Jurská sváča (Mindok) / Jurassic snack (Loris games)

Počet hráčů: 2

Věk: podle krabice od 7 let, pravidlově zvládne určitě čtyřleťák, ale musí se smířít s trochou škodění
Doba hry: 10-15 minut
Cena: od 480 Kč
Příprava: 2 minuty
Na český trh uvedly nejprve Loris games jako Jurassic snack a následně Mindok jako Jurskou sváču


EDIT - Hra nejprve vyšla jako Jurassic snack a následně jako Jurská sváča. Až na krabici je hra totožná.
Dinosauří svačinka. Takhle hře doma říkáme. Dinosauři jsou téma, které nemine snad žádné dítě (jsou totiž hustý). A hra se spoustou diplodoků a s T-Rexama? Mami, no to ale nutně potřebujem.

Jak se to hraje
V Jurassic snack, která je jen pro dva hráče, má na začátku hry každý svoje stádo diplodoků/brontosaurů (to jsou býložravci, víš mami? Žerou jen trávu. Brontosaury můžeme familierně nazývat Brontíci). Brontíci chodí po okolí a žerou. Jakmile je vaše barva na tahu máte dvě akce – každou vždy dojdete k nějakému žetonu - keři a kouknete co je tam. Ve většině případů je tam travička. Na té si diplodok pochutná. Můžete tam však číhat i nějaká akce – můžete přenést svého brontíka, prohlédnout si skryté žetony, některé žetony odstranit z mapy, narodí se vám mláďátko diplodoka. Můžete ale taky potkat T-Rexe (to je masožravec, víš mami? Ten teď bude asi žrát ty brontíky). Ano, jakmile je ve hře T-Rex, můžete ve svém tahu hýbat i jím. Takže máte vždy na výběr – buď se budu snažit sehnat další trávu, nebo půjdu po soupeřových brontících. Musím ale samozřejmě myslet na to, aby T-Rex nesežral ty moje.
Hra má tedy dva možné konce – buď odkryjete všechny žetony na herním plánu a vyhraje ten, kdo sežral nejvíc trávy. Nebo jeden hráč přijde díky T-Rexovi o všechny své brontíky a skončil.

Jak se nám to hraje

Dinosauři u nás doma jedou. Hra je navíc pravidlově taková, že vlastně není potřeba nic vysvětlovat. Je to jasné – diplodoci chodí a žerou trávu, kdežto T-Rexové žerou brontíky. Obrázky na žetonech jasně ukazují, co se vám stalo. Ve hře nikdy nevíte, kdy se T-Rex objeví. Občas je to v prvním, druhém kole a je pak na hráčích, zda budou útočit (ty jsi mi sežral mého brontíka, já sežeru tvého), nebo jestli nechají T-Rexe bloumat kolem a nebudou si ho vlastně moc všímat. Občas je klid do posledního tahu, protože T-Rexové nepřijdou. Přitom je hra tak vybalancovaná, že se nestává, že by jeden hráč měl výrazně navrch. Herní plocha je malá, T-Rex to má všude blízko, a nikdo není v bezpečí dlouho. Hra má navíc paměťový prvek – pokud se mi povede prohlédnout si nějaké žetony mám velkou výhodu a můžu víc riskovat (třeba si nechat sežrat brontíka, když vím, že mám jak si vylíhnout nového)

Hra má přijatelný prvek náhody, tak akorát. Podle krabice je vhodná pro děti od sedmi let, já si troufnu říct, že pravidlově ji zvládne čtyřleťák. Je tu ale ALE. Hra může být i dost konfliktní, pokud se T-Rexové objeví brzo, to pak bude pro menší děti těžké. Pokud budou hrát s rodičem může je tento trénovat postupně (občas někoho sežeru a vysvětlím, jak na oplátku sežrat mého brontíka). Pokud mám doma dva hráče v rozmezí dvou let asi hrozí časté konflikty. K škodícím principům se prostě je nutné propracovat postupně. Starší děti a dospělí si naopak škodění budou užívat, přinese do hry dynamiku, kdy to není jen o sbírání žetonků.


Ještě si dovolím přidat srovnání s hrou Raptor. Na první pohled se srovnání nabízí – obě mají dinosauří téma, obě mají herní desku z několika kusů. Tím ale z mého pohledu podobnost končí. Raptor je jednak pro starší hráče (pro rozvinutí taktiky tak 7+ u zkušených deskovkářů), jednak je velmi konfliktní, nutí mě na druhého hráče útočit. V Jurassic snack můžu hrát i nekonflikně a soupeřit jen o zdroje (trávu).

Provedení hry je super – figurky jsou opravdu krásné (KRÁSNÉ!), radost pohledět, žetony něco vydrží. Herní plochu si můžu uzpůsobit a každá hra tak bude jiná. Co je trošičku škoda je název, který zůstal v angličtině, a zadní strana krabice, která je polsky, že je ve hře i český návod ukazuje jen jedna malá vlaječka na zadní straně krabice. Jako nevýhodu můžete brát i to, že je hra jen pro dva hráče. Ale jednotlivé partie jsou tak krátké, že to nevadí, hned se vystřídáte a na všechny se dostane.

My hře držíme palec, aby i přesto našla cestu k malým a větším milovníkům dinosaurů. Her s dinosauří tématikou není na českém trhu moc a tahle snoubí nejen téma a výbornou hratelnost.

EDIT - později vyšla ke hře ještě Jurská véča a je možné je hrát spolu, naši recenzi véči a obou her najdete tady.

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře