Jurská véča (MindOk)

Počet hráčů: 2

Věk: podle krabice od 7 let, zvládnou mírně mladší (zkušení třeba od 5)

Doba hry: 15 minut

Cena: od 480 Kč

Příprava: 1 minuta

Na český trh uvedl Mindok

Ptá se malé raptořátko maminky - Mami, co bude dnes k véče? No přece Topsíci, miláčku!

Jak se to hraje


Jurská véča je na první pohled velmi podobné hře Jurská sváča. V téhle hře pro dva hráče nejprve nachystáte herní pole a na něj tajně umístíte žetony. Každý pak začínáte se svými čtyřmi triceratopsy (topsíky) a váš cíl je jediný - sežrat více potravy, než soupeř


V každém tahu můžete pohnout až dvěma svýma topsíky a sežrat až 2 žetony potravy. Jenže dopředu nikdy nevíte, co vás na daném místě čeká - někdy obyčejná véča, někdy květinka, díky které můžete soupeři sebrat žeton. Někdy třeba hutná tráva, po které váš topsík usne. A někdy vás může přepadnout velociraptor. Ten sežere vaši figurku (dobře, prý zastraší a vyžene, ale my víme, že jo) a zároveň v každém dalším tahu mohou hráči pohybovat místo svým topsíkem i jím - a sežrat (zastrašit) tak soupeřovy topsíky. Topsíci navíc umí jakéhokoliv dinosaura trknout - a přesunout ho tak libovolně po herním plánu. Hra může skončit dvěma způsoby - buď topsíci sežerou všechnu trávu (vyhraje ten, kdo se víc nažral), nebo velociraptor sežere všechny topsíky jedné barvy - pak vyhraje ten, jehož býložravci vydrželi déle.

Jak se nám to hraje


Na sváče a véče kluci milují nejen úplně boží figurky, ale i překvapení pod žetony. Véča totiž dává ještě více možností, jak na to jít - můžete klidně jen žrát, ale můžete trkat (oblíbená činnost je trkat spící topsíky a shromažďovat je do jednoho vyžraného rohu). Soupeř pak ztrácí čas jejich přemístěním do míst, kde je ještě nějaká potrava. Navíc ve chvíli, kdy se na scéně objeví raptor, jde všem dost o krk - a někdy se hra zvrhne v prostou požíračku a vy jen přemýšlíte, kam ty své býložravce zašít. Hra je svižná, funkce žetonů snadno zapamatovatelná a téměř nikdy nezůstane u jedné partie.

Pokud srovnám obtížnost je sváča určitě o dost jednodušší - tu bych v klidu doporučila tříleťákům (pokud hrají s rodičem či starším sourozencem). Véča chce trošičku víc přemýšlení (samozřejmě pokud chcete přemýšlet, ne jen zmateně běhat po ploše), řekla bych tak od pěti let.

Sváča + véča


Velmi zajímavou možností je pak obě hry propojit. Pokud máte doma sváču i véču propojíte herní pole, promícháte žetony, nasadíte brontíky i topsíky a jdete na věc. Můžete hrát až ve 4, na dva týmy (modrý a žlutý) a topsíci a brontíci se na tahu střídají. Můžete si v rámci týmu dobře nahrávat (já tě trknu a ty to pak sežereš), chránit si vzájemně býložravce a snažit se urvat více potravy než soupeř. Kombinace všech žetonů hře rozhodně svědčí a dává vám dost dobré možnosti, jak se takticky vydovádět.

Takže za nás - nedokážeme říct, která jurská hra je lepší, prostě potřebujeme obě.



Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 


Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře