Rytíř Klouzek (MindOk)

Počet hráčů: 1-4
Věk: podle krabice od 7 let, u mladších záleží na jemné motorice a vzteklosti (předškolák překvapivě zvládá v pohodě a v klidu)
Doba hry: 30 minut, ale jednotlivá kola kolem 2-5 minut
Cena: od 470 Kč
Příprava: 2 minuty

Rytíř Klouzek u nás v podstatě okamžitě dostal přezdívku Kluzák. A klouzat (se) s ním je fakt zábava.

Jak se to hraje
Rytíř Klouzek je hra na jemnou motoriku. Do krabice nainstalujete plochu, kterou můžete pomocí 4 páček naklápět. Na ni umístíte soutěžní kolo, obsahující větší či menší počet otvorů, různé překážky a do startovní pozice dáte Klouzka. To je plastová figurka, která má dole ložisko, a lehce se tak po nakloněné rovině pohybuje. Úkolem hráčů pak je Klouzka dostat přes zadanou dráhu do cíle, samozřejmě bez ztráty kytičky.
Úkoly jsou stupňované po pěti kolech, od nejjednoduššího po složitější. V jednoduchých musíte většinou jen projet zadanou dráhu a nezahučet do díry. V složitějších se vám do cesty staví jednak více otvorů, pak ale i bomby (nesmíte je skácet), či padouši, které je nutné před dokončením kola shodit do propasti. Pokud se vám něco nepovede přijdete o život, ztrátou všech životů pak vaše hra končí. Kol je celkem 20.

Jak se nám to hraje
Rytíř Klouzek je prostě prča. Ať už s dětmi, nebo i s dospělými. Doporučený věk je 7+, hratelné je to podle manuální zručnosti a vzteklosti dítěte. Taky dodám, že my vlastně nepoužíváme tabulku s životy, necítíme tu potřebu. Jde nám o to úroveň zdolat, ne na to mít daný počet pokusů. Já třeba tipovala, že dvojka k tomu bude úplně skeptický a nebude schopen to hrát (je mu 5,5 a popravdě, je fakt vzteklej). A přitom v pohodě, zkouší to znovu a znovu, dokud daný level nezdoláme. Menším dětem může chvíli trvat, než jim v hlavě dojde, co ta jejich páčka dělá (že ji nemůžou držet, pokud má Klouzek jet k nim), ale dojde jim to. Kluci se u hry překvapivě nehádají a největší tření je při hře ambiciozních dospělých (já s mužem jsme sami hráli jednou, to nejde).
Co musím uznat je to, že Klouzek je kooperační hra, kde opravdu musíte kooperovat. Musíte se domluvit, kudy a kam Klouzek pojede, musíte věřit tomu, že každý z hráčů dává pozor. Můžete sice mít jednoho hráče, kdo to bude řídit, ale nebude to jako u jiné kooperativní hry, kdy převezme kontrolu. Tady máte svoji páčku, za tu jste zodpovědní a odvádíte svůj kus práce.
Hra je navíc velmi lákavá i pro nehráče – i babičky a strýčkové si to budou chtít zkusit, ani jim to nebudete muset nabízet. Protože Ukaž, to přece nemůže být tak těžký, nechápu, proč ti to tam pořád padá. A už v tom jednou s vámi.

Kluzák, pardon - Klouzek, je hra, u které se vyřádí nejen děti, ale rádi ji vytáhnou i rodiče, prarodiče a večer u vína pobaví i partu dospělých.

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře