Memoarrr (MindOk)

Memoarrr

Počet hráčů: 2-4 hráči
Věk: Podle krabice od 6 let, věk zhruba odpovídá (mladší zvládnou s obtížemi)
Cena: od 270 Kč
Příprava: 3 minuty
Doba hry: 15-20 minut
Na český trh uvedl MindOk

Máte doma plnou krabici pexes, rádi se k nim vracíte, ale zároveň byste rádi zkusili něco o fous složitějšího, kde se dá hrát více na taktiku? Pak je tu pro vás Memoarrr.

Hledání dvojic v pexesu zná každý. Memoarrr vaši paměť procvičí ještě o kousek víc. Princip hry je jednoduchý - v balíčku najdete 25 karet, na kterých je 5 různých zvířat a 5 odlišných pozadí - všechny možné kombinace těchto. Dále tu máte 7 pokladů (v každém 1-4 drahokamy) a 3 kartičky ostrovů.

Hra má dvě alternativy, nejprve si řekneme něco k té jednodušší. Kartičky zvířat narovnáte do čtverce 5x5, prostřední kartičku skrytě vrátíte do krabice a na její místo umístíte poklady. O ty se ve hře hraje - kdo získá nejvíce drahokamů v sedmi kolech je vítězem. Drahokamů je v pokladech různý počet - kartičky pokladů se dají umístit náhodně (to nás víc baví), nebo je můžete srovnat - nejprve hrát o nižší počet a s přibývajícími koly o hodnotnější poklady. Navrch se náhodně umístí kartičky sopek, o jednu méně než hráčů, ty pak určují kdo bude začínat v dalším kole. Přípravu zakončíte tím že se každý z hráčů podívá na tři kartičky na jeho straně a v ideálním případě si je zapamatuje.
Pak již může začít hra - začínající hráč otočí jednu libovolnou kartu. Následující hráč musí otočit kartičku na které je buď stejné zvíře, nebo stejné pozadí. Pokud se mu to podaří je dál ve hře, pokud ne bere si sopku a je pro toto kolo vyřazen. Další hráč vždy navazuje na předchozí otočenou kartu, ať už byla správně či ne. Ten z hráčů který vydrží ve hře nejdéle bere vrchní poklad. Kartičky zvířat se poté otočí zpět, nemíchají se a může začít další kolo.
Narozdíl od pexesa dává tento princip možnost různých taktik - nemůže se vám stát že vám makovou panenku prostě někdo vezme. Je důležité si pamatovat i co otočili ostatní. Jako bonus samozřejmě můžete využít neznalosti spoluhráčů. Na modrou kartu máma vždycky otáčí další modrou, ale na žlutýho tučňáka už dvakrát nevěděla, takže ho na ni zahraju zas.
V prvních kolech (obzvláště při dvou hráčích) je hra dost náhodná (stane se že vhodná kartička tu ještě nebyla), ale s přibývajícími koly je to čistě o taktice a paměti, náhody notně ubývá.

Pokud se vám jednoduchá verze hry ohraje (což nebude rozhodně hned) přichází hardcore verze pro pokročilé. Každé zvíře získá bonusovou schopnost! Chobotnice se například posouvá, krab vás nutí hrát ještě jednou znovu (což může být pomsta, ale zároveň se dá využít jako dobrá taktika přechodu na jinou barvu). Při téhle verzi se vám už opravdu bude vařit mozek (a je zajímavé že mladším hráčům se ještě má co vařit, kdežto my rodiče býváme ztraceni).

Memoarrr má za nás oproti pexesu jen výhody - je rychlejší, zábavnější. Opravdu vás nutí si kartičky pamatovat celou hru a vymýšlet různé kombinace co na danou kartu otočit tak, aby protihráči nevěděli. Zároveň i způsob vyhodnocení hru ozvláštní - nejde jen o počet pokladů, ale i o počet drahokamů. Hra je navíc výtvarně velmi pěkně udělaná a koukavá.

Krátké video jak hrajeme tady https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=xy4jm-gq6R0

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 
Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře