Watergate (Fox in the Box)

Počet hráčů: 2

Věk: podle krabice od 12 let

Doba hry: 25-50 minut

Cena: od 800 Kč

Příprava: 1 minuta

Na český trh uvedl Fox in the Box

Zajímá vás politika? Nixon? Nebo jen chcete zkusit nějakou už fakt dospělou, hráčskou hru? Watergate

Jak se to hraje


Watergate je čistá dvojkovka (tzn hra jen pro dva hráče), tematicky zasazená do doby aféry Watergate (jak název napovídá). Jeden z hráčů se ujme role prezidenta Nixona, jeho cílem je vydržet do konce volebního období. Druhý hráč pak hraje za novináře a jeho cíl je jasný - odhalit Nixonovy nekalé praktiky, získat na svoji stranu alespoň dva jeho spolupracovníky a odhalit důkazy. 


Do každého kola mají hráči v ruce 4 či 5 karet. Ty postupně hrají a u každé karty vždy volí, zda zahrát její bodovou hodnotu (a tím posunout do své sféry vlivu důkaz či jeden z žetonů) či zahrát její akci. Ta je většinou mnohem mocnější, karta se však v tu chvíli úplně vyřadí ze hry a znovu už vám nepřijde. Na konci kola pak důkazy, které se vám podařilo získat, přidáváte na nástěnku. Novináři se jimi snaží spojit Nixona s dvěma odhalenými informátory, Nixon je svými důkazy blokuje a zabraňuje jim ve svém odhalení.

Jak se nám to hraje


Vlastně moc asymetrických her (tzn. her, kde má každý z hráčů jiné cíle, možnosti a karty) nemáme a ani nemáme úplně moc her od Fox in the Box (třeba proto, že z pravidel mi jde většinou hlava kolem). Watergate mě ale nadchla a je to v posledních měsících naše nejhranější hra ve dvou. Vlastně ani ne tématem, které mi není blízké. Ale přijde mi, že mechanismus hry tématu hodně odpovídá. Opravdu se vždy vžiju do role novinářů, kteří se snaží vyšťárat nějaký důkaz. Hra je z mého pohledu plná zvratů - na začátku každého kola si říkám jo, tahle karta udělá tohle, touhle dosáhnu toho. A pak mi to Nixon vždycky všechno pěkně překazí. Na druhou stranu ten pocit, kdy mu s kamennou tváří zrušíte jeho akci, získáte žeton vlivu a ještě nějaký ten důkaz za to stojí.


Hra je na stole velmi rychle, partie je někdy rychlá a za půl hodiny je po všem, někdy se na stole přetahujeme skoro hodinu
. Avšak i po krátké partii je ze hry vždy zajímavý zážitek a chuť dát ještě další partii, kde se jazýček vah přikloní na vaši stranu.

Shrnuto podtrženo - Watergate je hra pro dospěláky. Klidně bych i řekla, že pokud máte za sebou nějaký ten Azul a chcete se posunout do komplexnějších věcí může to být první krok.



Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 


Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře