3iQ (Milla Minis)

3iQ

Počet hráčů: 2
Věk: od 5 let
Cena: od 300 Kč
Příprava: 1 minuta
Doba hry: 5-15 minut
Originální česká hra od Milla Minis

3iQ. Čti TRIK. Originální česká hra od Milla Minis. Hra logická, která používá princip piškvorek, ale zapotíte se u ní o řád až dva víc.


Pokud 3iQ vysypete z tubusu, vypadne na vás 6 trojdílných žetonků ve dvou barvách a maličké hrací plátýnko. Pravidla hry jsou velmi jednoduchá - piškvorky zná určitě každý, v těch je cílem na hracím poli 3x3 obsadit svými kameny tři pole v přímce (tzn. svisle, vodorovně, úhlopříčně). 3iQ jsou piškvorky na třetí - k dispozici totiž máte 3 velikosti žetonků, na každém poli tedy můžete mít až 3 svoje žetony nebo kombinaci moje/soupeřovy. Umístit můžete buď jeden, nebo dva do sebe zasunuté žetony v každém kole, žetony můžete v průběhu hry i přesouvat. Snažíte se přijít na to, jak blokovat protihráče a zařídit to tak, aby tři stejně velké žetony ve vaší barvě obsadily přímku.


Co na hře rozhodně oceňuji je snadný princip - opravdu ji vysvětlíte během minuty komukoliv, kdo někdy hrál klasické piškvorky. U těch co je nehráli (jako naši kluci), to zabere tak o minutu víc. Pak už se vrhnete do hraní - partie se vejde většinou do 5ti minut (pokud soupeř moc přemýšlí půjčíte si někde přesýpací), takže je hru možné i během chvíle zopakovat několikrát, střídat soupeře, případně počítat body a hrát třeba na 10 vítězství.
Další výhodou hry je, že je možné ji (stejně jako Bzzz od stejné firmy), vyprat v pračce na 40, takže se nemusíte ji vzít ven, klidně i v létě k vodě, do vlaku. Tubus sice není nejmenší, ale my ji přebalujeme do pytlíčku a můžeme ji mít v batohu všude s sebou. Čekání na vlak a nebo třeba na jídlo v restuaraci se tak podstatně zkrátí.


S čím trošičku bojujeme je hratelnost - jako nejnižší věkovou hranici bych řekla opravdu těch 5 let. Dvojka (v tuhle chvíli už skoro 4,5) s námi sice hraje, ale dospělému nemůže moc konkurovat, protože prostě ještě nedokáže vymyslet ty správné finty. I jednička (skoro 7) je o chlup horší než průměrný dospělý. Nicméně si myslím, že pokud spolu budou hrát podobně staré děti, a nebo dospělý a dítě třeba od 7-8 let už půjde o férový souboj, kdy se bude muset i dospělý snažit. A to nemluvím o situaci, kde bude mít mladší hráč nahráno a natrénováno.

Na druhou stranu si dovolím srovnání s jinou trojkovou hrou na našem trhu, a to jsou Goblíci-Jedlíci. Pokud bych si musela vybrat, na hraní s dětmi bych vybrala 3iQ. Důvod je prostý - u 3iQ kluci přemýšlí, u Goblíků často prostě jen žerou menší goblíky, protože je to zábava.

Jako bonus dodám, že 3iQ má staršího většího bráchu. Jmenuje se QARQ (čti kvark), je o jeden čtvereček větší a doporučený věk je od 8 let.


Pokud si rádi lámete hlavu nebo třeba máte rádi smart games, ale vadí vám, že jsou jen pro jednoho, 3iQ je super volba. Zároveň si ji dovedu představit jako hru do družiny, nebo třeba do oddílu, kde se nebudete brát vzít ji s sebou třeba i na oddílovou výpravu.




Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře