Dice Forge (ADC Blackfire)

Dice Forge

Počet hráčů: 2-4
Věk: podle krabice od 10 let, řekla bych klidně 7+

Doba hry: 30 minut
Cena: od 900 Kč (u výrobce už vyprodaná)
Příprava: 2 minuty, pokud po hře věnujete 5 minut uvedení kostek do původního stavu
Na český trh uvedl ADC Blackfire

Jsou hry, u kterých je téma stěžejní. A pak hry, kdy o téma tak nějak vůbec nejde, ale zaujme vás princip hry. To je Dice Forge.
Téma téhle hry je cosi s Bohy, moc netuším jakými a vlastně je mi to jedno.
Princip téhle hry je super. Je to kostková hra, ve které si své kostky tvoříte sami a v každém kole je zlepšujete. Takže sice kostkami házíte, ale sami můžete ovlivnit, co potřebujete aby vám padalo.

K pravidlům. Ve hře jde – jak jinak – o vítězné body. Pak tu máme tři druhy surovin – zlato, sluneční (červené) a měsíční (modré) kameny.
Do hry má každý hráč dvě kostky.
V každém kole nejprve všichni hodí kostkami a zaznamenají získané suroviny na svém počítadle. Poté ten hráč, který je zrovna na tahu, má dvě možnosti. Buď si zakoupí lepší stěny na své kostky, to se děje jedině za zlato a stěn si můžete koupit, kolik je vám libo (respektive na kolik vám vystačí zlato, že). 
Druhou možností je spáchat hrdinský čin – prakticky koupit si kartu. Karty se kupují jedině za měsíční/sluneční kameny či jejich kombinaci a přináší vám různé věci. Některé karty přinesou přímo vítězné body, některé přinesou efekt do každého kola (třeba získání libovolného zdroje), některé přinesou super stěny na kostky (třeba trojnásobek druhé kostky nebo možnost zkopírovat kostku soupeře), je tu i možnost zvětšit si počítadlo zdrojů a tudíž více hromadit suroviny. Karty se pokládají tak, že počet bodů není vidět, hra je tedy až do konce napínavá.

Hraje se na devět či deset kol podle počtu hráčů, pak už se jen sečtou body z karet a vyhlásí se vítěz.

Výměna stěn kostky je rozhodně zajímavý a neotřelý herní prvek. Z počátku jsem se toho trochu bála, ale technicky je to krásně vyřešené a opravdu to funguje. Rohem nové stěny prostě vydloubnete tu starou a novou nacvaknete na její místo. Zvládne v pohodě už dítě v první třídě (prakticky vyzkoušeno), mladší (4,5) se pokouší, ale stěnu mu zatím vycvakává rodič (zacvaknou dovede).
Počítání na počítadle je taky vyřešeno super, suroviny přibývají většinou pod jedné, po dvou, počítat zvládne určitě už předškolák.
Co je na hře parádní je dostatek surovin, často až jejich nadbytek. Občas se stane, že už nemáte surovinu jak přidat (dojde počítadlo) a při nákupu musíte hodně zvažovat, co utratit první. Kostkami házíte vlastně pořád, v kole každého soupeře, takže se pořád něco děje.
Hra se hraje na 9 či 10 kol, takže to odsýpá. Jakmile kluci zvládli pravidla stíháme partii do půl hodiny, což se dá i v nabitém programu během školních dní. Pravdou ovšem je, že po hře se musí jeden z hráčů obětovat a dát kostky do původního stavu, to už jaksi není pro menší děti úplně lákavé.

Ve hře je samozřejmě hodně náhody, hazí se tam přeci kostkami. Ale díky počtu hodů (a statistice) se tenhle prvek smývá a ve hře určitě je možné vymýšlet různé způsoby taktiky. Máte vlastně 9 nebo 10 možností si buď zlepšít kostky, nebo si vzít nějaké vylepšení či body, a s tím počítat v dalším kole. Taktika se samozřejmě vyvíjí – v prvních kolech si spíše pořídíte stěny kostek, už tam se ale rozhodujete zda chcete získávat hlavně peníze, nebo chcete mít vítězné body na kostkách. Taky řešíte, zda zlepšovat stále stejnou kostku, nebo obě. V dalších kolech pak přizpůsobujete taktiku tomu, co vám padá. Opravdu se nám nestává, že by v některém kole nebylo co dělat, že by hráč suroviny neměl a jen vyčkával.
Pokud by se vám základní verze ohrála, jsou v krabici i další hrdinské činy (karty) – u nás zatím nevyzkoušeno. A anglicky už se dá sehnat i rozšíření.


Dice Forge je z mého pohledu ideální rodinná hra. Je rychlá, přimeřeně náhodná, čímž dává šanci malým a velkým, ale nepostrádá možnosti taktiky. Pořád se něco děje. Házet kostky bude určitě rád i mladší sourozenec, dvojka (4,5) hru v klidu zvládá, sám si počítá suroviny a rozhoduje se. Body se počítají až na konci, takže do poslední chvíle mají všichni naději na vítězství.

PS: Dice Forge je u výrobce vyprodaný, takže pokud ho chcete, radši dlouho neváhejte :)

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře