Ponožkožrouti (ADC Blackfire)

Počet hráčů: 2-4


Věk: podle krabice od 6 let, zvládnou děti o fous mladší, pokud jim nevadí si škodit

Doba hry: 10-20 minut

Cena: od 720 Kč

Příprava: 3 minuty

Na český trh uvedl ADC Blackfire

Jak se to hraje


Myšlenka ponožkožroutů je jasná - každý z hráčů má na starosti skřítka, který se snaží najít a obléci si ponožky. Ponožky potřebuje na nohy, na ruce a na uši, samozřejmě vždy stejný pár. To ale není vůbec snadné. Skřítek se totiž pohybuje po herní ploše, otáčí žetonky a pokud objeví skříň ve svojí barvě vylosuje si ze sáčku dvě ponožky. V cizí skříni však nic nenajde. Po herní ploše se ale zároveň pohybují Ponožkožrouti


Těmi pohybují taky hráči, každý ponožkožrout má však uvnitř sebe kostku. Ta se pohybem přes výstupky herní plochy otáčí. Hráč tedy nejprve pohne ponožkožroutem (kterým může hýbat určí kostka). Jakmile jeho pohyb ukončí nadzvedne jej a zjistí, zda ponožkožrout spí či bdí. Když je zrovna ponožkožrout vzhůru má na výběr ze dvou hlavních možností - buď pomůže hráči prozkoumat políčko vedle sebe (takže hráč ví, zda je tam jeho skříň), nebo skřítkovi vedle kterého stojí sebere ponožku a dá ji do svého doupěte. Pomocí ponožkožroutů si tedy můžete dopomoci k páru ponožek - seberete tu, co se vám hodí, soupeři a dojdete si pro ni do doupěte ponožkožrouta.

Hra je navíc zajímavá tím, že její pravidla se vyvíjí. Po odehrání prvních tří her se dostanete z chodby do první místnosti - otevřete její část a získáte další herní součásti a pravidla. Místnost je pak nutné pořádně prozkoumat a jakmile je to hotové můžete se vydat skrz chodbu k další místnosti. Místnosti jsou ve hře celkem 4 - takže prostoru k objevování je spousta. Pravidla se pak dají použít buď samostatně pro každou místnost, nebo je možné všemožně kombinovat podle toho, co vás zrovna baví a na co máte chuť.

Jak se nám to hraje


Ponožkožrouti jsou v první řadě hrozně roztomilí. Ať už samotné příšerky s kostkou uvnitř (mimochodem super mechanismus, který přínáší dětem víc napětí než jen hod kostkou), tak i maličkaté ponožky, které musíte skřítkům získat. Hra je v základu poměrně hodně o náhodě, ale systém obírání se o ponožky funguje dobře. Je pravda, že pokud máte děti, kterým i jen maličko škodící hry vadí nebudou Ponožkožrouti pro vás. Na druhou stranu nikdy není jisté, zda vás příšera okrade (často totiž spí), zároveň ji nedostane přímo hráč, takže ještě musí mít čas (a možnost) si pro ni do doupěte dojít. 


Pro děti je pak velmi lákavé lepení samolepek po každé hře a objevování dalších místností. Zároveň se tak postupně učí další, již složitější, pravidla a mechanismy. Ty samozřejmě ubírají něco z náhodnosti hry, i když popravdě - pokud máte štěstí, tak ho prostě máte. Hra má zároveň i paměťový prvek, kdy si musíte pamatovat svoje skříně, které vám ukázal soupeř.

Ponožkožrouti jsou prostě krásná vtipná dětská hra, která zaujme i nehráče. Kdekoliv jsme ji v uplynulých měsících vytáhli vždy jsme hráli v plném počtu a všichni po skončení partie křičeli Ještě :)



Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 


Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře