Catan Hvězdoplavci (Albi)

Počet hráčů: 3-4
Věk: podle krabice od 12 let, zkušení hráči zvládnou od cca 8, limitem je délka hry
Doba hry: 90-120 minut
Cena: od 1550 Kč
Příprava: 15 minut
Na český trh uvedlo Albi

Chcete se vydat na toulky po hvězdách? Baví vás klasičtí Osadníci z Katanu, a chtěli byste si vyzkoušet jiné osadníky? Zkuste Catan Hvězdoplavci.

Jak se to hraje
Catan Hvězdoplavci používá základní princip z klasického Catanu. A to tedy to, že za zabrané území (v tomto případě planety) získáváte na základě hodu kostkou suroviny. Suroviny získáváte i během soupeřových tahů a jeho hodů kostkami. Suroviny můžete vyměňovat libovolně s dalšími hráči (samozřejmě pokud s tím druhý hráč souhlasí) a za získané suroviny nakupujete další herní prvky. Tím ale podobnost končí. 
Každý tah hráče má tři fáze. Nejprve získávání surovin – narozdíl od klasického Catanu však hráč, který je na tahu, získá 0-2 suroviny navíc (čím míň má bodů, tím více získá surovin). V druhé fázi dochází k obchodování mezi hráči a k nákupům. Tady se nám otevírá mnohem více možností – můžete si zakoupit třeba kolonizační loď, a s ní vyrazit zabrat nějaké ty další planety. Můžete ale také pořídit obchodní loď a vyrazit obchodovat – to vám zaručí přátelství s mimozemskými civilizacemi (a body) a také technologie, které vám tyto civilizace poskytnou. Technologie pak umožní různé věci – přidají vám suroviny navíc, umožní suroviny lépe směňovat se zásobárnou, umožní lépe bojovat apod. Navíc můžete nakupovat i vybavení na vaši mateřskou loď. Mateřská loď je plastová raketka, na kterou přidáváte další součásti – ať už děla, pohonné jednotky či obchodní moduly. Ty vám pak pomáhají v třetí fázi
Tou je samotný pohyb po hvězdné mapě. Nejprve “zaštěrcháte” se svojí mateřskou lodí a podle kuliček, které se objeví, dojde ke dvěma různým situacím. Pokud vypadne černá kulička něco se stane – jiný hráč vám přečte kartu události, vy se většinou rozhodujete, co uděláte. Můžou vás přepadnout vesmírní piráti, můžete obchodovat s obchodníky. Nikdy moc nevíte, zda vaše akce bude mít záporný nebo kladný efekt – někdy dáte obchodníkovi jen 1 surovinu a on vás i tak odmění, příště ubráníte někoho před piráty a on vám jen poděkuje a nic vám to nepřinese. Poslední, co uděláte ve svém tahu, je pohyb po mapě – vaše kolonizační a obchodní lodě putují k planetám a obchodním stanicím. Vítězné body pak získáváte hned za několik věcí – za umístěné obchodní stanice, přátelství s mimozemskými civilizacemi, a také za půlmedaile – ty získáváte z akčních karet.

Jak se nám to hraje
Já mám moc ráda klasický Catan, mám ráda systém obchodování mezi hráči. Přijde mi, že je to super možnost, jak pomoci své strategii, ale občas i pomoci někomu, komu se úplně nedaří (pokud mě neohrožuje, že jo). Můj muž klasický Catan rád nemá, přijde mu hodně o náhodě. Jednička ho umí od cca 5 let, ale často ho nevytahujeme. Na Hvězdoplavce jsme tedy byli hodně zvědaví. A už po první hře jsme se shodli, že hra je super.
Vypráví totiž vlastně příběh – opravdu vás vtáhne do děje, budete bojovat s vesmírnými piráty, snažíte se doletět k planetě dříve než soupeř, doufáte, že vás obchodník za 2 suroviny pořádně odmění. A co teprve, když v obchodní stanici svádíte boj o to, kdo bude s mimozemšťany nejvíc kamarád. Hra je příjemně taktická a jakmile se naučíte základní princip má mnoho alternativ jak hrát.  U nás asi vede varianta objevovací – při přípravě pokládáte hvězdné soustavy skrytě, takže vlastně nevíte, k čemu letíte. Sice to snižuje možnosti taktizování, ale zase ten objevitelský pocit je super. A člověk se často i zasměje – třeba když s kolonizační lodí obletí několik soustav, než konečně dosáhne soustavy s planetami. Hru velmi rychle pochopil i jednička (8), dvojka (skoro 6) hrát umí, ale hra je na něj dlouhá herní dobou (kolem 1,5 hodiny).
Co bych vyzdvihla z herních principů je dobírání surovin podle počtu bodů – to vám v jistém okamžiku dává velkou možnost dohnat prvního hráče. Tenhle “sociální” aspekt mám u rodinných her ráda, protože pomáhá slabším a nevyřazuje je ze hry s tím, že už nemají šanci. Taky je báječně pozměněna funkce lupiče – pokud hodí kdokoliv z hráčů 7 a vy máte více než 7 surovin tak sice přijdete o polovinu surovin, ale zároveň si všichni hráči jednu surovinu doberou – takže často vám to docela pomůže. Super jsou i plastové rakety se všemi přídavnými moduly – za mě to velmi umocňuje zážitek - je něco úplně jiného moduly na mateřskou loď opravdu fyzicky přidělat, než to mít někde na hrací desce (a děti samozřejmě raketky hodně baví).
Malou nevýhodou všech Catanů je oficiální počet hráčů - hra je určena pro 3-4 hráče. To samozřejmě neznamená, že by to ve dvou nešlo, ale ve dvou je na herní ploše trochu moc místa a navíc (hlavně) ztrácí smysl obchodování. Nicméně zrovna u Hvězdoplavců si dovedu hraní i ve dvou představit (a pár her jsme ve dvou hráli a hra byla jen o fous méně zábavná).

Takže – pokud máte rádi Osadníky, Hvězdoplavce určitě zkuste. A pokud hledáte vesmírnou objevitelskou hru a Osadníky neznáte zkuste je taky, je to super zážitek!

Pokud ještě nejste u nás na facebooku přidejte se tady https://www.facebook.com/groups/1982266462041583/ , přidáváme i další zajímavé tipy :) 

Najít nás můžete i na instragramu www.instagram.com/bratritri

Článek neprošel kontrolou pravopisu, pokud jste našli hrubky buď je přejděte nebo mi o nich napište, opravím je :D 

Komentáře