Marvel Champions Karetní hra (ADC Blackfire)

Počet hráčů: 1-4 (kooperativní hra)

Věk: podle krabice od 14 let, s dospělým zvládnou i mladší, řekla bych reálně tak 10+
Doba hry: 1-1,5 hodiny
Cena: od 1430 Kč
Příprava: pokud máte nachystané balíčky 5 minut, ale s balíčky se dá hrát hodiny a hodiny
Na český trh uvedl ADC Blackfire

Máte rádi hrdiny z univerza Marvelu? Spidermana, Hulka, Ironmana? A co se na chvíli stát jedním z nich a zachránit svět?

Vsuvka na úvod. Marvel – Champions je tzv. Living card game. Živá karetní hra. Pokud jste o tom nikdy neslyšeli znamená to, že na začátku si koupíte nějakou základní sadu (core set) a pak postupně můžete dokupovat další balíčky – ty vám přidávají další hrdiny, schopnosti hrdinů, ale i padouchy, případně scénáře. Sada karet ke každému hrdinovi navíc není fixní – můžete si ji, podle předem daných pravidel, vylepšovat, měnit karty, a postavit si tak balíček, který vyhovuje vašemu hernímu stylu. Recenze níže se vztahuje pouze k základní sadě, bez dalších rozšiřujících balíčků.

Jak se to hraje
Dnes jen krátce, pokud chcete více detailů, doporučím třeba nějaké video jak to někdo hraje. Marvel Champions je kooperativní hra – 1-4 hráči hrají spolu a snaží se porazit padoucha. To udělají tak, že ho zabijí dříve, než se jemu povede splnit jeho cíl. Každá z postav hráčů má dvě identity – alterego (to je člověk) a hrdina. Nejprve jsou na tahu hráči – z karet z ruky vybírají, které karty chtějí zahrát (spustit jejich okamžitý efekt, postavit před sebe apod), a kterými kartami z ruky za to zaplatí. Jednou za tah také můžou změnit podobu z alterega na hrdinu či naopak. Jednak proto, že některé efekty karet vyžadují danou podobu postavy. A hlavně tedy proto, že podle vaší podoby s vámi interaguje padouch. Jakmile odehrají všichni hráči přichází na řadu padouch. Ten to má jednoduché – pokud potká hrdinu zaútočí, pokud však je vaše postava v podobě alterega pouze plánuje – to znamená snaží se plnit svůj úkol. Na týmu hráčů je tak vybalancovat útoky na padoucha (protože zvítězí pouze pokud tento zemře), ale zároveň musí take zůstat na živu a nedovolit padouchovi splnit jeho tajný cíl (v tu chvíli zvítězí padouch)

Jak se nám to hraje
Marvel Champions jsem hodně zvažovala – má smysl pořizovat jen základní sadu, když Blackfire dopředu avizoval, že nebude překládat rozšiřující balíčky? (to už v tuhle chvíli neplatí, ale v době vydání Core setu to tak bylo). Nakonec jsme dali na ohlasy, že i jen základ se zajímavý sám o sobě, a rozhodli se to zkusit. Kluky samozřejmě hned nadchlo téma – v superhrdinech jedou, mají figurky, trička, prostě něco, čím žijí. V základním balíčku je hrdinů 5 (Spiderman, Ironman, Black Panther, She-Hulk a Captain Marvel). Jelikož nejstarší i přes to, že už obstojně čte, nechce hrát sám, hrajeme zatím vždy ve dvou a kluci přizvukují, kibicují, radí a fandí. Hrát se dá v podstatě v jakékoliv kombinaci hrdinů, kromě She-Hulk and Ironmana, ti oba potřebují do balíčku karty agrese, takže si je se základní sadou nemůžete vybrat najednou. Hra je svižná, dobře pochopitelná i pro mladší hráče než 14 let. Co rozhodně hře nejde upřít je to, že vás vtáhne do role. Opravdu si přijdete jako superhrdina, máte své kámoše a snažíte se zachránit svět před padouchem. Co mě baví vlastně úplně nejvíc je změna rolí – nejen, že změnou z alterega na hrdinu můžete konat jiné akce, spoustět jiné karty, ale zároveň si můžete vlastně vybrat, zda na konci kola budete s padouchem bojovat, či mu dovolíte postoupit v jeho úkolu. Příjemná je i interakce mezi hráči – můžete spoluhráči pomoci se léčit, ochránit ho před útokem, vyložit před něj kartu, která mu pomůže v dalších kolech. Rozhodně to není solitér, kde si každý útočí na padoucha, ale co se děje ostatním ho nezajímá. 
V základní sadě jsou tři balíčky padouchů (vlastně tedy tři scénáře), hráli jsme zatím první dva – Rhino (první, nejjednodušší) je pro začátečníky super a dává skoro 100% šanci ho porazit (pokud neděláte hodně kraviny). Druhý už je o dost těžší a pěkně se zapotíte, s tím, že pokud by vám to přišlo moc snadné má i drsnější verzi pro zkušenější hráče. Hra je navíc super nepředvídatelná – snad v polovině partií jsme si řekli jo, teď už ho máme na lopatkám, v příštím tahu ho lehce porazíme. Načež padouchovi přišly takové karty, že nám pěkně zatrnulo a byli jsme rádi, že jsme ho udolali těsně před naší smrtí.
Na závěr si dovolím poznámku k doporučenému věku – Marvel champions je určitě hratelné v nižším věku než doporučených 14, řekla bych že při hře s alespoň jedním dospělým tak 8-10+. Ale musíte počítat s tím, že jako všechny LCG má poměrně komplexní pravidla, která obzvláště pro nehráče můžou být oříšek. Takže pokud zatím nic moc nehrajete asi bych v okolí našla někoho, kdo vás hru naučí (či zašla na nějakou deskoherní akci). Každopádně pokud máte plakát spidermana nad postelí je Marvel Champions sázka na jistotu :)




Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře