Zombie Teenz Evoluce (ADC Blackfire)

Počet hráčů: 2-4

Věk: podle krabice od 8 let, zvládnou děti určitě i o dva, tři roky dříve

Doba hry: 15-20 minut

Cena: od 600 Kč

Příprava: 2 minuty

Na český trh uvedl ADC Blackfire

Mysleli jste si, že tím, že jste dokázali ubránit školu v Zombie Kidz Evoluce je zombie apokalypsa za vámi? Hmm, tak to jste se ošklivě spletli. Zombie jste totiž vyhnali ze školy, ale ony teď okupují celé město.

Jak se to hraje


Zombie Teenz je volné pokračování hry Zombie Kidz Evoluce. Je to kooperativní hra, ve které postupným hraním otevíráte obálky, které vám do hry přidávají další pravidla, možnosti, přátele i nepřátele. Na hraní není nutné vlastnit ani znát Zombie Kidz Evoluce. Nicméně v recenzi se neubráníme srovnání. Text níže neobsahuje spoilery.


V Zombie Teenz vám už nestačí jen ubránit školu. Ta je v pohodě, ale vy jste se rozhodli zombie proměnit zpátky na lidi. To zní jednoduše - stačí na 4 místech v městečku najít ingredience na protijed, donést je do školy, smíchat a je to. Jenže bedny jsou těžké - a jen jedna postava je neunese - jediný způsob, jak bednu přenést, je podat ji kamarádovi na sousedním poli. Všude po městě se ale potulují zombie - vylézají z kanálů a snaží se dojít do budov. Jakmile do budovy dojdou postaví tam trampolínu (neptejte se proč, prostě postaví trampolínu) a s její pomocí skáčou do dalších budov. Jakmile obsadí všechny 4 budovy, je s vámi amen, konec, smůla. Vaším cílem je tedy eliminovat zombie, bránit jim v obsazování budov a přitom jen tak mimochodem podávat bedny mezi postavami směr škola. Každá postava má ve svém tahu dvě akce, ty může využít na pohyb, předání bedny či právě zničení hordy zombie. Ve hře je kostka, která rozhoduje o tom, která z hord vyleze z kanálu či se posune. Navíc je na kostce i symbol otazníku, a ten otáčí kartu - ta může být pro hráče nepříznivá (třeba posune několik zombie najednou), či naopak příznivá, a dovolí vám aspoň na chvilku trochu vydechnout.


Tolik k základní myšlence hry. Hra Zombie Teenz je ale unikátní v tom, že se její pravidla vyvíjí. V krabici naleznete celkem 14 obálek. Za každou odehranou partii lepíte do přehledové tabulky jeden mozek a případně i pohár za některou ze splněných misí. Jakmile dojdete k číslu obálky můžete ji otevřít a do hry přidat další pravidla. Hra se tak postupně stává víc a víc komplexní. Navíc 4 obálky jsou tak trochu speciální a můžete je otevřít, jen když splníte dostatečný počet misí či speciální úkoly, které se ve hře objeví - to znamená, že se k nim nedostanete, pokud nevypilujete taktiku tak, že budete vyhrávat. Zda se vám podaří po otevření všech 14 obálek protijed úspěšně namíchat a zombie proměnit zpátky na lidi vám neprozradím :)

Jak se nám to hraje (neubráním se srovnávání s Zombie Kidz)


Zombie Kidz jsme kdysi zhltli na jeden zátah, ale kluci se k ní stále vrací. U Zombie Teenz bylo jasné, že obálky jsou velké lákadlo. Odměna za odehrané partie, napětí JAK TO BUDE DÁL je super a moc lákavé. Princip postupného přidávání pravidel je ve hrách prostě geniální - jde o to, že kdybych celou závěrečnou hru chtěla vysvětlit někomu, kdo ji vidí prvně, asi by se mu celkem zatočila hlava a nepobral by to. Ale takhle pravidla přibývají postupně, člověk si novinku během následujících dvou třech her zažije a pak se přidá něco dalšího. Tenhle princip mi přijde skvělý i pro začátečníky, kteří se mohou v delších a složitějších pravidlech ztratit.


Když srovnám obtížnost hry je o něco maličko složitější než Kidz, ale s přehledem ji myslím zvládnou hráči od 6-7 let. (pokud máte děti hraničně v tomhle věku a ještě nemáte odehrané Kidz kupte nejprve je). Co je výhodou je, že v Teenz nejsou jednotlivé obsahy obálek vázány na konkrétní postavy jako v Kidz. Takže se nemůže stát, že zatímco všichni už něco dostali a objevili vy nic nemáte.

Co je na hře hodně skvělé zlepšení je komiks. V pravidlech najdete několik prvních okének a v obálkách pak vždy kousek komiksu, který ukazuje, co se v městečku stalo. To si dolepíte do pravidel a po odehrání hry tak máte celý příběh pohromadě. Obzvlášť náš trojka (3,5) si ho před každou hrou čte a vysvětluje, co všechno už jsme zažili.

Dalším tématem k diskuzím je znovuhratelnost. Bude to děti bavit i když už otevřou všechny obálky? To je asi dítě od dítěte, naše děti to baví, hrají i bez cíle splnění misí, prostě jen chtějí donést bedny do školy dřív, než budou zombie všude. Navíc v poslední obálce najdete v Teenz něco, co vás rozhodně donutí hrát hru dál (víc nesmím prozradit). Na hraj.cz se pak dají najít i pravidla, jak hrát Teenz a Kidz dohromady (to jsme zatím nestihli, snad někdy příště)

Na závěr ještě dodám - pokud otevřete krabici zjistíte, že jsou v ní dvě kostky. Jedna z nich je černá a nic na ní není. Nebojte, je to tak správně :)

Takže závěr - Zombie Teenz jsou ideální začátečnická kooperativní hra, která ale pobaví i zkušené hráče. Přidává pravidla postupně, takže ji začátečníci zvládnou, navíc je v ní třeba zapojit mozek a opravdu efektivně spolupracovat. Ti menší i ti větší zjistí, že bez domlouvání a spolupráce zombie vždy zvítězí.



Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 


Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D


Komentáře