Noctiluca (ADC Blackfire)

Noctiluca

Počet hráčů: 1-4
Věk: podle krabice od 8 let, zvládnou i mírně mladší, od cca 6 let
Doba hry: 30 minut
Cena: od 700 Kč
Příprava: 5 minut
Na český trh uvedl ADC Blackfire

Noctiluca – noční světýlka. V stejnojmenné hře se stanete sběrači nočních světýlek, malých medúz, kterými budete plnit připravené nádoby.

Jak se to hraje
Na začátku hry připravíte herní plochu – jezírko, v němž se vyskytují světýlka – kostky 4 barev. Ty rozmístíte náhodně co do barev i hozených čísel, vždy 4 nebo 5 do každé kalužiny. Každý hráč pak dostane náhodně barvu oblíbeného světýlka a vybere si dvě nádoby, které chce začít plnit. Do zásoby pak dostane 3-6 potápěčů, podle počtu hráčů v partii. Jakmile je hráč na tahu umístí svého potápěče na okraj jezírka, vybere řádek u kterého potápěč stojí a zahlásí číslo.
Z dané řady pak sebere všechny kostky s daným číslem. Ty umístí do svých nádob, pokud některou umístit nemůže pošle jej dalším hráčům v řadě. Jakmile má některou nádobu plnou získá za ni bonusové body a zároveň si vybere nádobu další (nedostává ji náhodně, má možnost si vybrat ze 4 nádob na stole). Jakmile je umístěno všech 12 potápěčů naplní se jezírka znovu a hraje se ještě jedno kolo, tentokrát v opačném pořadí hráčů. Na konci hry pak hráči sečtou body – nejen za naplněné nádoby, ale i bonusové body za stejné tipy nádob a bonusové body za vaši oblíbenou barvu světýlek.

Jak se nám to hraje
Hned na úvod řeknu, že dvojku (5,5) hra úplně nezaujala, princip chápe, ale úplně ho to netáhne. Jednička (8) si ji zahraje rád, ale tématem to není úplně klučičí hra (i když, co si přejmenoval nádoby na lektvary, baví ho o dost víc). Koho ale zaujala velmi byly kamarádky na různých dovolených, ty z ní byly uneseny.

Mě se na hře líbí, jak je vybalancovaná. Nejde se zaměřit jen na jednu věc, je potřeba si hlídat barvy nádob, je potřeba hlídat, co sbírají sousedi, je potřeba dávat pozor, aby potápěč nesebral víc světýlek a nepomohl tak ostatním. Ve hře je minimum náhody – rozložení světýlek pro dané kolo se nemění, pouze ubývají, nádoby si hráč vybírá, nejsou přiděleny náhodně. Pro mě je to typ hry, kterou mám opravdu ráda – minimální náhoda, vše na taktice hráčů a odhadu ostatních. Pro mladší hráče může být velká výzva první nebo druhý výběr – tzn. vybrat si v situaci, kdy je ještě jezírko úplně plné a možností je mnoho. S počtem umístěných potápěčů ale světýlek ubývá a vybrat si je snazší.
Hra má navíc i možnost hrát v jednom hráči – je to pak sice spíš hlavolam, ale určitě je to výhoda (v pravidlech je ovšem chyba – při hodu kostkou odeberete všechny světýlka z oblasti daného čísla).

Noctiluca je moc pěkná abstraktní hra, která vás procvičí v taktice. Minimální množství náhody v dané partii je za mě pro rodinou hru příjemné, i proto, že princip zvládnou bez problémů osmileté děti, a budou hravě konkurovat dospělým, aniž by musely spoléhat na náhodu a štěstí v kostkách. Zároveň je hra opravdu vybalancovaná a navíc se boduje až na konci partie – takže vás bude bavit průběh a nikdo z hráčů si nebude jistý, jestli zrovna on je na tom nejlépe. A to je za mě v rodinných hrách rozhodně další velká výhoda. 

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře