Hippo (Helvetiq)

Počet hráčů: 2-4
Věk: podle krabice od 6 let, je nutné počítat do 12

Doba hry: 15 minut
Cena: 199 Kč
Příprava: 1 minuta
Na český trh uvedl Hras

Máte děti, které u her rády počítají? Pak koukněte na Hippo.

Jak se to hraje
Hippo je hroch. Hroch u bazénu, který má spoustu (12) kruhů, které se snaží do bazénu naházet. První hroch, který se zbaví všech svých kruhů, vyhraje. Kam ale může kruhy umístit? Každý hráč hodí třemi kostkami a podle hodu určí dráhy, do kterých je možné kruh umístit – takže třeba 1, 3 a 5. Umístí tak tři kruhy. Nebo může čísla libovolně sčítat 1+3 = 4 a 5 – umístí tak jen dva kruhy, nebo případně 1+3+5 = 9 – umístí tak jen jeden kruh do dráhy 9. Proč by to dělal? No proto, že ve drahách není neomezený počet míst – do nižších čísel se vejdou tři kruhy, do vyšších 2.
Jediná neomezeně velká je dráha 7 (asi dětské brouzdaliště). Jakmile se tedy snažíte umístit kruh do dráhy, která je již plná, logicky ten krajní co je tam nejdéle vyšoupnete zpátky na břeh – a vrátí se svému majiteli (to se hodí). Nicméně je nutné myslet na to, zda se tím pádem do ohrožení nedostane váš kruh – a nepostrčíte ho na břeh další soupeř po vás. Nejhorší co se vám může povést je vystrčit z bazénu vlastní kruh – berete si pak nejen ten jeden svůj, ale všechny kruhy, které v dráze byly, a to i kruhy soupeřů, a umístit je musíte postupně všechny. A to vážně nechcete.

Jak se nám to hraje
Člověk by řekl, že to ani není hra, spíš jen hříčka. Ale je to tak napínavý! Povede se mi udat poslední kruh? Mám lepší dát jeden do 7, umístit jen dva, ale mít jeden v bezpečí až do konce hry, nebo radši umístit 3 kruhy, i když tím budu v ohrožení? Musím navíc pořád sledovat jak jsou na tom soupeři, pokud už jim toho v ruce moc nezbývá je výhodou vystrčit z bazénu nějaký jejich kruh na břeh. Hra je o něco jednodušší v nižším počtu hráčů, nicméně to není důležité – ve více hráčích se musíte častěji snažit umístit kruh do 7. Odrazí se to tedy jen na nepatrně delší hrací době. Navíc ve více hráčích máte výhodu toho, že se můžete různě spolčovat podle toho, kdo je na tom zrovna nejlíp, a to je dost zábava.

Hippo mě popravdě nadchlo. Mám ráda počítací hry, u téhle navíc počítáte viditělně, takže můžete kontrolovat a napovídat, ukázat i začínajícím počtářům možnosti. A jim přitom vůbec nedojde, jak moc počítají. Trochu si myslím, že Hippo by měl dostat v září každý prvňák a matematika by rázem byla jedním z oblíbených předmětů.


Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře

  1. Děkuju za článek, pomohl mi se rozhodnout pro koupi. Zítra budu testovat ve škole s 1.-4. třídou :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat