Naše osada (Board Bros)

Počet hráčů: 2-4


Věk: podle krabice od 10 let, zkušení hráči zvládnou dříve (je potřeba si přečíst tajný úkol)

Doba hry: 30 minut

Cena: od 600 Kč

Příprava: 2 minuty

Na český trh uvedli Board Bros

Už jste někdy stavěli osadu na zelené louce? Ne? A není to škoda?

Jak se to hraje


Naše osada je budovací worker placement. Na začátku hry dostanete svoje fachmany (počet podle počtu hráčů). Ty pak v každém kole hry posíláte do práce - buď můžou jít na herní plochu. Tam budou těžit suroviny (kámen, dřevo, ryby, obilí) nebo spustí některou z již postavených budov


Výhodné je, že každý fachman spustí všech 8 polí, které jej obklopují. Takže toho může udělat fakt hodně. Druhou možností je, že váš pracovník půjde vybudovat budovu - za tu zaplatíte potřebné suroviny a umístíte ji na herní plán (získáte za ni vítězné body a navíc si ji označíte - pokud ji budou chtít využít soupeři, musí vám zaplatit). Na konci herního kola (tzn. když vám dojdou fachmani), si je vrátíte domů a musíte je nakrmit (každý fachman spotřebuje jednu rybu či obilí). Kola jsou celkem 4 a na konci hry vítězí ten, kdo získal nejvíc bodů.

Jak se nám to hraje


Říkám to pořád - worker placement je dobrá mechanika. Někam pošlete pracovníka, on tam něco udělá, jasné hned i nehráčům. Naše osada je navíc báječná v tom, že fachman toho zvládne udělat opravdu hodně. Efekty si můžete pěkně řetězit, už v prvních tazích v pohodě aktivujete tři pole. Ve hře pak můžete využívat i efekty budov ostatních hráčů - jen jim za to platíte. To je někdy výhodné, někdy vás to i pěkně naštve (třeba když vám spoluhráč vleze v posledním kole na pořádně vytuněné místo, nebo vám na něj pro jistotu postaví budovu, abyste ho nemohli aktivovat). Na druhou stranu tahle mechanika dává šanci i méně zkušeným hráčům - prostě vám vlezou tam, kde jste si to pořádně promysleli. Hra v tomhle umí být trochu zlá, ale jelikož je stejná na všechny, brzy to začnete brát jako součást taktiky. Krmení fachmanů na konci kola je pak dobré neopomenout, ale není to zařezávací - většinou jeden pracovník zvládne sehnat jídlo pro všechny ostatní, takže to není tak, že se jen honíte za potravou.


Zajímavé je srovnání různého počtu hráčů - ve dvou máte poměrně hodně akcí, ale zase ne tolik cizích budov. Ve čtyřech je pak akcí (fachmanů) již celkem málo, takže je potřeba je víc promýšlet. Nás asi Naše osada nejvíce baví ve třech, kdy je všeho tak akorát.

Hra je svižná, téma je všem dětem (i rodičům) blízké - postav dům, vybuduj vesnici. Každý má navíc tajný úkol (ten je třeba si přečíst, ale nečtenáři prostě čteme my a pak ho hned zapomeneme). Asi se tu trochu nabízí srovnání se hrou Agricola, ale Naše osada je za mě pro rodiny určitě lepší volba - je kratší, svižnější a nemá tendenci vás tolik zařezávat (tzn. můžete si dovolit nepromýšlet každý tah a hra vás za to netrestá - třeba tím, že nestihnete sehnat jídlo na konec kola)

Naše osada je za mě velmi příjemná rodinná hra. A nemůžu si pomoc - Toronto, má osado!



Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 


Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře