Karak a Karak Regent (Albi)

Počet hráčů: 2-5
Věk: podle krabice od 7 let, při rodinném hraní zvládnou hravě děti od pěti let (limitující je jen délka hry)
Doba hry: 45-60 minut
Cena: od 540 Kč / rozšíření od 350 Kč
Příprava: 1 minuta
Originální česká hra v distribuci Albi

Který kluk by nechtěl zabít draka? A která holka by se nechtěla plížit tajnou chodbou a hledat poklad? Pro ty všechny je tu Karak. A Karak Regent (to je rozšíření)

Jak se to hraje
Karak je hra veskrze jednoduchá. Každý hráč si vylosuje svého hrdinu a s tím se vydá do podzemí. Hledat poklad, jak jinak. Hru vyhraje ten, kdo pokladů získá nejvíce. Hra skončí, jakmile někdo zabije draka (je ve hře jeden a je fakt silný). Pokaždé, když se hráč dostane na tah, může si vybrat, zda bude objevovat nové chodby, či se vydá chodbami již objevenými. Pokud objevuje nové často se mu stane, že tam na něj něco bafne – tu netopýr, tu kostlivec. S tímto protivníkem je tedy potřeba bojovat – boj v Karaku zajišťují dvě kostky. Pokud hrdina protivníka porazí vždy něco získá (poklad, kouzlo, lepší zbraň, která mu pomůže v dalším boji). Pokud je poražen přijde o život (má jich 5, skoro jako kočka). Pokud se rozhodne putovat chodbou vidí co ho čeká – může jít bojovat s protivníkem co tam čeká, může sebrat poklad nebo zbraň, kterou tam ponechal jeho spoluhráč. Každý hrdina má i svou speciální schopnost, umí třeba procházet zdí, plížit se kolem příšer bez boje, či po vyhraném boji hrát dál. Hra má samozřejmě i spoustu dalších drobných pravidel – zraněný hrdina se může léčit, ve hře je kletba, která vám odebere vaši speciální schopnost.
Karak Regent je rozšíření základní hry, které k ní můžete přidat. Přináší další hrdiny, další protivníky (kteří vám přinesou nová kouzla a možnost zranit jiného hrdinu), přináší nové typy místností. Těmi jsou bojové arény, ve kterých se můžete utkat s jiným hrdinou, a prokleté komnaty, kde snadno získáte kletbu. V neposlední řadě je tu Vládce Karaku – postava, která může ke konci hry nahradit nejslabšího hrdinu. Získá tak schopnosti všech hrdinů ve hře. To mu může pomoci dohnat náskok a ovládnout Karak.

Jak se nám to hraje
Karak. Karak si kluci zamilovali co ho poprvé viděli, v té době jim bylo 6,5 a 4. Na mladšího sice byla hra hraničně dlouhá, ale téma téhle hry je takové, že prostě kluky baví. Hra dává dobré možnosti rozhodování, i přes její velkou náhodnost (nevíte, co na vás skočí, nevíte, jestli to porazíte) nemáte pocit, že byste její průběh nemohli ovlivnit. Navíc můžete poměrně chytře využívat speciální schopnosti hrdiny. Hra je zároveň dobře vybalancovaná – pokud se vám v první polovině nedaří a ostatní hrdinové se už vyzbrojili začne záhy v podzemí nacházet zbraně, které oni už neunesou, takže se ocitnete zpátky ve hře. Navíc nejde o to, být největší bijec a zabije draka – jde o to, najít poklady, pro což nemusí být zbraně nutností. Pekně je řešená i karta hrdiny – učí děti to mít uspořádané, vybavení je omezený počet, takže je nutné dobře volit, co ještě poberu.
Postupem času začali kluci hrát Karak i sami s kamarády, což rozhodně kvituji. Řekla bych, že pro samostatnou partu dětí bez dohledu dospělého je hra zvládnutelná od první třídy. Jako odpočinková věc určitě baví i puberťáky, obzvláště, pokud nejsou z úplně herního prostředí – je jasné, že u těch půjde trochu o víc o škodění ostatním.
Karak Regent byl tedy u nás velmi očekáván a všichni byli napjatí. Co se klukům hned zalíbilo jsou nové postavy – bijec, který čím víc je zraněn, tím lépe bojuje. Holka, co má s sebou medvěda. Super. Báječné jsou i nové příšery, přinášející nová kouzla. Pak je tu možnost zranit jiného hrdinu – ta u nás nevyvolává úplně ovace, ale pokud máte šanci na vítězství a možnost zranit někoho, kdo bojuje s drakem je to fajn. Z nových místností jsou tu místnosti, které vám dají prokletí – vstup do dané části podzemí je pak potřeba dobře zvážit. I tohle je podle nás super, i v tom, že se kletba rychleji točí mezi hráči (je stále jen jedna). Pak tu jsou bojové arény, z těch jsme trochu v rozpacích. Vyvolávají otevřený konflikt mezi hráči a je povinné je použít – takže kdo arénu najde, musí do ní vstoupit, přivolat si jiného hrdinu a s ním bojovat. Pokud jste silný hráč je aréna super – přitáhnete si třeba nejslabšího protivníka, oberete ho o poklad a vesele jedete dál. Pokud na tom nejste nejlíp je objevení arény dost průšvih – do souboje s někým jít musíte, a často vás to stojí právě ten jediný poklad nebo zbraň, co máte. Obecně mi přijde, že málokdy vyzvete do arény někoho, kdo je na tom podobně, většinou (při hře více hráčů) volíte někoho slabšího. Aréna tak nesmazává rozdíly mezi hráči, spíš je zvětšuje. Můžete se tedy dostat do situace, kdy jeden z hráčů bude notně vydrcen a bude mít chuť hodit figurkami o zeď a s pláčem utéct. Ale na druhou stranu – možnost zranit jiného hrdinu a bojovat s ním samozřejmě přidává interakci mezi hráči. Posledním bonusem v rozšíření je Vládce Karaku – ten se ve hře objeví ve chvíli, kdy se objeví pátá speciální komnata z rozšíření (počítají se mezi ně arény nebo prokleté komnaty). Abych pravdu řekla – za cca tři týdny co rozšíření máme jsme hráli sedmkrát (v 3-5 hráčích) a ani jednou k tomu nedošlo. Nevím, jestli máme smůlu, destiček je 10 z 96 a stačí jich najít 5. Ale prostě se nám to zatím nestalo, takže nedokážu říct, jak moc velkou výhodu bude pán Karaku mít a jestli mu to opravdu dá šanci dostat se do vedení.
Co musím Regentovi vytknout je rozdílná barva zadní strany kartiček podzemí. Je to jen o maličko jiný odstín, ale pokud jste zvyklí mít kartička v hromádkách na stoje je to prostě vidět. (ano, dá se to řešit třeba pytlíkem, ale je to prostě škoda. Dodám k tomu, že nemáme Karak roky, verze kterou hrajeme je koupená v září 2019, rozšíření v prosinci)

Takže – závěrem:
Hledáte-li první “hru na hrdiny” pro svoje rodinné hraní, Karak rozhodně není krok vedle. Zaujme určitě děti od 5 do 10-12 let, ale s chutí se přidají i puberťáci a lehce to odkoukají i o kousek mladší sourozenci.
Máte-li Karak doma rádi investovat do rozšíření se podle mě vyplatí – i kdybyste část pravidel s menšími dětmi nepoužívali.

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře