MikroMakro: Město zločinu (MindOk)

Počet hráčů: 1-4 (víc už se k mapě pohodlně nevejde)

Věk: podle krabice od 10 let (zvládá v pohodě prvňák, jen pokud vám nevadí, že pátrá po pachateli vraždy (hra neobsahuje žádné explicitní sexuální scény))

Doba hry: 15-30 minut na případ

Cena: od 600 Kč

Příprava: 1 minuta

Na český trh uvedl Mindok

Je váš největší hrdina detektiv Colombo nebo Ota Fink? A v každé detektivce už v půlce víte, jak to bylo? Pak vám nesmí uniknout MikroMakro: Město zločinu.

Jak se to hraje


MikroMakro připomíná takové ty dětské knížky, kde hledáte osm banánů na jedné stránce. Máte velkou mapu města, ve kterém se udál nějaký ten zločin. Ve hře je celkem 16 případů k vyřešení, v pěti různých obtížnostech. Pro každý případ si vezmete obálku s několika kartami. První karta vám řekne, který případ budete řešit, podá vám nějakou základní legendu. Z druhé strany karty je pak správné řešení, na které se ideálně podíváte až ve chvíli, kdy už víte. Jakmile se vám povede najít danou scénu na mapě další karta vám dá další úkol z daného případu - a vy opět hledáte v mapě. Mapa je nakreslena tak, že se v ní různé osoby dají vysledovat v různých časech - můžete tedy najít oběť, jak vychází z domova, jak si dává pivo u stánku, je zavražděna. Stejně tak můžete sledovat vraha, co dělal před i po činu. 


Vaším cílem je vždy objasnit všechny okolnosti daného trestného činu, najít motiv a usvědčit pachatele. Hra je kooperativní, jeden z hráčů vždy vyšetřování případu řídí a otáčí karty. Pokud se stane, že se nepodařilo indicii najít správně tento jeden hráč už nehledá, ale spoluhráči můžou případ dořešit. Hrát se dá i ve vyšší obtížnosti, tam si přečtete pouze úvod do případu a dál už je to čistě na vás.

Jak se nám to hraje


Když jsem si dopředu četla pravidla říkala jsem si, že ta mapa bude docela velká. Ano, je dost velká, až mě to překvapilo (70x100 cm), takže celá polovina našeho obřího stolu. Naštěstí máme doma kus plexiskla, který na mapu pokládám, protože kluci se do luštění často zaberou. Většinu případů jsme řešili se staršími dvěma (6 a 9) a i velkou část deduktivní práce odvedli oni, jen občas potřebovali trošičku nakopnout (ale fakt výjimečně). Nejmladší hledá s námi - především ve chvíli, kdy je třeba najít například auto na celé mapě je i on ve svých 3,5 letech dobrý pomocník. 


Případy s nižší obtížností jsme většinou vyřešili do dvaceti minut, ty s 4-5 hvězdičkami ale zaberou klidně i 45 minut hledání. Na mapě se vyskytují všemožné vraždy a loupeže, jak prohlásil dvojka - mami tohle teda není moc poklidný město.

Často diskutovaná je u téhle hry znovuhratelnost. Ano, řešit jeden a ten samý případ bude nuda. Nicméně ve hře je 16 případů, pří 20 minutách na jeden je to přes 5  hodin zábavy. Poté můžete hru poslat dál (ať už po kamarádech nebo v bazaru), na rozdíl od únikovek se v ní nic neničí. Můžete se na hře taky vyřádit pastelkami (na to se třesou kluci poté, co okoluje příbuzné) a pověsit na zeď (nebo třeba darovat na zeď do družiny či čekárny u doktora)

MikroMakro je za nás super detektivní hledačka, která nás baví napříč generacemi. A pokud vás nepřesvědčila recenze, zkuste jeden případ online. (jeden případ pak najdete i přímo na krabici)



Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 


Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky, buď je přejděte, nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře