Cirkus na kolečkách (RexHry)

Cirkus na kolečkách


Počet hráčů: 2-4
Věk: podle krabice od 8 let, základní verzi bez rozšiřujících karet zvládnou předškoláci
Doba hry: 15-20 minut
Cena: od 208 Kč
Příprava: 2 minuty
Na český trh uvedli RexHry

Co se stane, když se cirkus rozhodne vydat do dalšího města? Principál musí pěkně naložit všechna zvířata do vlaku a jede se. A právě o nakládce je hra Cirkus na kolečkách.

Ve hře najdete v zásadě dva tipy karet – jeden balík vagónků a jeden balík zvířat. Krom toho ještě karty značící mašinky, několik žetonů (směňovacích, žeton principála) a pár karet jakožto rozšíření. Ale zpět k základnímu principu.
Vaším cílem je pořídit si vlak, který poveze 18 (v 4 hráčích pouze 16) zvířat. To znamená, že musíte jednotlivé vagóny naložit a připojit.
Na nakládku potřebujete karty zvířat v počtu kolik je v zamýšleném vagónku. Ve hře jsou 4 druhy zvířat a vagóny s 1-4 kusy daného zvířete, v nabídce vždy 4 vagónky. Takže výběr celkem omezený, ale zase se výběr rychle mění. Aby vás tolik neblokovala náhoda (nejdou mi na ruku ryby a chci rybí vagón) jsou ve hře směňovací žetony – vymění 2 konkrétní zvířata za vámi zvolené zvíře. Takže pokud mám v ruce 2 ryby a 2 tygry a chci vagón se třemi rybami jde to.
Jakmile je vagón naložený je můj, ale ještě nemusí být součástí vlaku. Za mašinu můžu připojit cokoliv, ale od druhého vagónu platí, že můžu připojit buď vagón se stejným zvířetem, nebo vagón se stejným počtem jiných zvířat. Holt principál v tom chce mít trochu systém. Nemusím se ale bát – pokud jsem naložila vagón, který v tuhle chvíli nepřipojím nepřijdu o něj, dám si ho na vedlejší kolej, kde čeká na svoji šanci. Někdy můžou být takto nachystané vagónky i velkou taktickou výhodou, když se ve výběru ocitne něco, co se nikomu moc nehodí.

Každý hráč má vždy jen dvě akce (dobrat karty, nakládat), takže hra rychle odsýpá, pořád se něco děje. Není také na škodu sledovat protihráče, ať už co do počtu zvířat v jejich vlaku, tak i to, na jaký vagón si nejspíš brousí zuby.

Hra je celkově krásně ilustrovaná a barevná, zvířátka jsou roztomilá a dělají ve vlaku psí kusy. Základní princip pochopí i předškoláci během první partie, hra pěkně odsýpá. Co se nám občas stává (zvláště klukům, kteří nepromýšlí taktiku moc dopředu) je, že někdy vedoucího hráče zařízne náhoda – potřebuje naložit už jen jedno dvě zvířátka, ale ve výběru jsou jen samá velká, nepřipojitelná čísla. Ale tomu se dá předejít tak, že máte různá nižší čísla v zásobě na druhé koleji, jen na to chce myslet dopředu. Nicméně i přes tento malý nedostatek si hru užíváme, dvojka (5) si opakuje číslice a počty do 4, jednička mu pak pomáhá s celkovým skóre a opakuje si tak sčítání do 20ti aniž by si všimnul :)
Ve hře je ještě několik rozšiřujících karet – přiznám se, že k těm jsme se zatím nedostali. Jednoduše proto, že je na ně potřeba umět číst – na všech je stejný obrázek a text jakou schopnost ta daná karta má. A jelikož hrajeme většinou ve složení já + prvňák + budoucí předškolák bylo by čtení pro nejmladšího limitující.

A jo – vlastně má hra jedno velké mínus. Začínat má vždy ten, kdo byl poslední v cirkusu. Jelikož máma říká, že půjde leda do cirkusu bez zvířat, kluci ještě tuhle zkušenost nemají. Takže vždycky musí začínat táta, který tam prý tak před 30ti lety byl :D


Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře