Azul Letohrádek (MindOk)

Počet hráčů: 2-4 
Věk: podle krabice od 8 let, zvládnou cca šestiletí v pohodě
Doba hry: 30-40 minut
Cena: od 1120 Kč
Příprava: 3 minuty
Na český trh uvedl MindOk

Po předchozích dvou Azulech (o těch jsme psali tady http://deskovkyprotribratry.blogspot.com/2018/05/azul-mindok.html a tady http://deskovkyprotribratry.blogspot.com/2019/09/azul-vitraze-sintry-mindok.html ) přichází Mindok i s třetím z úspěšné série – Azul Letohrádek.

Jak se to hraje
Letohrádek sdílí se svými předchůdci část mechanismů, a to především braní dílků. Opět máme ve hře 5-9 výloh (podle počtu hráčů) a na každé z nich 4 dílky budoucí skládačky. Hráč na tahu si vybírá, z které výlohy si sebere dílky – bere všechny dílky stejné barvy plus jeden dílek barvy bonusové, pokud tato na výloze je. Zbylé dílky jdou pak jdou doprostřed mezi výlohy a v dalších tazích je možné vybírat I z nich. Narozdíl od předchozích verzí však hráč hned nestaví – nejprve si dílky pokládá vedle své hrací desky. Ve chvíli, kdy jsou všechny dílky pro toto kolo rozebrány, začnou hráči skládat svoji mozaiku. V tuto chvíli také bodují a to tak, že čím více dílků v dané růžici již máte, tím více bodů dostanete. Také se vám může podařit obestavět jeden ze symbol na vaší herní desce, pak si můžete dobrat dílky z růžice na počítadle bodů. Díky tomuto mechanismu si tedy můžete pomocí dobrého plánování přilepšit a na chvíli vytvořit takové malé perpetuum mobile - dílek položím, dva získám. Čtyři dílky si můžete ponechat do dalšího kola  – to když vám plánování nevyšlo úplně tak, jak jste čekali (nebo jste si naopak schválně vzali dílky, které se vám budou hodit v dalším kole). Hra se hraje celkem na 6 kol, v každém kole je jiná bonusová (žolíková) barva. Na konci hry pak získáváte další body za kompletní růžice a také za symetrické vyplnění dílků se stejným číslem.

Jak se nám to hraje
Z mého pohledu je Letohrádek nejvíce strategickou hrou z celé trojice. Již v prvním kole se musíte rozhodnout, kterou/které barvy růžic máte v plánu budovat. Zda budete usilovat o postavení jedné – dvou – tří růžic, zda půjde o růžice sousední, nebo zda pojedete např na symetričnost celého obrazce. Co je totiž u Letohrádku jasné je, že za 6 kol nestihnete postavit obrazec celý
Během našich partií je navíc právě tohle strategické rozhodnutí zásadní – body, které získáváme během jednotlivých kol, jsou většinou velmi vyrovnané. O vítězi pak rozhoduje závěrečné bonusové bodování. Přijde mi (ale možná to je jen můj pocit s mojí herní skupinou), že v Letohrádku vás může nejvíce vypéct náhoda – když prostě nepřijde daná barva v pravou chvíli, případně nepřijde daná barva  dostatek žolíkových dílků, často se situací nic moc neuděláte. Na druhou stranu spoustě hráčů bude velmi vyhovovat, že nejprve dílky sbírají a až poté začínají v každém kole stavět – dovolí vám to tak mnohem lepší plánovaní umístění, protože prostě více, co máte. Maličké mínus pro stavitele může být, že obrazec prostě nemáte šanci postavit ani vzdáleně celý – k tomu prostě nedojde v žádném počtu hráčů. Takže ten pocit, který znáte třeba z jedničky Azulu, kde když nespěcháte dokončíte prakticky celou mozaiku, tady nebude.
Hru stejně jako předchozí verze zvládnou v pohodě i mladší školáci, u zkušených hráčů bych se nebála ani předškoláků. Obtížností bych ji přirovnala k Azul – Vitráže Sintry s tím, že první Azul je určitě pro děti jednodušší a přímočařejší.

Závěrem – všechny Azuly jsou krásné a super fungují. Který je ten nejlepší bude záviset na vašem pohledu a ani my doma se neshodneme, různí členové domácnosti mají různé argumenty proč právě ten jejich má vyhrát čestné místo na polici.

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře