Trosečníci (Albi)

Počet hráčů: 3-12


Věk: podle krabice od 8 let, principem zvládnou mladší, ale hru si asi naplno neužijete

Doba hry: 10-20 minut

Cena: od 500 Kč

Příprava: 2 minuty
Na český trh uvedlo Albi

Trávíte dovolenou s partou přátel na moři? Ale co když dojde jídlo? Víte, kdo půjde první z kola ven?

 

Jak se to hraje


Trosečníci je vlastně kooperativní party hra. Spolupracuje se v ní ale jen do chvíle, kdy začne jít do tuhého. Příběh je jasný – spolu s kamarády jste ztroskotali na pustém ostrově a snažíte se dostat domů. Každý den může každý z vás vyrazit dělat něco prospěšného – jít pro vodu, lovit ryby, stavět vor a nebo jít na průzkum do ztroskotaného vraku. Tam může najít nějaký poklad, ale taky třeba jen štětku na záchod, která je na pustém ostrově – mírně řečeno – k prdu. Na konci každého dne pak vedoucí dne rozdá jídlo a pití. V ideálním světě si takhle budete pomáhat do chvíle, kdy máte dostatečně velký vor a dostatek vody a jídla na cestu domů. Svět ale není ideální, a tak vám většinou v některá z potřebných komodit dojde. V tu chvíli je hra nemilosrdná – budete hlasovat, který z hráčů napít nedostane a ten následně zemře. Ale (vždycky je nějaké ale) – vyloučený hráč může třeba vytáhnou láhev s vodou, kterou si ulil. Nebo může vytáhnout pistoli a někoho zastřelit – jo, není to hezké, ale když vám jde o život, je to rozhodně možné řešení. Hra končí ve chvíli, kdy buď všichni zemřou, nebo se nalodí na vor, seberou zásoby a odplují. Vítězi jsou pak samozřejmě všichni přeživší.

 

Jak se nám to hraje


Přiznám se, že Trosečníky jsme, po několika hrách v partě dospělých, s dětmi vůbec nezkoušeli. Hra se totiž, alespoň z naší zkušenosti, nedá nikdy vyhrát ve všech začínajících hráčích. A hlasování, kdo půjde z kola ven, je vtipné, ale ne pokud máte ve skupince předškoláka. Hru je tedy každopádně nutné nebrat osobně. Jasný, nedali vám ten poslední kus ulovené ryby, přestože jste ulovili v posledním kole nejvíc. Ale prostě vypadáte podezřele a vaši kamarádi už nechtějí být vašimi kamarády. Hru si dokážu dobře představit do oddílu starších dětí nebo prostě jako party věc na dovolenou. Hra totiž není jednotvárná, můžete v ní utvářet aliance, můžete si pravidla ohýbat, pomáhat si. Ve hře dochází k nečekaným zvratům – třeba ten, kdo vytáhne pistoli, má najednou mnohem větší váhu mezi svými spoluhráči. Hra navíc obsahuje spoustu vtipných karet, ať už jde o staré spoďáry, nebo kanibalovu sadu (která vám umožní sníst právě padlé spoluhráče). Hráči vypadávají sice postupně, ale určitě můžou dál sedět a kibicovat, takže nebudou úplně stranou a bude je bavit sledovat dění i nadále. Jedinou maličkou chybou je nedořešení jak postupovat, pokud voda či jídlo dojde úplně (my tedy i tak vždy hlasovali, ale třeba při použití pistole není úplně jasné, co se bude dít dál…)

 

Trosečníky rozhodně doporučím jako party hru, kde víc lidí znamená víc zábavy a kde se procvičíte v černém humoru :)



Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 


Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře