Carcassonne Star Wars (MindOk)

Carcassonne Star Wars

Počet hráčů: 2-5 hráčů
Věk: Podle krabice od 7 let, reálně hratelné cca od 5
Cena: od 600 Kč
Příprava: 5 minuty
Doba hry: 30-40 minut
Na český trh uvedl MindOk

Carcassonne je jedna z naprostých klasik a vlastně asi první moderní deskovka, se kterou jsem se kdy setkala. Existuje nespočet rozšíření a i spousta variací. My se dnes podíváme na Carcassonne Star Wars.

O čem to je pro ty, co nikdy nehráli Carcassonne (pokud ho hrajete přeskočte dál)
Carcassonne je budovací hra, ve které stavíte svoji část vesmíru. Ze zakrytých balíčků berete kartičky, ze kterých stavíte pole asteroidů, obchodní trasy a planety. Svoje postavené území si označujete pomocí figurek ve své barvě a jakmile danou stavbu zkompletujete, získáte za ní body (tzn. boduje se již v průběhu hry). Nevíte, jaké kartičky budete mít k dispozici, používáte v danou chvíli jen tu jedinou, nemáte více na výběr. Figurek máte omezené množství, takže nemůžete rozestavět tu planetu, támhle tři obchodní trasy - musíte prostě přemýšlet a stavět efektivně. Hra má i konfliktní prvek - hráči mohou bojovat o rozestavěné území - o tom si povíme dále.


O čem to je pro ty, co Carcassonne hrají (pokud jste četli předchozí odstavec tenhle přeskočte)
Města jsou pole asteroidů. Cesty jsou obchodní trasy. Kláštery jsou planety. Trochu se změnilo bodování a jsou navíc body za symboly frakcí. Jiný je systém souboje o rozestavěná území, viz dále.

Carcassonne je super hra i pro nehráče, stavět baví každého. Není úplně nutné nad tím přemýšlet, ale zas to nejde dělat úplně bezhlavě. To vám dojdou figurky a smůla, sice stavíte, ale nic z toho nemáte (tedy - můžete škodit a nebo pomáhat ostatním).


Zajímavý na Star Wars verzi je soubojový systém. V Carcassonne nikdy nemůžete přidat figurku na něco co už je něčí, to nejde. Může se ale stát, že se vaše území se spojí s územím jiného hráče (ať už omylem, nebo prostě cíleně jdete a nasockujete se někomu do jeho pole asteroidů). V klasickém Carcassonne vyhraje prostě ten, kdo má na daném území více figurek. V Star Wars přichází na řadu kostky - hráči mohou mít 1-3 kostky (bonusové jsou za symboly frakcí a větší figurku). Hodíte a komu padne vyšší číslo vyhrál - poražený odtáhne domů, na rozloučenou dostane alespoň bod. Ale o svoje vybudované území přišel. Je možné bojovat i o planety, pokud se vaše figurka dostane do jejího sousedství.
Naši kluci hrají Carcassone už dlouho (dvojka určitě hrál už dříve než mu byly 3), ale nikdy jsme moc nebojovali, spíše jsme stavěli a i si dost pomáhali. V Star Wars verzi se ale došlo i na boj. Nemusíte bát bojovat - prvek náhody ve formě hodu kostkou vlastně zmírní prohru, protože to nebylo jen špatnou taktikou. A ani útočník si není jistý, jestli se mu tenhle tah vyplatí, nemůže si být jistý že vyhraje.

Pokud ještě Carcassonne nemáte a láká vás nějaká budovatelská hra a navíc vás Star Wars tématika baví je tohle hra pro vás.
Fanoušci Carcassonne, kteří již mají doma základní hru a několik rozšíření budou vědět o co jde, možná to pro ně nebude něco bez čeho nemůžou žít, ale i tak je to příjemné osvěžení zažité hry. A kartičky jdou samozřejmě kombinovat i s klasickou verzí, jen to vypadá trochu divně :)



Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře