Ťuk ťuk podzemí (ADC Blackfire)

Počet hráčů: 1-4


Věk: podle krabice od 7 let, zvládnou o fous mladší (je dobré umět sčítat do 5)

Doba hry: 10 minut (ve verzi pro pokročilé přesně 6 minut)

Cena: od 250 Kč
Příprava: 1 minuta
Na český trh uvedl ADC Blackfire

Dokážete projít hradní podzemí a porazit Černého rytíře? No, zkuste to, ale není to zas tak jednoduché, jak se na první pohled zdá...

Jak se to hraje

Hra je to až výjimečně pravidlově jednoduchá. Každý z hráčů má v ruce daný počet karet a všichni společně staví podzemí a zabíjí příšery. Každý hráč na tahu přiloží do mapy podzemí právě jednu kartu z ruky, a to tak, aby překryla alespoň jeden roh karty, která už na stole leží. Pak rychle vyhodnotíte několik věcí - zda vaším přiložení nevzniklo v daném místě nebezpečí - tzn. zda součet 4 čísel na jedné kartě není vyšší než 5.

V případě, že přidáte příšeru, dáte na ni žetony času - ty vám pak odpočítávají, jak dlouho příšera vydrží být potichu. Pokud v některém místě vznikne nebezpečí nebo příšera spustí povyk hned prohrajete. Příšery je tedy nutné se rychle zbavit - tzn. překrýt její rohy tak, aby hodnota opět byla 5 nebo méně. Některé z karet vás pak donutí u hry jako bonus nemluvit. Jakmile se prolížete dobíracím balíčkem na konec vstoupí do hry Černý rytíř
- a na vás je ho porazit a zvítězit.

První kola hry doporučuje autor hrát bez časomíry, jakmile budete sehraní jsou k dispozici přesýpací hodiny na 6 minut, takže výzvou bude nejen rytíře porazit, ale stihnout to včas.
Hra potom nabízí možnost i malé kampaně - přidáte do hry pevnosti, které je třeba dobýt, a za ně dostáváte žetony knihy kouzel. Ty vám do další partie přidají nové schopnosti.

Jak se nám to hraje

Ťuk ťuk podzemí je rychlá hra, která procvičí sčítání do pěti a taky vaše komunikační schopnosti. Karty si totiž nemůžete ukazovat, ale musíte se domluvit, kterou přiložit v daný okamžik. Protože rozhodně nechcete mít v jednu chvíli v podzemí více příšer. Zároveň ale taky nechcete použít moc mocné karty (s nízkými čísly) moc brzo - protože pak ostrouháte při boji s černým rytířem.

U hry je také nutné dobře plánovat - tzn. mít vždy připravených pár míst, kam můžete příšery umístit, aniž byste hned tímto tahem prohráli (a to především pro závěrečného rytíře, kterého nejde dát jen tak někam.
Přiznám se, že ani po několika měsících hraní jsme se nedopracovali k přesýpacím hodinám - hry v časovém presu pro nás úplně nejsou. Ale pro větší děti či pro dospělé to je určitě cesta, jak hru udělat o něco složitější a napínavější.

Ťuk ťuk podzemí je rychlá kooperační hra, která ale potřebuje dobré plánování. Jinak se v podzemí ztratíte a příšery vás doběhnou


Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 


Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri


Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D

Komentáře