Azul (MindOk)

Azul

Počet hráčů: 2-4 hráči
Věk: Podle krabice od 8 let, určitě zvládnou mladší, zkušení hráči od 5 let určitě
Cena: od 830 Kč
Příprava: 3 minuty
Doba hry: 30-45 minut (čím více hráčů tím déle, čím víc hráči přemýšlí a snaží se dopočítávat tím déle. Na brzdy použít přesýpací hodiny)
Na český trh uvedl MindOk

Azul. Azul je prostě krása sama.
Krásná, od pohledu holčičí hra, která ale nemá holčičí příběh a bude bavit i kluky (i pány i babičky a dědečky, prostě všechny od zhruba 5ti let až do důchodu).
Hra, která má tak akorát náhody a přemýšlení, aby byla opravdu pro všechny.


V Azulu se vžijete do role výrobce mozaiky (nenapadá mě to správné slovo - kameník?). Princip hry v pohodě po prvním zahrání pochopil i dvojka (necelé 4). Takže:
Každý kameník má svoji desku, na které bude tvořit mozaiku. Uprostřed stolu se otevře 5-9 obchodů (dle počtu hráčů), v každém 4 náhodně vybrané kachle (kachlí je 5 druhů). Když přijdete na řadu můžete si vzít kachli buď z obchodu či prostoru uprostřed. Vždy si berete všechny kachle stejné barvy co v obchodě či mezi nimi jsou. Pokud si berete kachle z obchodu tak ty co v daném obchodě zbydou schodíte doprostřed. 
Co jste nakoupili umístíte do levé části své desky - v jednom řádku smí být vždy jen jeden druh (barva) kachlí. Hráči se takto střídají dokud není oblast obchodů prázdná. Často se vám stane že nakoupíte něco co nechcete (nebo nakoupíte moc něčeho co jste chtěli, ale ne až tolik), to pak dáváte do spodní části desky a máte za to na konci kola záporné body.

Jakmile mají všichni nakoupeno přijde na řadu stavba mozaiky - tam kde se vám povedlo zaplnit všechna místa v levé části desky můžete jednu kachličku přenést do pravé části - to je už výsledná mozaika. A za tu samozřejmě hned získáváte vítězné body. Systém bodování je jednoduchý - vždy je tolik bodů s kolika dalšími kachličkami nová sousedí, tzn. snažíte se stavět tak aby kachličky navazovaly, ideálně se křížily linie. Ostatní nevyužité kachličky z použitých řádků jdou zpátky do krabice a nastává další kolo.
Kol je většinou tak 7-9 (tedy u nás), hra končí ve chvíli kdy se někomu z hráčů povede dlaždičkami vyložit jeden celý řádek. V tu chvíli hra končí, přidají se ještě bonusové body za plné sloupce či pět kamenů stejné barvy (což se nám povedlo výjimečně).

Hra má samozřejmě i složitější variantu (tohle je už asi moje oblíbená věta). Z druhé strany hrací desky je možné stavět náhodnou mozaiku - tzn. hráč si určí jak bude výsledná mozaika vypadat (v rámci daných pravidel). To už je opravdu složitější hra, kterou dají děti tak od deseti let, i dospělák si občas naběhne a zjistí že některé řádky prostě není jak dostavět. (tuhle verzi jsme hráli jen v dospělých a asi dvakrát, s našimi předškolními dětmi to nemá smysl zkoušet)


Ačkoliv se to může zdát jako vyšší dívčí pravidla se opravdu dají krásně zvládnout i s menšími dětmi během dvou tří kol a během dvou tří her děti pochopí jak vyrobit nejvíc bodů. Můj matematický mozek si při prvním hraní říkal že to půjde všechno spočítat - ale prvek náhody při losování kamenů do obchodů v kombinaci s náhodností a nepředvídatelností hráčů to dělá nemožným. Samozřejmě můžete (a musíte) sledovat jaké barvy potřebují ostatní, čeho je na trhu nejvíc a bude možné získat víc než jeden dva kameny v tomhle kole, ale v celku je toho tolik že často předškolák zvládne uhrát víc bodů než vy prostě proto, že má jednodušší taktiku která funguje. 

Hra je super v jakémkoliv počtu hráčů, při vyšších počtech hrozí větší množství záporných bodů. Výtvarně a materiálově je to krásná hra, opravdu taková holčičí. Výhodou také je že pokud to některého hráče přestane bavit (dvojka většinou tak v půlce uteče, je to na něj dlouhé) ničemu to nevadí - prostě se sníží počet obchodů a jede se dál.

Takže shrnutí na závěr. Azul je krásnej. Krásnej, hratelnej už s předškolákama tak, že jim opravdu nemusíte nahrávat, protože vás hravě porazí, zároveň vám zavaří mozek a večer až uložíte děti vytáhnete ho a budete pařit složitější verzi.



Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře