Lotři (ADC Blackfire)

Počet hráčů: 2-6
Věk: podle krabice od 14 let, zvládnou i výrazně mladší (nutné číst a zvládnout, že se ve hře hodně škodí)
Doba hry: 20-40 minut
Cena: od 420 Kč
Příprava: 2 minuty
Na český trh uvedl ADC Blackfire

Ve dne v noci sloužíte Temnému pánovi, a co z toho, že jo. Jakmile Temný pán vytáhne paty z hradu je to jasné – urvat si aspoň kousek jeho pokladu pro sebe. Jenže tenhle nápad nemáte jen vy, ale i všichni ostatní Lotři. A jako Lotři se rozhodně neštítíte ničeho.

Jak se to hraje
Lotři je malá skoro karetní hra, ve které máte jediný cíl – nabrat z pokladu víc, než vaši soupeři. A to dříve, než se Temný pán vrátí domů.
Jakmile se dostanete na tah máte k dispozici 4 akce. Nejprve verbování – buď můžete naverbovat Lotra z ruky (to vás nic nestojí, navíc pokud má Lotr na kartě efekt Verbování stane se ještě něco, pro vás většinou příjemného) a nebo si dobrat kartu do ruky. Druhou akcí je výprava do podzemí – v tuhle chvíli vaši Lotři můžou dělat věci – můžou jít hledat poklad (o úspěchu rozhoduje hod kostkou), můžou se pokusit zabít jiného Lotra (opět rozhoduje hod kostkou) nebo můžou spustit akci (pokud akcí na kartě disponují). Akce vám umožní leccos – okrádat, vraždit, léčit své lotry, či jinak škodit soupeřům. Jakmile všichni vaši Lotři něco udělali můžete ještě jednou verbovat (vyložit Lotra/dobrat kartu) a nakonec nastává již jen Obětování – pokud se před vámi leží více než 3 Lotři je nutné se některých zbavit.
dělám jen svou práci!
Jakmile provedete své 4 akce je na řadě další hráč se stejným cílem – uloupit co největší poklad (cílová částka se liší podle hráčů ve hře) a samozřejmě v tomto zabránit protihráčům. Hra končí v okamžiku, kdy dosáhnete cílové částky a nebo když se v dobíracím balíčku dolížete k obrazu Temného pána – vrátil se domů, a vám nezbývá než rychle zmizet.

Jak se nám to hraje
Lotři splnili přesně to co jsem čekala. Ultimátní rubačka, kde neznáte bratra (muže, syna). Jde vám o zlato, o Lotry vám nejde. Jelikož se karty vykládají vlastně samy (nic to nestojí) musíte počítat s tím, že na živu je většinou moc dlouho neudržíte. Je jasné, že pokud váš soupeř vyloží někoho fakt dobrého, je okamžitým řešením proměnit tohoto v Prašivou kočku. 
V případě, že soupeř má dobrých Lotrů více, přijde na řadu třeba Nástražná past – ta odpálí všechny ve hře. Prostě jen dělá svou práci! I přesto je hra příjemně mírně taktická – kroky řetězíte tak, aby dávaly smysl, bohužel však i nejlepší plán se mění z minuty na minutu. Ve hře je možné se okrádat, to jde ale udělat pouze nejbohatšímu hráči, což hru pěkně balancuje (ještě aby nejbohatší ještě někoho okrádal). Hru doma nejvíc hrajeme ve dvou či třech, i ve dvou je to zábavné a jako bonus rychlé (20 minut), ve třech a více máte možnost se spolčovat, což hře přidává na zábavnosti.
Nemusíte verbovat, "užitečné" Lotry vám naverbují soupeři
Pojďme spolu rozkrást cizí poklad, jen ať si o sobě Kostka želé moc nemyslí!

Na kartách je trocha textu, velkou výhodou je tedy umět číst. Jedničkovi (druhá třída) se do toho moc nechtělo. Prvních pár her hrál se mnou a teď už si většinu efektů karet pamatuje, co si nepamatuje si holt přečte. Čtení textu na kartách může být trochu nevýhoda pokud se u stolu ocitne hodně hráčů, co hru neznají. Zkoušeli jsme hru v 5 lidech s tím, že já jediná jsem ji znala, a první hra se hodně táhla. Takže bych to příště asi udělala tak, že bych skupinu rozdělila, projela rychle dvě tři hry v menších skupinkách a až pak naskočila v pěti či šesti. Jakmile totiž znáte efekty karet hra odsýpá fakt rychle (a ony čtyři akce se vlastně smrsknou jen na aktivování Lotrů a pár hodů kostkami, nic zdlouhavého).

Co je určitě plus jsou ilustrace a i jména Lotrů, ta jsou super tematická a chytlavá (Mňáudalf!)

Kdybych měla Lotry shrnout, tak je to prostě taková rychlá lehká nezávazná rubačka. Hra do hospody, pro partu puberťáků, výplň mezi větší hry, či rychlovka večer před spaním. S menšími dětmi fungovat může, ale je dobré umět číst a je dobré zvážit, jak moc zvládnou, když jim bude někdo škodit. Protože Lotři si vzájemně škodí v jednom kuse. Jsou to přece Lotři.


Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře