Zombie Kidz Evoluce (ADC Blackfire)

Zombie Kidz Evoluce

Počet hráčů: 2-4

Věk: podle krabice od 7 let, zahrají si s vámi plnohodnotně děti tak od 5
Doba hry: 10 minut
Cena: od 450 Kč
Příprava: 1 minuta
Na český trh uvedl ADC Blackfire

Už se vám stalo, že vaši školu přepadla invaze zombie? Ne? Vaše škoda.

Je nejspíš pravda, že téma Zombie pro úplně dětskou hru je zvláštní. Ale naši kluci si na zombie hrají dnes a denně (možná proto, že matka tak po ránu vypadá), takže jim není cizí. Zombie Kidz Evoluce je navíc hra speciální:

Kooperativní hra. Hrajeme všichni spolu. Buď vyhrajeme všichni, nebo vyhraje hra. I zarytí rivalové jsou donuceni spolupracovat, radit se, domluvit se já udělám teď tohle, ty uděláš tamto, támhle se sejdem. Děti brzy pochopí, že pokud si fakt nebudou pomáhat nemají šanci.
Legacy princip. To znamená, že hra se vyvíjí. Postupně se přidávají pravidla. V Zombie Kidz to znamená, že na Příručce zombie po každé hře dolepíte mozek. Jakmile máte dost mozků a dopracujete se k ikoně obálky, otevřete obálku s daným číslem. Tam čeká překvapení, které Vám samozřejmě neodhalím. Ale vždy to bude nějaké drobné pravidlo, které hru posune dál. Pravidlo se přidá k předchozím, hra se tak stává ani ne složitější, ale prostě komplexnější. Rychlejší postup v otevírání obálek vám navíc dovolí plnění Misí. To jsou úkoly, které je nutné splnit. Některé snazší (vyhrajte hru v 2, 3, 4 hráčích), některé pěkně těžké (vyhrajte hru s použitím jen 6 zombie). Při splnění Mise dáte do tabulky postupu i pohár, za jednu hru tak umístíte dvě samolepky. Obálek na vás ve hře čeká celkem 13, vždy se ale můžete vrátit k jednodušší verzi hry (ať už s kamarády, s mladším sourozencem apod).

Jak se to hraje
Základní hra je opravdu jednoduchá. Ve svém tahu přidáte zombie (kam určí hod kostkou), posunete se o jedno území, zničíte až 2 zombie na poli kde stojíte, a – pokud jste na poli s bránou zároveň s další figurkou – plácnete si a uzamknete jeden z vchodů do školy. Pokud se vám povede zamknout všechny vchody vyhráli jste. Pokud vám dojdou zombie v zásobě a nemáte co přidat, vyhráli zombíci, je konec světa. (jasný, jdete to zkusit znovu, to přece musí jít). Další pravidla pak hru mírně mění, ale základní princip je stejný.

Jak se nám to hraje
Skvěle. Ale postupně.
Jednička (7 let, druhá třída) zvládá hru i se všemi pravidly naprosto samostatně, je schopen promýšlet strategii 1-2 tahy dopředu. Je schopen hru vysvětlit kamarádům a pomáhat mladším hráčům (a upozorňovat mámu, pokud hraje blbě)
Dvojka (5 let, předškolák) potřebuje s přibývajícími pravidly občas něco připomenout, ale pokud hraje se svojí oblíbenou postavou hraje samostatně. Jednička s dvojkou jsou schopni hru hrát sami a taky tak často činí.
Trojka (2 roky) se vlastně poprvé zapojuje do naší “velké” hry. Zvládá házet za jednoho hráče a umísťovat zombie, a taky chápe že pokud se u vchodu sejdou dvě postavy musí si hráči plácnout a dá se tam zámek (zámky hlídá on, je to jeho funkce)
Máma je z hry upřímně nadšena. Kooperačky má ráda odjakživa. Legacy princip vnáší do hry další prvek – je prostě nutné hrát dál. Už nám chybí jen jeden mozek do další obálky! Tohle nový pravidlo potřebujem hned zkusit! Chybí nám ještě dvě samolepky, ale když se budeme hodně snažit, splníme tuhle Misi a získáme obě během jedné hry! Je to prostě návykové a nutí vás to hrát ještě jednu hru.
Legacy princip mi přijde super pro začínající deskoherní rodiny. Pokud někomu vysvětluju novou hru často hned po třech větách řekne Jee, to je složitý, to já nikdy nepochopím. Tady ale není co dlouze vysvětlovat. Prostě se hodí, přidá zombie, posune, zničí zombie. Tečka. Základní hra je vlastně jen o stupeň složitější než člověče (nebo stejně složitá – nemusí se tam počítat, zato se člověk může rozhodnout, kam se posune). Jakmile odehrajete 3-4 hry přidá se další pravidlo, ale to už ta předchozí ovládáte, takže vlastně o nic nejde. Během hraní se tak dopracujete k velmi komplexní hře a zjistíte, že pravidla vlastně nejsou zlo a dá se to zvládnout.

Hra je z počátku celkem hodně o náhodě, a může vás trochu vykostit (prostě někdy kostku porazit nedokážete). Ale jak přibývají pravidla a vaše možnosti co dělat hraje náhoda menší a menší roli. Přitom však hra není snadná, bez přemýšlení a spolupráce to nejde. Pokud se snažíme vyhráváme s plnými pravidly tak 80% her.
Co je u jednodušších kooperativních her trochu riziko je riziko Alfa hráče. To je někdo, kdo se toho chopí a začne hráče kolem sebe dirigovat. Tady je pak na rodiči, aby se krotil, případně aby krotil toho alfa hráče. Ale to je riziko každé snazší kooperativní hry, nedá se s tím nic dělat, dá se to naučit.
Herní doba je velmi příjemná – většinu partií zvládáme kolem 10 minut včetně přípravy a úklidu hry. Takže se dá hrát kdykoliv, kdekoliv, před školou, před spaním.
Máma oceňuje i provedení figurek, které jsou výtvarně pěkné a jsou prostě dětské. Co ji naopak mrzí je maličko menší prostor v krabici na figurky, protože s podstavci se to tam nevejde pohodlně a je potřeba podstavce sundávat.
Hru je možné hrát ve 2-4 hráčích a hratelnost mi přijde stejná v jakémkoliv počtu. Pro dva hráče je k dispozici speciální noční hrací deska, která má průchody navíc. Šance na výhru mi přijde stejná při jakémkoliv počtu hráčů. A samozřejmě – pokud se hodně nudíte můžete si nachystat pár postav a hrát hru jako hlavolam, jde to J
Takže vlastně jediný otazník, který Zombie Kidz Evoluce má, je téma. Ano, chápu, že některé děti si na zombiky nehrají. Pak tahle hra prostě asi není pro vaši rodinu. I když je jinak super.

Závěrem – Zombie Kidz nás baví a ještě dlouho bavit budou (musíme minimálně splnit všechny mise). Je to super rodinná hra i pro začátečníky, zapojí se i mladší sourozenci, herní doba se vejde do jakékoliv pauzy. A budeme připraveni, až opravdu přijdou!

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře