Qubolo (Stragoo)

Qubolo

Počet hráčů: 1-2 (ale vymyslíte i třeba hru pro 3 hráče, případně se dají koupit 2 sady a hrát ve 4)
Věk: podle krabice od 6 let, zvládnou i mírně mladší
Cena: od 350 Kč
Příprava: 1 minuta
Doba hry: 5-10 minut
Originální česká hra, vydalo Stragoo

Qubolo je další z originálních českých her.

Pokud si Qubolo pořídíte, do ruky se vám dostane dost plný pytlík. Najdete v něm 30 ruzných dřevěných dílků v šesti barvách (vždy 4 nebo 6 kusů od daného typu dílku), kartonové podložky s půdorysy staveb, dvě zástěny a kostku pro hru v jednom hráči.

Pravidla nabízejí několik možností hry, jednou z nich je klasická hra pro dva hráče. Každý z hráčů si vybere jeden půdorys stavby (můžou mít půdorysy stejné či jiné, můžete si je předem ukázat nebo nemusíte, to je na vás) a umístí ho za zástěnu tak, aby na něj protihráč neviděl. Na destičku s nápisy NOW a NEXT pak připravujete pro soupeře dílky, ze kterých se snaží stavět stavbu na daném půdorysu. Dílky nesmí nikde presahovat a vaším cílem je postavit takovou
stavbu, která bude nahoře rovná. Komu se to povede prvnímu vyhrává, v případě že se to nepovede nikomu vyhraje hráč, který má ve vrchní vrstvě nejvíce obsazených polí. Veškeré stavění probíhá za zástěnou, takže soupeř nevidí, jaký dílek by se vám hodil.

Oficiální pravidla počítají i s verzí pro jednoho hráče. K té je zapotřebí kostka a cíl je stejný - postavit věž s rovnou střechou. Hazíte kostkou a podle toho, co vám padne se snažíte docílit rovné plošiny.

Dílky ale nabádají k vytvoření i vlastních pravidel - my hrajem například tak, že se v přidělování dílků střídáme - vždy jeden vybírá soupeř a jeden si vybere stavitel. Taky kluci vymýšlí různé soutěže - o nejvyšší věž z daných dílků, hra na čas ve stylu ubongo 3D (je nutné pokrýt základnu v jedné či více vrstvách a poté postavit co nejvyšší stavbu), vymýšlíme vzájemně úkoly a ty bodujeme...

Při první hře jsem se na to dívala dost skepticky - přidal se dvojka a já si říkala, že tohle mu ještě nepůjde. Že pro něj bude těžké držet se půdorysu ve vyšších vrstvách a vůbec předvídat, jak musí dílky stavět aby mohl přidat další a že mu to určitě nakonec celé spadne. Překvapivě vyhrál. Ukázalo se, že je mu hned jasné, které dílky jsou na připojení ty těžké, a ty dává mně. Já ho naopak úplně nedrtím (nebo aspoň ne při první hře) a vybírám spíše jednodušší dílky, aby ho hra bavila (on mě tedy nešetří nikdy...)

Qubolo je prostě krásný herní materiál, který můžete použít podle pravidel, ale zároveň určitě s dětmi vymyslíte spoustu dalších možností. Kostky jsou certifikovány pro děti od tří let (takže batole by je nemělo úplně ocucávat, že), počítám že i tříleťák stavění věže zvládne. Dvojkovi je 4,5 a zvládá v pohodě podle pravidel. A kdykoliv kluci Qubolo vytáhnou vydrží u něj několik her, jedna nikdy nestačí :)
Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 
Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře