Bananagrams (Mindok)

Počet hráčů: 1-8

Věk: podle krabice od 7 let (či mladší, pokud už čtou)

Doba hry: 15 minut

Cena: od 340 Kč

Příprava: 1 minuta

Na český trh uvedl Mindok

Chcete zkusit nějakou hru s písmeny, ale rychlou a svižnou? Bananagrams vám tu možnost dají

Jak se to hraje


Bananagrams dostanete v "banánovém" pytlíku, pravda, o trochu větším, než do kapsy. Najdete v něm vlastně jen 144 hracích kostek s písmeny (je použita česká abeceda, takže i nějaké ty háčky a čárky). Na začátku partie každý hráč dostane daný počet písmen (podle počtu hráčů), hra se odstartuje a jde se na to. Všichni se ze svých písmen snaží skládat slova (slovní druhy a tvary hra neurčuje, prostě cokoliv, co je česky) a stavět do křížovky na stole. Může se napojovat na soupeřova slova, přidávat přípony, předpony, jak je komu libo. Pokud se vám váš výběr písmen v danou chvíli nezamlouvá prostě si jedno své písmeno vyměníte za tři náhodná z banku a jedete dál. Pokud se někomu z hráčů podaří umístit poslední ze svých písmen zvolá Písmeno - a všichni (včetně něho) si doberou písmeno. Hraje se dokud jsou nějaká písmenka v banku a vyhraje prostě ten, kdo se zbaví nejvíce svých písmen.

Jak se nám to hraje


Bananagrams jsou trochu punková hra. Všichni hrají najednou, vymýšlejí slova, mění písmena, připojují se na to, co jste vymysleli vy, či číhají, až se objeví na stole hláska, která jim do jejich slova chybí a budou se moci napojit. Mladší hráči jdou po krátkých slovech, dospělí se do toho snaží vymýšlet různé dlouhé výrazy, aby se zbavili více písmen najednou. Někteří hráči si svá písmena i škudlí a snaží se vymyslet a přidat co nejvíc slov v jednu chvílí, asi s pocitem, že si to vymysleli a pěkně jim to navazuje.

Hru jsme poměrně brzy začali využívat i s naším prvňáčkem na trénink čtení a psaní - vybrali jsme písmenka, co už znají a buď z nich jen tak stavěli, nebo opravdu hráli. Každý týden pak do výběru přibylo jedno písmenko a naše nabídka se rozšířila.

Bananagrams je prostě rychlovka, která pobaví, není třeba ji vysvětlovat a potřebuje jen kousek místa na stole.



Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 


Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře