Spící královny (ADC Blackfire)

Spící královny

Počet hráčů: 2-5
Věk: podle krabice od 8 let, ale naprosto reálně od pěti samostatně
Doba hry: 10-20 minut
Cena: od 260 Kč
Příprava: 2 minuty
Na český trh uvedl ADC Blackfire

Spící královny jsem dlouho brala jako čistě holčičí záležitost. Pak jsem je ale zkusila a zjistila, že i moji Tři bratři je budou potřebovat. A nespletla jsem se.

Spící královny jsou krátká pěkná karetka. V krabičce máte dva typy karet – Královny a pak balík karet, s jehož pomocí královny budíte.
Nejprve královny rozložíte na herní plochu, lícem dolů, tak aby nikdo nevěděl kde která královna je. Královny mají různé bodové hodnoty (5-20) a i několik speciálních schopností (například že Růženka si může hned vzbudit kamarádku, Psí a Kočičí královna nemohou bydlet spolu).
Každému hráči pak rozdáte pět karet z druhého balíku. V tom jsou Králové, kteří (překvapivě) budí královny. Pak jsou tam další akční karty – rytíř, který vám může ukradnout královnu ze sousedního zámku a dovézt ji k vám. Drak, který vás ochrání před útokem rytíře. Lektvar, který může cizí královnu uspat. Kouzelná hůlka, která zabrání lektvaru abych fungoval. A v neposlední řadě vtipálci šašci. Ti umožní dobrat si vrchní kartu – je-li to akční karta zůstává vám do příštího kola, je-li tam číslo musíte rozpočítat hráče a na koho to padne vzbudí si královnu. A pak je v balíku spousta plevelících karet s čísly. To jsou karty, které vlastně nechcete, na ruce vám překáží a snažíte se jich zbavovat.
Cílem hry je získat (vzbudit) královny, vyhraje ten, kdo jich má první 5 nebo celkem za 50 bodů (ve více hráčích pak 4/40 bodů).
Když jste na tahu můžete zahrát jednu z akčních karet (tzn. vzbudit královnu, použít šaška či někomu škodit) a nebo si vyměnit číselné karty, které nechcete. A v měnění karet je právě to, co je na hře super. Můžete vyměnit jednu kartu. Můžete vyměnit dvě stejné karty. A můžete udělat příklad! Odhodíte z ruky karty, které se dají sečíst tak, aby dali počet na třetí kartě. 1+2=3 4+6=10 1+2+3=6 Povede se vám tak vyměnit více karet najednou. Samozřejmě menší děti můžou hrát i bez sčítání, nevýhoda, kterou jim to do hry dá je malá a rozhodně to není zásadní hendikep. Ale věřte, že i náš od září předškolák, který jinak počítá sotva do sedmi na prstech, najednou dokáže zjistit že 2+4=6. Prvňák si zas pěkně pocvičí, má radost, když se mu povede zkombinovat i 4 karty (Hele mami, teď budeš čučet). Jde totiž o to, že příklad se musí nejen vypočítat, ale celý vytvořit, prohlédnout různé varianty. A dítě se tím hodně tříbí svoji matematickou představivost. Na kartách jsou nejen číslice, ale i počty daných předmětů, číslice tedy není třeba znát.

Hra sama o sobě je dost napínavá. I když už máte 3 královny můžou vám je soupeři odloudit rytířem, uspat, někdo vytáhne Růženku a rázem je tedy bohatší ne o jednu, ale o dvě královny. Často vám chybí už jen kousek a za pár okamžiků jste zase skoro na začátku.

Musím uznat, že ač jsem téma považovala za hodně holčičí kluky strhlo. Jsou tam přece i rytíři, draci, vše je nádherně ilustrované. Vše je vtipné – každá královna i král jsou unikátní, mají vtipná přízviska (sušenkový král je top, nevím jak se píše přízvisko a jestli to slovo vůbec existuje). Hru jsme na dovolené ukázali u zcela nehráčským holčičkám a bavila je natolik, že hrály nakonec i samy a odjížděly s tím, že tohle si přejí k narozeninám.

Spící královny jsou prostě super věc. Od předškoláků je zvládnou děti i samostatně jen s kamarády a díky matematickému prvku je to něco, co by měl každý prvňák dostat prvního září při nástupu do školy.

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře