Azul Vitráže Sintry (MindOk)

Azul Vitráže Sintry

Počet hráčů: 2-4
Věk: podle krabice od 8 let, zvládnou i mírně mladší (obzvláště pokud znají Azul)
Doba hry: 30-45 minut
Cena: od 1000 Kč
Příprava: 5 minut
Na český trh uvedl MindOk

Pokud se v deskovkách trochu vyznáte slovo Azul už jste slyšeli. Jde o hru, která už na trhu nějaký ten pátek je. Je super, naši recenzi na ni najdete tady http://deskovkyprotribratry.blogspot.com/2018/05/azul-mindok.html

Dnes ale budeme mluvit o Azul Vitráže Sintry. Je to vlastně taková mladší ségra. Jako všechny mladší sestry je trochu komplikovaná, trochu víc si vymýšlí a trochu víc se s ní nadřete (ano, mám dvě mladší sestry, vím o čem mluvím).

Jak se to hraje
Polovina pravidel v Azul Vitráže Sintry je stejná v Azulu. Konkrétně jde o získávání herních kamenů. Uprostřed stolu máte jakýsi trh, hra to nazývá výlohami. V každé výloze jsou 4 sklíčka, z nich si můžete vzít všechna stejné barvy a umístit je na svoji herní desku. Zbytek sklíček shodíte doprostřed mezi výlohy a v dalších tazích si můžete brát sklíčka i z prostředka. Berete dokud je něco k dispozici, pak ukončíte kolo a začnete další.
Tím však veškerá podobnost končí.
Rozdíly jsou mnohé. Zaprvé – nestavíte mozaiky, ale vitráže. Hra přidává několik věcí. Jednou z nich je centrální počítadlo. Tam si nejen všichni počítáte body, ale jsou tam dopředu umístěny bonusové barvy do každého kola (barva za kterou dostanete více bodů). Také je tam mínusová stupnice – pokud si berete žeton začínajícího či vám zbydou nějaká sklíčka, co nemůžete umístit, posunete se zde.

I stavba samotné vitráže je složitější – pro umístění sklíčka do výsledného díla potřebujete do sloupce umístit pět sklíček jedné či dvou barev, barvy jsou pro tu danou hru přesně dané. Jakmile se vám to povede dojde k bodování hned, nečekáte na konec kola, každý sloupec pak můžete vyplnit dvakrát. Sklíčka však můžete umístit jen pod svého stavitele nebo napravo od něj. Pokud chcete umístit něco vlevo musíte nejprve umístit stavitele, tím ztratíte jeden tah (neberete si sklíčka, ale jen posunete stavitele). Vítězné body pak získáte nejen za daný, v tu chvíli hotový, sloupec, ale také za všechny sloupce vpravo, kde již něco máte.

Již z popisu výše (pokud to nechápete naprosto vás chápu), je zřejmé, že Azul Vitráže Sintry je o něco složitější a komplexnější než ona starší sestra. Rozhodně nabízí více herních strategií, vždy se rozhodujete zda nejprve stavět sloupce vpravo, které jsou za méně bodů, ale zase si je můžete později připočítat. Vzít si žeton začínajícího hráče je výhodné, ale opět – čím častěji to děláte, tím více to bolí. I systém bodování je složitější – zatímco klasický Azul zvládne intuitivně hrát i dítě, které nepočítá, ve Vitrážích je potřeba si dobře rozmyslet, jaká strategie k čemu vede, kolik bodů to přinese.
Výhodou naopak může být pro většinu hráčů fixní herní doba – hraje se vždy na šest kol, dopředu jsou dané i bonusové barvy, takže je určitě možné víc konkrétně plánovat.
Určitě dodám i něco k provedení. Co mě velmi potěšilo je centrální počítadlo – mám prostě víc přehled, kdo na tom jak je, než když si každý počítá na své desce. Co mě nadchlo jsou herní kameny, které jsou nejen různě barevné, ale mají i různý vzor. A který Azul je hezčí se pořád nemůžu rozhodnout. Rozporuplné pocity u mě vyvolává věž na použité kameny – v průběhu hry je super (sype se to z ní lépe než z krabice), ale do krabice se to díky ní fakt vejde blbě (musíte nechat kameny ve věži, ne v pytlíku, a prostě je to divný nebo mi něco uniká).

Jak se nám to hraje
Jelikož kluci oba (druhá třída + předškolák) umí Azul (přesto že ho nehrají často, téma není úplně pro ně), bylo naučení se Vitráží jednoduché. Oba se nakonec shodli, že je Vitráže baví víc, jednak prý proto, že po postavení obou stran sloupce tento vybuchne (ehm), a taky proto, že jim hra dává více možností taktiky.
Já sama se nemůžu rozhodnout, která varianta je mi bližší. Výtvarně jsou super obě, o tom žádná. Obě taky velmi dobře fungují, herně jim není co vytknout. Pro mladší a méně zkušené hráče bych určitě poradila spíše Azul. Strategie v něm je více přímočará, hru zvládnou i děti co nepočítají. Vitráže pak můžou být dalším krokem. Vitráže určitě nejsou tak stereotypní při častém hraní se stejnou skupinou, už jen proto, že se mění herní deska. Také taktika je tu složitější. Takže babo raď, že jo :D

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře