Harry Potter - Boj o Bradavice (Rexhry)

Počet hráčů: 2-4

Věk: podle krabice od 11 let, ale při hraní s rodiči zvládnou první ročníky i malí školáci

Doba hry: 30-120 minut

Cena: od 1340 Kč

Příprava: 5 minut

Na český trh uvedli Rexhry

Taky pořád čekáte, kdy přiletí sova a donese ten vytoužený dopis z Bradavic? Vy nasednete do vlaku a vydáte se vstříc neznámému... Pokud vás láká zkusit porazit Vy-víte-koho rozhodně musíte zkusit Boj o Bradavice

SPOIILER ALERT - fotografie můžou obsahovat spoilery, text by snad měl být ok (mluví o vývoji hry, ale dostatečně obecně)

Jak se to hraje


Harry Potter - Boj o Bradavice je kooperativní legacy deckbuilding. 

Kooperativní znamená, že všichni hráči hrají spolu proti hře. Buď se vám povede společně zvítězit, nebo společně padnete do rukou Pána zla.

Legacy znamená, že se pravidla vyvíjejí. V první partii začínáte v prvním ročníku a objevujete jednoduchá kouzla, učíte se jim, a bojujete proti celkem neškodným nepřátelům (protože Crab a Goyle jsou prostě jen dva floutci, co neumí do pěti počítat). Jakmile daný ročník zvládnete otevřete další obálku a do hry přidáte další prvky - nové karty, nepřátele, pravidla, ale často i další mechaniky.

Deckbuilding je jedna z herních mechanik. Prakticky to znamená, že na začátku hry máte svůj malý balíček karet. Před každým tahem jej zamícháte, pět karet si doberete do ruky a s těmi v daném kole hrajete. Děláte akce a také si dokupujete další - silnější - karty, které si do svého balíčku přidáte. Snažíte se tedy z dostupné nabídky vybalancovat takový balík, aby bylo poražení nepřítele hračka.

Konkrétní tah hráče pak vlastně probíhá ve dvou fázích - nejprve odhalíte kartu černé magie a aktivujete nepřítele (nepřátele) - to znamená musíte unést, co vám temná strana vyvede. Poté máte k dispozici svých 5 karet a s nimi se snažíte nepřítele zničit (nebo alespoň zranit tak, aby ho dokázal svým zaklínadlem porazit hráč po vás.

Jak se nám to hraje


Naše děti Harryho Pottera znají (i mají za sebou jeden dětský tábor na toto téma), takže první reakce rozhodně byla Jee super, jdeme do toho, Menší hádka o to, kdo bude Hermiona (ale nakonec to vyhrál největší šprt v rodině), na tátu mami zbyde Neville, no... co dodat

Hra v prvním ročníku začíná velmi zlehka, nechá vás osahat si pravidla, ale nemusíte se bát, že by vás hned drtila. Ale s přibývajícími ročníky samozřejmě přichází do hry mocnější nepřátelé, kteří už tak jednodušší nejsou. Je super, že pravidla se přidávají do hry postupně - to pomůže jednak začínajícím hráčům, tak i menším dětem. S námi všechny ročníky zvládl i dvojka (první třída), a právě díky postupnému přidávání si dokázal většinu Bradavických karet zapamatovat. A koneckonců deckbuildingy jsou obecně super v tom, že můžete ukázat ostatním, co zrovna máte v ruce. Můžete vysvětlit možnosti i nečtenáři a nechat rozhodnutí na něm.

Boj o Bradavice pak na plno využívá spolupráci mezi hráči - již záhy vám dává možnost útočit nejen sám za sebe, ale rozhodovat se, zda chci výhodu jen já či ji dám i ostatním. Také se často zastavíte nad tím, že budete promýšlet, jak protivníky porazit. Vadí nám v tuhle chvíli víc Mozkomor? Nebo ho dokážeme ještě chvíli ve hře snášet a zbavíme se radši Růžovky? Fanoušci Harryho navíc na temné straně potkají většinu svých známých postav a budou mít možnost se jim postavit, v balíčku Bradavických karet pak zas najdou nejen své spolužáky, ale i učitele.


Hře se dá vytknout spousta věcí - že se nepřátelé z prvního roku objevují i v dalších letech (ale už zas víte jak na ně). Že se hra s přibývajícími ročníky prodlužuje (a z prvních 30 minut se snadno dostanete ke dvou hodinám na partii). Že vám kouzla či společníci, které získáte během jedné partie, nezůstanou do té další. Ale popravdě - nic z těchto výtek rodinné hře nevadí. Protože na hraní s dětmi či puberťáky je hra skvělá - nutí je přemýšlet společně, domlouvat se, uzdravovat si vzájemně postavy, nechat i pro ně výhodnou kartu na trhu někomu, komu se do jeho balíku hodí víc.

Navíc některé nevýhody můžete snadno přetavit ve výhody - třeba zvyšující se komplexnost, obtížnost a herní doma? Nevadí - právě to mi umožní uzpůsobit si hru té dané skupince. Pokud budu mít k ruce děti menší s klidem si s nimi zahraju první ročník, pokud chci pořádnou výzvu pro bandu puberťáků pošlu je rovnou do souboje proti Voldemortovi - ať se ukáží. Navíc vyšší ročníky dávají i větší možnost kombinací vlastností postav, takže to určitě nebude tak, že hru zahrajete jednou. My se k ní vracíme, zkoušíme různé vlastnosti, různé kombinace hrdinů a vždy je to znovu výzva.

Závěrem - Harry Potter - Boj o Bradavice je prostě výborná rodinná hra. Z deskoherního pohledu hard-core hráčů dokážete najít spousty nedostatků, ale zkuste si je říct doma dětem - roznesou vás na kopytech, protože Mami, mám Kulovej blesk a s tím už si na mě Mozkomor nepřijde!



Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 


Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře