Modrá laguna (ADC Blackfire)

Modrá laguna

Počet hráčů: 2-4

Věk: podle krabice od 8 let, zvládnou i mírně mladší
Doba hry: 30-40 minut
Cena: od 560 Kč
Příprava: 3 minuty
Na český trh uvedl ADC Blackfire

Opravdu by mě zajímalo, co autor čekal, když pojmenoval hru podle kultovního filmu.
Takže – o filmu Modrá laguna to tu nebude. (I když jako dobrej film, že jo, skoro jako Hříšňák)

Modrá laguna je rodinná hra pro 2-4 hráče na zhruba 30 minut, podle krabice od 8 let.
Je to vlastně abstraktka – hrací plán je pevný, složený z hexů (rozuměj šestiúhelníků). Je na něm 8 ostrovů oddělených průlivy, na nich jsou pak ještě umístěny suroviny a sošky. Hrači se střídají na tahu a pomocí svých žetonů zabírají území na ostrovech a sbírají suroviny.

V prvním kole je možné položit svůj žeton kamkoli na vodu a odtud se pak rozšiřovat na pevninu. Krom žetonů můžou hráči umístit 5 chýší.
Jakmile jsou posbírány všechny suroviny a sošky nebo dojdou žetony sčítají se body. Ty dostanete za zastoupení na 7/8 ostrovech, nejdelší řetěz z ostrovů, převahu na jednotlivých ostrovech a samozřejmě I za suroviny.

Poté posbíráte všechny svoje žetony (chýše necháte na
místě), rozmístíte znovu suroviny a můžete začít druhé kolo. To probíhá stejně jako první s jediným rozdílem – své žetony musíte rozšiřovat ne z vody, ale z umístěných chýší svého kmene.


Hra má velmi jednoduchá pravidla, opravdu je vysvětlíte během tří minut. Taktik je nespočet, na nic není možné úplně zapomenout, ale nezískání jedné či druhé věci, která se boduje, není zničující. Hra má dost jinou dynamiku ve dvou a ve více hráčích. Ve dvou si přijdu jako v AZ kvízu, na každý tah je nutné hned reagovat, je možné tahy dopředu propočítávat a hra je vlastně logické cvičení. Ve 3 a 4 hráčích už to není jednoznačné, často je to tak, že dva se perou a třetí se směje. Je potřeba hlídat všechny směry, odkud se k vám kdo přikrádá. I díky tomu je hra ve dvou takticky trochu náročnější – pokud hrajeme jen ve dvou nemá zatím jednička (7) proti mně úplně šanci. Prohraje, i když ne o moc. Ve 3 a 4 hráčích se ale chytá a je díky působení ostatních hráčů vyrovnaný soupeř. Dvojka (4,5) princip chápe, ale úplně ho to nebere – většinou hraje první polovinu, nabere nějaké body, a po pauze už se nevrátí.
Výhodou je i dělení hry na poloviny, kdy pokud nemáme čas hrajeme prostě jen první půlku.
Co se u nás velmi chytlo je téma – je to vlastně souboj o ostrovy, takže bitva, klukům ani nepřijde, že je to vlastně abstraktní hra bez náhody. Jediný faktor je jak hrají protihráči.
Trochu nevýhodou je delší počítání bodů, ale u nás to nevadí – máma počítá a ostatní jdou mezitím svačit, stavět lego, zkontrolovat bráchu, čůrat...

Modrá laguna je rychlá pěkná rodinná hra, kterou vysvětlíte během tří minut a odehrajete do půl hodiny. A může vám i dost zavařit mozek.


Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 
Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře