Pohádkáři (ADC Blackfire)

Počet hráčů: 2-6

Věk: podle krabice od 5 let, při hraní rodiči zvládnou i mírně mladší

Doba hry: 20-30 minut

Cena: od 520 Kč

Příprava: 2 minuty

Na český trh uvedl ADC Blackfire

Bylo nebylo, za devatero horami a devatero řekami žil král. A byl to pavouk, velbloud nebo jednorožec mami?

Jak se to hraje


Pohádkáři jsou pohádková hra, ve které si hráči tvoří svůj vlastní příběh. Vypravěč vždy přečte kousek příběhu, ve kterém je zmíněna postava (třeba spravedlivý král nebo  pomstychtivý černokněžník). Hráči pak mají za úkol z pěti karet zvířátek v ruce vybrat tu, která jim do dané role v příběhu nejvíce sedí. 


Karty skrytě položí na hromádku, zamíchají a pak se hlasuje - každý z hráčů vybírá, které zvíře by do příběhu nejlépe pasovalo z daného výběru s tím, že samozřejmě nesmí hlasovat pro to své, které do výběru dodal. Zvíře s nejvíce hlasy se dostává do pohádkové knihy a nastává bodování - body získáváte jednak za svůj hlas pro zvíře, které vyhrálo a zároveň za hlasy pro vaše zvíře. Váš cíl je tedy jasný - vybírat co nejlepší zvířata (abyste získali hlasy) a zároveň odhadnout a shodnout se s ostatními na tom, kdo do příběhu pasuje.

Jak se nám to hraje


Tahle hra naše kluky (3, 6 a 9) okamžitě nadchla a nebyl problém během 10 dní odehrát všech deset dostupných příběhů. Je ale zajímavé sledovat jejich rozdílné herní strategie. Dva menší mají největší radost z toho, když se jim povede do příběhu dostat jejich zvířátko. Oproti tomu třeťák hraje mnohem víc na body - vůbec není naštvaný nebo smutný, když se mu nepovede do příběhu nikoho protlačit, ale spíše se učí uvažovat jako ostatní - koho asi tipne aspoň jeden další hráč a mohl bych za něj dostat body navíc. Ve hře navíc vznikají opravdu legrační příběhy - třeba když se na procházku vydají lev a žížala. Kluci se zároveň hodně snaží trefit se do dané vlastnosti zvířete, na kartách je super, že všechna zvířata mají výraz - takže nejde jen o stereotypy, že třeba pavouk asi nebude úplně hodný, ale zkoumáte i výrazy a podle toho se rozhodujete.


Hodně jsem se bála toho, jaké budou příběhy - jestli mě je bude bavit číst. Občas bych jim něco vytkla, ale osm z deseti mě baví (nejvíc poslední dva, které mají i rozvětvený děj a nejsou vždy stejné). Určitě padne i otázka, zda je hra zábavná pořád dokola - pro nás ano, už jsme začali druhé kolo. Ale ani knihy nám nevadí číst opakovaně a tady se příběh přeci jen použitím různých zvířátek mění a vyzní jinak. Navíc časem snad vymyslíme i nějaké příběhy vlastní.

Takže pokud hledáte pohádkovou hru, ve které se vypráví a ve které se děti naučí do příběhu zasáhnout Pohádkáři jsou určitě pro vás zajímavou volbou.


Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 


Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D


Komentáře