydal Blackfire, a my ji máme doma už cca 4 roky, prošli si jí tedy už i “velký” kluci. V poslední době je díky trojkovi (2,5) na stole opět skoro denně. Na hru není potřeba nic moc umět – je dobré, pokud už dítě počítá do tří (tzn. ne jen počítá, ale je schopné se při tom i posouvat po políčkách). Toť vše. Předem taky varuju, že ve dvou hráčích je Věž čarodějnic jen obyčejné Roll&Move – hra kde jen hodíte kostkou, posunete se, a čekáte, co se stane. Ano, není to tak dlouhé a nudné jako třeba Žebříky a hadi, děti to baví, ale pro dospělého to může být trochu utrpení (i když, naštěstí ne tak dlouhé jako člověče). 
Ve třech a čtyřech hráčích ale hra vykvete. Dává totiž možnost ostatním znemožnit nebo naopak opět umožnit létat na koštěti (šance, že koště padne je 1/3, takže poměrně velká). Do hry zároveň přichází paměťový prvek – je dobré vědět, čí čarodějnice zrovna létat umí a čí bohužel ne. Pak můžete zcela cíleně někomu koště opravit, někomu porouchat, protože je moc vepředu, hrát tak trochu zub za zub, nebo naopak někomu nadržovat, třeba proto, že si dnes bez řečí udělal úkol nebo uklidil čepici. Občas se samozřejmě ve hře ztratíte, náhodou opravíte koště někomu kdo je už skoro u cíle a on vyhraje. Celkově u nás byla vždy hra velmi oblíbená cca ve věku 3-5 let (a je to vlastně nejbliž k roll&move co jsme se kdy dostali, protože člověče u nás doma nefrčí). 


Věž čarodějnic je za nás prostě jedna ze super prvních her, která procvičí počítání do 3, paměť a přidá trošičku pomáhání a škození ostatním.

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře