Majesty - Má koruna, mé království (MindOk)

Majesty

Počet hráčů: 2-4 hráči
Věk: Podle krabice od 7 let, zkušení hráči zvládnou od cca 5-6 (není potřeba umět číst)
Cena: od 560 Kč
Příprava: 5 minut
Doba hry: 20-30 minut (čím více hráčů tím déle)
Na český trh uvedl MindOk

Budovatelské hry jsou u nás jedny z nejoblíbenějších - protože mít své vlastní království je prostě super. Majesty - Má koruna, mé království je jednou z jednoduchých, ale přesto komplexních budovatelských her.


Nejprve něco málo k herním principům.
Na začátku má každý hráč 8 budov, které tvoří vesnici, a tu si během hry osídlí. V každém typu budovy bydlí příslušná profese - v mlýně mlynářka, v hospodě hospodský, počet obyvatel budovy není omezen. A samozřejmě čím více tím lépe. Při najímání dané profese se příslušná budova aktivuje a přináší hráči vítězné body - buď jen za danou kartu (třeba 2 body za každou mlynářku), nebo může dávat bonusy i za vlastnictví jiných karet (třeba pokud si pořídíte hospodského dostanete další peníze pokud máte sládka - hostinský logicky musí nakoupit pivo). Co která budova/profese přináší je naprosto srozumitelně zobrazeno na kartě budovy, a to jako bonus bez textu, takže hru zvládnou a budou se v ní snadno orientovat i nečtenáři.


Ve hře je i bojový prvek - každá vesnice si může najímat strážníky a/nebo vojáky, kteří budou útočit na ostatní hráče. Pokud dojde k útoku a vy nemáte dost obránců některá z vašich postav se musí odebrat do špitálu. Buď ji vyléčí čarodějnice nebo tam zůstane do konce hry (a je za ni pak záporný bod).


Jednotlivé postavy si kupujete na trhu pomocí dřevěných panáčků - vždy první karta je zdarma, pokud chcete kartu blíže k dobíracímu balíčku musíte za ni zaplatit panáčky (pokud je zrovna máte). Ti pak na kartách zůstanou a můžou je získat hráči po vás. Výběr je vždy ze šesti postav, jak moc jsou různé je na náhodě. Zároveň jsou ve hře i karty které lze použít jako 2 různé profese a je na hráči kam je umístí.


Hra končí ve chvíli kdy poslední hráč získá svou 12tou postavu (tzn. hraje se 12 kol) - tak akorát na to aby šlo rozvinout nějakou strategii a aby hra zároveň měla spád.
Přidělování bodů je průběžné během hry a to ne pomocí počítadla, ale pomocí žetonů s hodnotami 1, 2, 10, 50, 100. Žetony jsou kvalitní, pěkné, těžké, za mě na tento typ hry lepší než papírové peníze, které u našich kluků nikdy dlouho nevydrží. Děti si tak procvičí i základní počty - u nás si vždy musí určit kolik peněz (bodů) z banku mají dostat a průběžně si mince směňují za vyšší hodnoty. Nicméně myslím že při hře jen dospělých může být směňovaní mincí trochu otrava a sáhnete třeba po bankovkách z jiné hry, které na konci jednoduše spočítáte (či po aplikaci v telefonu). Na konci hry se pak ještě získávají bonusové body - jednak za nejvyšší počet daných postav (tzn. kdo má nejvíce mlynářek, čarodějnic,...) a také za počet různých postav. Hra je tedy napínavá a díky bodům/mincím do poslední chvíle není jasné kdo vyhraje. Hodnoty v bodových ziscích bývají často velmi těsné.


Hra má několik variant - pro začátečníky je určena strana budov A, pokud se vám již ohraje můžete budovy převrátit na stranu B. Tuhle rozhodně těžší a komplexnější variantu jsme hráli zatím jen jednou a je rozhodně pro zkušenější hráče - karty jsou mnohem více provázány mezi sebou. Také je mnohem zásadnější vesnici bránit a nemít na konci hry karty ve špitále. I tady je provázání karet velmi logické (např. hostinský vám přinese peníze podle nejobsazenější profese - prostě čarodějnice vyrazí na oběd :). Pokud by se vám ohrála i varianta B je možné strany karet budov libovolně kombinovat (zatím nevyzkoušeno).

Hra je dobrá při všech počtech hráčů (2-4), čím více hráčů tím o něco déle trvá a zároveň se vám může stát že vás zařízne zbrojení (při dvou hráčích lehce vidíte že je potřeba shánět obránce, při čtyřech už je to obtížnější a může se stát že skončíte s několika zraněnými postavami). Nicméně v základní hře (A) není ani 2-3 zraněné postavy natolik limitující aby bylo jasné že prohrajete.

Hru si dovedu i představit jako hru s sebou na cesty - je na ni sice potřeba trochu více prostoru na stole (takže ve vlaku si ji nezahrajete), ale karty lehce sbalíte do malé krabičky (cca jako na žolíky), dřevěných panáčků není potřeba moc a body se dají psát na papír a na konci sečíst (pokud potřebujete ušetřit hmotnost batohu). Jediný maličký nedostatek bych viděla v kartách budov - pokud by byly z o chlup tlustšího kartonu a nekroutily by se tolik bylo by to praktičtější.


Hra nás velmi mile překvapila, na to jak komplexní je a jaké dává možnosti strategií ji lehce zvládnou děti už od 5-6 let. Dvojka (téměř 4) ji pravidlově pochopí, ale je na něj asi v tuhle chvíli ještě dlouhá a většinou v polovině uteče. Jednička (6,5) si ji velmi oblíbil a má po několika zahráních své  strategie, rodiče porazí aniž bychom mu nějak pomáhali či radili.
Krátké video jak hrajeme tady https://www.youtube.com/watch?v=CDy8x9QayoQ

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 
Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře