Carcassonne Safari (MindOk)

Carcassonne Safari

Počet hráčů: 2-4
Věk: podle krabice od 7 let, zvládnou mírně mladší, obzvláště pokud už nějaké Carcassonne znají
Doba hry: 30-40 minut
Cena: od 450 Kč
Příprava: 3 minuty
Na český trh uvedl MindOk

Na podzim se objevila další varianta slavného a známého Carcassonne. My máme klasické Carcassonne rádi, takže jsme neodolali a podívali se jí na zoubek taky.

Carcassonne Safari se od klasiky dost liší. Princip je opět stejný – stavíte pěšiny lesíky (buš) a za ně získáváte body. Body tentokrát ale nesouvisí přímo s délkou cest či velikostí lesíků, ale s počtem různých zvířat, které cestou uvidíte. Tenhle princip samozřejmě přidává na obtížnosti – není možné jednoduše říct stavím obří cestu, musím přemýšlet jestli ještě doufat, že přidám další zvíře, nebo zda už mám cestu uzavřít.
Kláštery z klasické verze se mění v baobaby. Baobab vám ale nepřinese žádné body, ale pokud se povede ho obestavit ze všech stran, získáte dva dílky napajedla.
Napajedla dostanete i na začátku hry (každý dva dílky) a je to úplně nový prvek. Na každém dílku je druh zvířete a můžete jej použít dvěma způsoby. Zvíře můžete přidat na svoji cestu/do své buše ve chvíli, kdy ji uzavíráte, a získat tak více bodů (doplníte zvíře, které na cestě ještě není). Nebo můžete přidat dílek k již existujícímu napajedlu, či založit nové napajedlo. Přidat dílek k napajedlu je možné, i pokud v tu danou chvíli již nemáte k dispozici figurku.
Další prvek ve hře jsou džípy, kdy – pokud už nemáte jiné možnosti – můžete džíp vytlačit z jeho pozice a získat tak další body.

Carcassonne Safari je určitě co do pravidel složitější, než klasické Carcassonne. To klasické hraje dvojka od cca 4 let, tohle bych tipovala tak od šesti, o něco dřív u dětí, které znají klasické Carcassonne možná o fous dřív. Ve hře vám určitě mnohem dřív dojdou figurky, v klasickém Carcassonne, takže je to mnohem víc o taktice. Na druhou stranu je tu, I pokud nemáte figurku, k dispozici spousta možností, co dělat. Což je super. V klasickém Carcassonne se vám může občas stát, že prostě nemáte co. Musíte prostě přiložit dílek někam, kde za to nic nezískáte. To se vám v Safari verzi nestane. Přitom je potřeba si to často rozehrát na víc frontách, mít víc strategií. Co nám chvíli trvalo bylo přestat se spoléhat na divné dílky. V naší obr sadě klasického Carcassonne je možné ukončit vlastně téměř jakékoliv město, tady to nejde. Takže je lepší, stavět buše menší a jednoduché.

Carcassonne Safari nás potěšilo, princip je určitě víc přemýšlecí, než u klasické verze hry. A jsou tam zvířátka, hra je odehraná během půl hodiny. Takže za nás můžeme vřele doporučit.

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře