Smart games

Smart Games

Když se mě někdo zeptá na Smart games, většinou říkám, že je nemám ráda. Pokusím se vysvětlit proč.

Nejprve – co jsou to Smart games? Česky by se to dalo přeložit nejlépe asi jako hlavolamy. Hry pro jednoho, které vás nutí plnit úkol, většinou je nutné se u toho zamyslet. Smart games existují asi v milionu alternativ pro různý věk dětí a dospělých hráčů. Existuje asi milion témat, které smart games pokrývají. Nejvíc se u nás Smart games věnuje Mindok, ale dají se najít i u dalších vydavatelů.

Proč je nemám ráda? Já je vlastně mám ráda, ale nemám ráda je označovat jako deskové/společenské hry. Deskovka je pro mě něco, co přivádí lidi k sobě, a to smart game není. Nemám ráda, když se někdo ptá na hru pro dítě a v doporučení hned padne smart game. Hry jsou pro mě způsob, jak trávit čas spolu, a to smart games nesplňují. Často se přistihnu, že jsem někomu z kluků vydala smart game, a záhy na něj zapomněla. Takže ano – smart games mají i u nás své místo. Jsou báječné pokud na to dané dítě není zrovna čas, jsou super na čekání u doktora, do vlaku, ale deskovka pro více lidí je deskovka :)

Ještě přidám jak smart game vybrat. Je dobré koukat na věk, pro který je určena – a tyhle věky brát vážně. Věk musí být přimeřený, jinak na to dítě nepřijde, a tudíž ho to brzy přestane bavit (nebo naopak bude hra už lehká, dítě během odpoledne projde všechny úkoly, a už nebude mít chuť se k ní vracet). Pak je více než kdy jindy stěžejní téma – pokud vás nebaví dinosauři, nekupujte si dinosauří smart game.

Tak, a teď jen ve zkratce k Smart games, co máme doma

Den a noc (MindOk, 2-5 let)
Dřevěná navlékací smart game pro nejmenší. Cílem je navléknout dřevěné dílky podle předlohy – pro menší obrázek ve dne (s barvami), pro větší pak noční obrázek (stínový). Určitě využíjí děti už před druhým rokem, jen bez předloh, ale i samo navlíkání je zábava.

Tři malá prasátka (MindOk, 3-6 let)
Smart game podle pohádky. Ve hře jsou tři prasátka a vlk a dva typy úloh. Ve dne (bez vlka) je cílem umístit domečky tak, aby prasátka zůstala stát venku. V noci je pak potřeba prasátka schovat do domečků a zařídit, aby vlk zůstal venku a nesežral je. Jako bonus je u hry knížka s pohádkou, krásné ilustrace, bez textu.

LEU brain simulator (4-104, ale hráli jsme už dřív)
Jedna z kuličkových smart games, kterých je na trhu přehršel. LEU se odlišuje obtížností – obsahuje úlohy, které zvládne už tříleté dítě, až po úkoly, které nevyřeší ani lecjaký dospělý, v každé obtížnosti je pak úloh více než 20. Takže opravdu hlavolam pro celou rodinu. Navíc už v základu obsahuje několik tvarů v 2D a i 3D zadání.

RushHour Jr. (5+)
Auta autíčka. Jedna z klasik, v junior verzi. Cílem je uvolnit cestu zmrzlinářskému autu, jen popojížděním ostatními autíčky. Klasika, která nezklame a baví.

Dinosauři (MindOk, 6+)
Další z oblíbených témat. Cílem je poskládat ostrovy podle předlohy, navíc tak, aby se býložravci a Rexové neocitli na ostrově spolu. Krásně řešená různá obtížnost, kde u lehkých úloh je nakreslený i několik dinosaurů a rozložení dílků, s postupující obtížností vodítka ubývají. U nejtežší obtížnosti se zapotí i dospělí.

Metro (MindOk, 8+)
Cílem je propojit stanice metra tak, aby se dalo projet podle daného schématu. Je nutné pro dané město přenastavit kolečka s cestami, což mě tedy mírně otravuje. Kluci si s tím zatím jen hrají, dost obtížné i pro dospělé

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D
.

Komentáře