Tajemný hrad (ADC Blackfire)

Tajemný hrad


Počet hráčů: 2-4 hráči
Věk: Podle krabice od 7 let, ale určitě nižší, zkušení hráči od 3
Cena: od 350 Kč
Příprava: cca 5 minut
Doba hry: 30 minut, ale pro menší děti je několik možností jak zkrátit

Na český trh uvedl ADC Blackfire

Snad každý malý kluk (a je možné že i holka, o těch nemám moc znalostí) chtěl být někdy rytířem. Chtěl mít meč, bojovat se strašnými příšerami a draky a nakonec zachránit princeznu.
Snad i proto je toto téma častým tématem her, a Tajemný hrad dá možnost si vyzkoušet boj s draky už úplně nejmenším klukům a holkám.


Pokud se rozhodnete vydat na záchranu princezny budete ji muset nejprve vypátrat v bludišti. Ale princezna je trochu rozmazlená, nechá se zachránit pouze od toho, kdo jí přinese tři předměty. Ty však hlídají draci. A každý drak jde zabít pouze speciálním mečem na právě toho daného draka. Takže hurá do podzemí! Každý hráč když přijde na řadu může se buď pouze pohybovat, nebo prozkoumávat - vezme si jeden z puzzle dílků a připojí ho k místu kde právě stojí. Dílek je buď prázdný (můžete volat tady klid a volno) nebo je na něm kolečko - pak hráč vylosuje žeton a překvapeně kouká. Objevit se může princezna, meč, stvůra či příšera (třeba trpaslík), kouzelné zrcadlo nebo meč potřebný k zabití draka. Získané předměty si hráči umísťují na opravdu pěknou a názornou přehledovou tabulku.
Pokud potřebujete porazit draka či se vyprostit ze sevření trpaslíka, který vás chytil za nohu, hodíte dvanáctistěnnou kostkou (která je jednak překvapivě velká, a zároveň prostě překvapivá, protože Mami jsou tam i větší čísla než 6!). Pokud hodíte více příšera vás pustí, ale nezmizí, sedí a číhá na další rytíře nebo vás až půjdete zase kolem.
Pak tu jsou ještě kouzelná zrcadla, která (pokud náhoda dovolí) vám umožňují rychlejší pohyb bludištěm - můžete se teleportovat do jiného zrcadla a zkrátit si tak cestu, či se vyhnout příšerám.
Pokud se vám podaří posbírat všechny tři meče a porazit tři draky můžete se rozběhnout k princezně a vysvobodit ji (na to je nutné hodit 10 a více, takže hra je až do poslední chvíle napínavá a i ti co jsou ještě v nedohlednu běží co jim síly stačí).

Hra je podle krabice určena pro hráče od sedmi let. Ale pokud vaše děti už něco hrají zvládnou ji určitě i mnohem, mnohem mladší, troufnu si říct od tří let. A bavit je rozhodně bude. Skládat puzzle v té době umí, pravidla jsou opravdu jednoduchá. Pro takhle malé děti budou limitující dvě věci.
Herní doba - v plné verzi je cca 20-30 minut, ale dá se zkrátit mnoha způsoby - můžete třeba ubrat počet příšer, které vás v bludišti zdržují. Můžete při hře méně hráčů ve chvíli kdy všichni mají všechny meče ostatní ze hry odebrat a zvýšit tak šanci že brzy najdete draky a princeznu. Pro úplně malé caparty můžete meče zatajit a hrát prostě s tím že rovnou jdete na draky, upravit počet dílků bludiště, dát míň příšer a do patnácti minut máte hotovo.
Druhý limitující faktor je umět vyhodnotit hod kostkou - tam buď pomůže rodič, sourozenec, kamarád, nebo my máme pro dvojku (za měsíc 4) tabulku kde si to najde. (omluvte výtvarné provedení, výtvarný talent nás nenavštívil).

Hra je opravdu krásná a naši kluci (6,5 a skoro 4) ji po jednom zahrání zvládnout hrát i sami, bez asistence rodičů, a i tak je hodně baví. Což rodič ocení :) Všechny komponenty vypadají že něco vydrží (samozřejmě je nesmí ojíst batole nebo tak něco), dílky puzzle jdou spojovat v pohodě a jsou z tlustšího kartonu, takže se o ně není třeba bát. Z mého mámovského pohledu má obsah krabice dva nedostatky - figurky možná mohly být prostě lisované postavičky, které by vypadaly víc jako hrdinové. A rozhodně nám chybí další princezna, protože to není závod, princeznu si zaslouží zachránit každý dobrodruh! (většinou k princezně dojdou všichni a tato je zachráněna několikrát)
Hra je dobrá při všech počtech hráčů, při 2 je určitě rychlejší než při čtyřech. Hra je celkem vyrovnaná - nestalo se nám že by jeden z hračů neměl vůbec nic a druhý už zachránil princeznu. Hru určitě využijete i jako hračku - kluci často staví chodby, přidají panáčky legáčky, které je potřeba zachránit a dinosaury, které je potřeba porazit (a konečně si už na tohle hraní nepůjčují větší a dražší dospělé hry :)
Krátké video jak hrajeme tady https://youtu.be/16PK4Eu-CwA
 


Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 
Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D


Komentáře